Comunicació amb enfocament de drets, eines per a un periodisme més humà (2a edició)

Més informació

Organitzador IDHC - Institut de Drets Humans de Catalunya i Periodismo Humano
Adreça de l'organitzador
Correu formacio@idhc.org
URI IDHC

Més Informació
Esdeveniment en línia

Curs que aposta per un periodisme responsable i centrat en les persones, els seus drets i les seves lluites. Un periodisme que requereix d'un coneixement específic sobre drets humans i nous models i tècniques discursives. 

Curs Inici: 04/09/2017 a les 07:51   Final: 15/10/2017 a les 18:51

Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en la configuració i interpretació de la realitat que ens envolta. Una realitat incompleta i parcial si no reflecteix els drets i llibertats dels seus protagonistes. Com podríem entendre certes polítiques i iniciatives legislatives sense analitzar el seu impacte en la vida diària de les persones, en el seu accés a l'educació, a la sanitat o l'habitatge? Seria possible explicar una reforma laboral sense valorar com afecta als drets dels treballadors? o informar sobre els fluxos migratoris, sense esmentar les històries personals en la recerca d'una vida digna? Les conseqüències de les retallades no es poden entendre sense explicar el perjudici per la lluita per la igualtat d'homes i dones, i sense explicar el retrocés ocasionat per la retirada dels ajuts de la Llei de dependència. Ni l'enduriment de les polítiques d'estrangeria sense mostrar les batudes racistes o els vols de deportació, per exemple. 

La funció social del periodisme és indubtable no només per la seva capacitat per denunciar les desigualtats i injustícies, també per la seva responsabilitat i influència en la creació d'una societat informada i crítica, compromesa en la defensa dels seus drets, sense oblidar el paper de vigilància dels poders públics. Aquesta funció social exigeix als professionals de la comunicació informar sobre el que importa i no sobre el que interessa als poders fàctics que defineixen l'agenda informativa. 

Programa

Unitat 1. El concepte de drets humans i els seus sistemes de protecció internacional 
A la primera unitat analitzarem el fonament i les característiques pròpies dels drets humans, des d'una perspectiva essencialment normativa. També s'estudiaran els sistemes internacionals de protecció de drets humans: Nacions Unides, Consell d'Europa i Tribunal de Drets Humans, el Sistema Interamericà i el Sistema Africà. Tots ells organismes amb una influència directa en les polítiques públiques i alhora font d'informació constant però poc coneguda i utilitzada pels professionals de la comunicació. 


Unitat 2. Davant les vulneracions i regressions en drets humans, periodisme
En aquesta segona unitat introduirem i contextualitzarem des d'una perspectiva informativa la situació de retrocessos i vulneracions de drets i llibertats que s'han produït a Espanya en els últims anys. Repassarem les cobertures periodístiques d'aquestes situacions, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables. 


Unitat 3. Enfocament multidisciplinari d'un periodisme més humà 
En aquesta última unitat es donaran a conèixer des d'una vessant pràctica tècniques per cobrir situacions de vulneració dels drets humans. S'aportaran les eines necessàries per informar en profunditat i amb precisió sobre les vulneracions de drets humans des d'un enfocament de fortaleses que no revictimitzi als seus protagonistes, amb l'excel·lència que requereix un periodisme que aspira a ser font informativa de processos judicials, un periodisme que es preocupa per com poden afectar les informacions a les persones i que aplica tècniques de la psicologia social a l'hora de realitzar entrevistes. 


Unitat 4. Exercici pràctic 
L'última unitat es destinarà a l'elaboració d'un reportatge amb enfocament de drets humans sobre una situació en què s'hagin vulnerat els drets humans. El reportatge es pot presentar en format escrit, radiofònic, fotoperiodístic, videoperiodístico o multimèdia. 

Destinataris

El curs està dirigit a aquelles persones que treballen en l'àmbit de la comunicació: 

  • Periodistes i altres persones treballadores dels mitjans de comunicació 

  • Responsables de comunicació d'entitats i de l'administració pública 
  • Activistes i membres d'entitats i moviments socials que exerceixen tasques comunicatives 
  • Estudiants i persones en formació a l’àmbit de la comunicació 
  • Professionals d'altres sectors amb interès en la comunicació amb enfocament de gènere i basat en drets humans 

Professorat

David Bondia, professor titular de Dret i Relacions Internacionals i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Entre les seves principals línies d'investigació destaca la protecció internacional dels drets humans i els drets humans emergents, qüestions sobre les quals ha realitzat diverses publicacions. @DavidBondia

Patricia Simón, periodista freelance especialitzada en Relacions Internacionals i en informació amb enfocament de gènere. Premi de la Asociación de Mujeres de los Medios de Comunicación 2013 (AMECO). Subdirectora de Periodismo Humano des de la seva fundació el 2010 fins a octubre de 2013. Reportera i autora de documentals per a adults i d'educació per al desenvolupament per a adolescents, de centres de documentació com "No habrá paz sin las mujeres: Colombia y Palestina", "Yo soy mujer rural", i campanyes de sensibilització com “¿Saharaui? ¡Sí!” i “Sobrevivir al Ébola”. Ponent en seminaris, cursos i congressos sobre periodisme, drets humans, enfocament de gènere, tràfic de persones i explotació sexual. @patriciasimon

 

Dates
Del 4 de setembre al 15 octubre del 2017

Tipus
Virtual

Lloc
AulaIDHC

Preus
Preu General: 150€ 
Preu reduït: socis i sòcies de l'IDHC o de Periodismo Humano; estudiants; persones jubilades, a l'atur o que formin part de families nombroses, monoparentals o monomarentals: 120€

Places limitades a 30 persones.