El Tribunal Europeu de Drets Humans: funcionament, procediment d'accés i jurisprudència (2a edició)

El Tribunal Europeu de Drets Humans
Dilluns, 14/05/2018 fins Dimarts, 22/05/2018
(En línia)

La utilitat i les potencialitats del TEDH són moltes pero, tenim un coneixement de les possibilitats que ens ofereix? En quins casos podem accedir al TEDH i com és el procedimient per actuar davant aquest tribunal internacional?

El Conveni Europeu dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i el seu òrgan jurisdiccional, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), constitueixen recursos fonamentals en els casos de vulneració de drets humans, no sols com a via jurisdiccional, sinò també com a font jurisprudencial essencial del nostre ordenament intern. Però la falta de coneixement del Conveni i de les eines procedimentals per accedir i actuar davant el TEDH fa d'aquest sistema de protecció dels drets humans un recurs poc utilitzat.

Aquest curs ofert per l'IDHC, es dirigeix a les persones interesades en conèixer i utilitzar el sistema europeu de protecció dels drets humans. Per a això s'analitzaran els drets reconeguts en l'àmbit europeu a través de Conveni Europeu de Drets Humans, la jurisprudència del TEDH, i s'estudiarà les eines per a presentar demandes davant el TEDH.

Destinataris

  • Operadors jurídics: membres del poder judicial, fiscals i advocades/ts
  • Activistes i defensors/es de drets humans; treballadors/es i altres membres d'organitzacions de drets humans i d'altres organitzacions de la societat civil
  • Estudiants de dret
  • Juristes

Metodologia

El curs es realitzarà íntegrament de manera virtual a través de la plataforma creada especialment per a la formació en drets humans de l'Institut: www.aulaIDHC.org

Les unitats estan dissenyades per aportar uns coneixements teòric, mentre que les habilitats pràctiques s'adquiriran i es desenvoluparan a través de la realització de l'exercici pràctic, que consistirà en l'elaboració d'una demanda davant el TEDH.

A més del material d'estudi de cada unitat, es proporcionaran recursos bibliogràfics addicionals per complementar el contingut i aprofundir en cada temàtica. L'aulaidhc.org disposa d'eines de participació i comunicació online com a fòrums i debats per a l'estudi conjunt d'aquests materials i el desenvolupament col·laboratiu de les activitats pràctiques.

Les hores de treball necessàries per obtenir els coneixements i habilitats del curs són aproximadament 50. El temps de dedicació pot variar en funció dels coneixements previs i les circumstàncies de cada estudiant. Per a cada unitat, s'ha calculat unes 20 hores (incloent l'estudi del material i les contribucions a la sala de debat) i 10 per a la realització de l'exercici pràctic.

Professorat

  • David Bonia, president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacional de la Universitat de Barcelona. Entre les seves principals línies de recerca destaca la protecció internacional dels drets humans i els drets humans emergents, qüestions sobre les quals ha realitzat diverses publicacions.
  • Guillem Cano, lletrat de la Divisió de Recerca i del departament de Jurisconsulto del Tribunal Europeu de Drets Humans, on duu a terme informes sobre jurisprudència, dret internacional i dret comparat per a l'examen dels casos presentats davant el TEDH. Ha sigut professor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. A més, ha publicat nombrosos articles sobre els drets humans i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Avaluació i certificat d'aprofitament

Per poder superar aquest curs és necessari participar als debats plantejats en cada unitat, i realitzar l'exercici pràctic. Activitats que seran avaluades i qualificades pel personal docent.

Els estudiants que superin el curs obtindran un certificat d'aprofitament amb la nota final.

Data: 

Dilluns 14 Maig

Hora: 

10:41

Organitzador: 
Institut de Drets Humans de Catalunya
Correu electrònic de l'organitzador: 
cursonline@idhc.org