Taller de SIG per a entitats ambientals

Taller de SIG per a entitats ambientals (imatge: xct.cat)

Més informació

Organitzador Xarxa de Custòdia del Territori
Adreça de l'organitzador
Correu pcarnicero@custodiaterritori.org
URI Xarxa de Custòdia del Territori

Més Informació
Adreça
Institut d'Estudis Catalans carrer del Carme, 47 Barcelona

La Xarxa de Custòdia  del Territori organitza un taller de SIG amb l'objectiu d'aprendre a descarregar cartografia, generar nous mapes i fer anàlisis bàsics, dimecres 27 d'abril a Barcelona.  

Curs Inici: 27/04/2017 a les 09:30   Final: 27/04/2017 a les 14:30

Tenir els acords cartografiats és de gran avantatge per a les entitats ambientals de custòdia, ja que permet obtenir informació molt diversa sobre les característiques de les zones en custòdia. Per altra banda, també pot ser molt útil de cara a generar imatges que pugueu utilitzar per campanyes de divulgació o per presentar els acords davant de persones col·laboradores, propietàries, etc. Finalment, la cartografia dels acords de custòdia ajuda a visualitzar i descriure l’estat de la custòdia a nivell català.

Objectiu

El taller és eminentment pràctic. Al acabar el taller, els participants seran capaços de descarregar cartografia, generar nous mapes i fer anàlisis bàsics. Formats universals que es poden treballar amb altres programes.

Experiència prèvia: coneixements bàsics de SIG ajudaran, però el taller està plantejat de manera que es pugui seguir sense tenir experiència en SIG. Habilitat en la navegació pels directoris de l’ordinador i ofimàtica ajudarà.

Programari

S'utilitzarà QGIS, un programa lliure i gratuït. Es treballarà amb formats universals compatibles amb Miramon o ArcGIS. Cal que els assistents al curs se’l descarreguin i instal·lin abans de venir, i per això s'enviarà un mail amb instruccions i altres fitxers que necessitaran.

Programa

1. Introducció: què és el SIG? tipus de fitxers, sistemes de referència, el programa QGIS. (30’)
2. Descàrrega i visualització de dades: cadastre, ortofotos (fotografia aèria) i cartografia diversa (espais naturals, comarques, rius...). (30’)
3. Generar mapa acord a partir de les dades del catastre (1h):
a. Eina de selecció manual i per atributs. Aïllar i desar la finca que ens interessa.
b. Si el nostre acord és només part de la finca: com modificar el mapa o generar-lo de nou. Errors comuns en l’edició: comprovador de topologia i validesa de capes.
c. Si el nostre acord és més d’una finca: unir polígons
Descans (15 min)

4. Incorporar dades: al SIG o des de full de càlcul (excel, openoffice...) (30’)
5. Combinar diversos acords en un sol fitxer: combinació de capes (30’)
6. Una mica d’anàlisis (1h):
a. Càlcul de superfícies
b. Capturar informació d’altres capes: unir atributs per localització


 
Data i hora: 27 d’abril, 9.30-14h
Lloc: IEC, sala Puig i Cadafalch, C. Del Carme 47, 08001 Barcelona
Inscripcions: per correu electrònic a pcarnicero@custodiaterritori.org o telèfon al 93 886 61 35, abans del 21 d’abril, places limitades. Es prioritzarà la inscripció d’entitats membres de la XCT, però també està obert a altres persones o entitats interessades.

Organitza: Xarxa de Custòdia del Territori