10 recomanacions per un estil de vida més sostenible

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 recomanacions per un estil de vida més sostenible

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Quines accions podem fer en el nostre dia a dia perquè sigui més respectuós amb el medi ambient?

Tenim molta informació i sovint sabem el que és ambientalment sostenible. També som conscients de la incidència que podem tenir com a consumidors. Però realment ho apliquem en el nostre dia a dia?

Pots avaluar què fas i què no en el teu quotidià perquè l'impacte de com vius sigui el menor possible sobre el medi ambient.

1. L'aire que respires també depèn de com et mous

Una dona creuant el carrer en bicicletaValora on has d’anar i pensa en els beneficis físics, ambientals i econòmics de caminar, anar en bicicleta o agafar el transport públic. Evita el màxim possible el cotxe privat. En cas necessari, comparteix el viatge i recorda que hi ha estratègies de conducció més ecològica i vehicles amb menys impacte que d'altres.

Pots seguir entitats que es dediquen a temes de mobilitat com l'Associació Promoció del Transport Públic (PTP).

A partir del 4 de juny podràs veure en diferents sales el documental del mes de Docs Barcelona, Bikes vs Cars, sobre l’activisme que promou un model de ciutat més sostenible.

2. Fes un ús racional de l’energia

Una app per avaluar el consum i l'eficiència energètica del teus electrodomèstics (imatge:ecoserveis)Utilitza aparells amb l’etiqueta A+++, bombetes LED i de baix consum, evita els aparells en stand by, tingues oberts només els llums que necessites. Coneix la procedència i l'impacte de l'energia que consumeixes i valora contractar energia provinents fonts renovables.

Per saber-ne més, l’entitat Ecoserveis et proposa recursos, formacions i també apps com Ecogator que t’ajuden a triar l’electrodomèstic o les bombetes més adequades.

Del 15 al 19 de juny se celebra a Catalunya la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.

També pots reflexionar sobre el model energètic de Catalunya amb el reportatge Les nostres energies d’Enginyeria sense Fronteres.

3. L’aigua és essencial per a la vida

Una aixeta i una pica amb una mà apropant-seConsumeix només la necessària: les aixetes obertes poden consumir més de 12 litres per minut. Arregla les aixetes que degoten i posa limitadors de cabal i airejadors. Fes servir rentadora i rentavaixelles quan són plenes i evita els programes de pre-rentat. Recicla l'oli, que no s'escoli per l'aigüera.

Tingues en compte que pots fer servir sabons ecològics, que tenen menor impacte sobre la teva pell i també contaminen menys l’aigua.
Si tens plantes al balcó o al jardí, tria espècies autòctones que requereixin poca aigua, i aprofita l’aigua de la pluja

A l’Aula de l’Aigua trobaràs formació i informació gratuïta sobre el consum de l’aigua i hi podràs fer, entre altres, una cata a cegues d'aigua de l'aixeta, envasada i filtrada.

4. Minimitza els teus residus, des del moment de comprar-los

A lavaqueria.cat pots comprar llet a granel reutilitzant la teva ampolla, sense necessitat de envasos i tetrabriks, Redueix al màxim els teus residus, reutilitza, reaprofita, repara -abans de comprar de nou- i recicla.

I si compressis a granel? Un bon nombre de residus d'envasos es veurien reduïts d’aquesta manera.
Evita productes d'un sol ús: realment no pots fer una festa amb plats i gots reutilitzables? Realment cal comprar productes sobreenvasats?
Informa't sobre l’ecodisseny i dels productes dissenyats per generar menys impacte i també per poder ser reciclats fàcilment.

La campanya “Millor que nou” t’ofereix recursos, tècniques i espais per allargar la vida dels teus objectes.

