agenda
Dimarts 17 abr

BARCELONA

Conferència  "L’urbanisme després del cotxe"
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Conferència "L’urbanisme després del cotxe"

El 17 d'abril tindrà lloc la conferència de Maria Buhigas, consultora especialitzada en estratègia urbana, dins del cicle " Adéu al cotxe", a la Sala Becket de Barcelona.

Bona part del territori que hem urbanitzat des que tenim cotxes esdevindrà inhabitable quan ja no en tinguem. Com a vehicle de la dispersió perifèrica, l’automòbil ha creat dos grans monstres urbans. Un d’ells és la ciutat dormitori, el polígon residencial fet de grans torres i blocs, on l’espai públic és, per excessiu, banal, inhòspit, insegur i de difícil manteniment. L’altre és la gran Subúrbia, la ciutat dispersa feta de rotondes, cases aïllades i «centres» comercials. Allà on l’urbanisme no sigui capaç d’injectar compacitat i mixtura d’usos, no hi haurà més remei que retornar-li el sòl urbanitzat a la natura. Mentrestant, caldrà recuperar la ciutat densa i intensa, feta de finques petites i entre mitgeres, amb places d’escala humana i carrers-corredor. Aquesta és la ciutat fèrtil, la que genera centralitats, diversitat d’usos i promiscuïtat entre classes socials. Però també és la ciutat més cobejada per la indústria turística o el mercat immobiliari. Un cop pacificats, els seus barris esdevenen llocs més atractius i desitjats. Això n’encareix habitatges i comerços, tot expulsant bona part dels seus teixits socials cap a perifèries disperses on depenen més del cotxe. Quina mena d’urbanisme ens cal per democratitzar la tornada als centres?

La conferència anirà precedida d’un «llindar sonor» específic [3 min.], obra de Miquel Jordà i Úrsula San Cristóbal, i de la lectura dramatitzada Qué planeta le vas a dejar a tu hijo, Mario? de Natalia Yurena Rodríguez, interpretada per Alba Florejachs i Bea Vilaseca.

Maria Buhigas, consultora especialitzada en estratègia urbana.

A la Sala Beckett, dins del programa el cicle 'Adéu al Cotxe!' dedicat a la mobilitat de la ciutat.

Data: 

Dimarts 17 abr

Hora: 

19:00

Organitzador: 
Sala Beckett
Adreça: 
Sala Beckett Pere IV, 228-232 BARCELONA