agenda
Dilluns 21 ag fins Diumenge 27 ag

Les Preses

Ésdansa, Les Preses (Girona)
Federació Ateneus de Catalunya

Ésdansa 2017

L'Ésdansa serveix d'aparador per acostar la dansa d’arrel tradicional a Les Preses. En la 35ena edició, del 21 al 27 d'agost, el festival oferirà simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències.

L’Ésdansa balla, i convida a ballar, entorn dels 360º de la dansa d’arrel tradicional, des de les danses vives que es ballen a la plaça, passant pels treballs dels Esbarts i els moviments amateurs, fins a arribar al sector professional de la dansa que beu de la tradició i l’arrel tradicional per a crear.

Amb aquesta mirada, el festival de Les Preses proposa dos itineraris, del 21 al 27 d'agost. Un, amb una particular mirada polièdrica a la jota, des del seu vessant més popular i tradicional com és el Ball de Bot mallorquí o el treball de la Clavellinera al Priorat, fins a l’experimentació de nous llenguatges que es podrà veure en el darrer espectacle de la Compañía de Miguel Ángel Berna. També en la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb "A vore" de Sònia Gómez i Ramon Balagué amb els "Astrio".

I un segon itinerari de diàleg amb el paisatge, amb propostes al Parc de Pedra Tosca, on descobrir alhora danses tradicionals i un entorn natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora de RCR Arquitectes. També es ballarà a l’era, talment com ho feien en els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget. I es peregrinarà fins l’entorn de la petita ermita de Sant Matí del Corb per fer un salt en el temps a través dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.

Propostes internacionals

Dins les propostes internacionals aquesta edició convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Mèxic, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. Totes aquestes companyies es podran gaudir en els tallers formatius, les nits participatives i d’interacció o bé en els espectacles Danses del món al Recinte Ésdansa. Una de les perles internacionals d’aquest any, coincidint amb el 35è aniversari, seran els enigmes de la dansa asteca, en una proposta que convida a l’espectador a endinsar-se a la mitjanit al Clot de l’Infern, un espai natural únic a Les Preses, i deixar-se seduir per la misteriosa cultura asteca.

Formació

Aquest 2017 el festival posarà el focus als balls i danses del Montsià, amb M. Teresa Agustí i Lluís Calduch, i a les danses i les jotes del Priorat i del Montsant, amb Lídia de Mena i la Clavellinera. També oferirà recursos per ballar i/o ensenyar a ballar. Es treballarà la dansa com a eina de la mà de Cesc Gelabert, els nous llenguatges a partir de la tradició amb Miguel Angel Berna i la música i la coreografia amb Montse Colomé. També hi haurà propostes internacionals com el Ball de las Inditas de Nicaragua, la Balanta Ksunde de l’ètnia Balanta de Guinea Bissau que és una competició ballada a ritme frenètic o les enigmàtiques danses asteques.

Data: 

Dilluns 21 ag

Hora: 

10:33

Organitzador: 
Ésdansa
Adreça: 
Les Preses