5. Consumeix de forma responsable

Pam a pam reuneix les iniciatives de consum responsables que pots trobar a Catalunya (imatge:setem.org)Des del què mengem, fins a com ens vestim o quin tipus de turisme fem, informa't i avalua els impactes socials, econòmics i ambientals del teu consum abans de decidir. La proximitat és un valor clau de la sostenibilitat. Et pot ajudar conèixer els productors o buscar etiquetes ecològiques o segells de comerç just.

Recentment s'ha presentat Més Opcions, la cooperativa de consum i serveis que aglutina les principals cooperatives de serveis de Catalunya. Et pot ser útil també el mapa col·laboratiu Pam a Pam que mostra iniciatives del consum responsable i l’Economia Solidària a Catalunya, una iniciativa de SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Per estirar el fil de la roba que ens vesteix, coneix la Slow Fashion, i aprofita aquests dies de l'estrena del documental sobre moda "True Cost Movie".

6. Ambientalitza també la feina

No es tracta només de incorporar el verd a la oficina, si no de triar per a cada acció o compra criteris de sostenibilitat. Imatge de la seu de Greenpeace a Holanda.Si tens un negoci o projecte propi agafa el compromís de la gestió ambiental, i mantent-lo també com a criteri a l'hora de triar proveïdors i col·laboradors. Si treballes en una oficina, aposta per l'oficina verda.

La teva empresa podria signar acords com el compromís per la sostenibilitat i contribuir a la millora cap a la sostenibilitat.

El BACC promou anar a la feina en bicicleta i Accionatura et proposa compensar la teva ocupació del sòl, amb CompensaNatura.

7. Connecta't amb la natura

Persones assegudes a la vora d'un estany, rodejat de boscosFes que al teu balcó, terrassa o jardí sigui un espai ric en biodiversitat. Gaudeix del contacte amb la natura en el teu temps lliure i les vacances. Coneix bé quin és el patrimoni natural de casa nostra.

L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) et convida a comptar els ocells del teu jardí.

Diumenge 7 de juny, al Reverdir, podras conèixer entitats dedicades a promocionar el verd a les ciutats, al Jardí Botànic de Barcelona, durant la Setmana del Voluntariat Ambiental.

8. Us sostenible de les TIC

Si Internet fos un país seria el cinquè més contaminant del món. Li associen un consum d’energia d’entre l’1,5 % i el 2 % de la totalitat de l’energia global. La principal font de contaminació n’és l’emmagatzematge. Per tant, pots fer un repàs de tot el que tens al núvol.

Les TIC són una eina decisiva que ajuda a triar estratègies sosteniblesAmb la Carta Digital Verd, es busca mobilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) perquè facilitin la transició a una economía d'energia eficient, de baix carboni.

Pots buscar les aplicacions que et puguin servir per a gestionar espai de forma eficient, identificant les fonts d'energia no contaminants, a mesurar i visibilitzar les dades d’emissions i consum energètic.

L’ús de les TIC pot fomentar el canvi de valors i comportaments, com el foment de les xarxes de comunicacions d’alta capacitat o el foment de la participació ciutadana a través de Living Labs.

9. Actua en la protecció i conservació del medi ambient

Guardes forestals movent branques d'un arbre caigudes a terra.La participació és essencial per la preservació del medi ambient. Dóna suport, fes-te soci, col·labora amb les entitats ambientals que hi estan compromeses. Participa en projectes de ciència ciutadana o de voluntariat ambiental.

Aquest mes de maig el Let's clean up Europe ha movilitzat prop de 7.500 persones. Del 30 de maig al 7 de juny, se celebra a Catalunya la tercera edició de la Setmana del Voluntariat Ambiental.

10. I si t'en vas de vacances, tria turisme sostenible

Una dona a una embarcació, mirant l'horitzó amb uns prismàticsTria iniciatives que gestionin els recursos de manera que satisfacin les necessitats econòmiques, socials i ètiques, i respectin la integritat cultural, els processos ecològics essencials, la diversitat biològica i els sistemes de suport de vida.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) acaba d'estrenar Arrèlia, dedicat a l'ecoturisme a Catalunya.

Afegeix un comentari nou