Àngels Guiteras: "Les necessitats socials estan a primera línia però l'agenda social no ho està"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Àngels Guiteras, gerent de l'Associació Benestar i Desenvolupament ABD. Font: Associació Benestar i Desenvolupament ABD
Àngels Guiteras, gerent de l'Associació Benestar i Desenvolupament ABD. Font: Associació Benestar i Desenvolupament ABD
Voluntariat contra la pobresa energètica Font: ABD
Voluntariat contra la pobresa energètica Font: ABD
BD va néixer als anys '80 de la mà de persones professionals i voluntàries per donar resposta a la problemàtica de la droga Font: ABD Benestar  i Desenvolupament
BD va néixer als anys '80 de la mà de persones professionals i voluntàries per donar resposta a la problemàtica de la droga Font: ABD Benestar i Desenvolupament

Àngels Guiteras: "Les necessitats socials estan a primera línia però l'agenda social no ho està"

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Parlem amb Àngels Guiteras, gerent de l'Associació Benestar i Desenvolupament ABD.

Com va néixer l'Associació Benestar i Desenvolupament?

Com altres moltes entitats del tercer sector social vam néixer a inicis dels anys 80, per donar atenció al problema de les drogodependències, que representava una forta problemàtica en aquell moment. Érem, i som, un grup de professionals i persones voluntàries que donem resposta a aquesta problemàtica. Ens definim apartidistes i aconfessionals, tot i que fem política de defensa de drets cada dia. En aquell moment l'atenció a les drogodependències era nova; avui en dia som referents en aquesta temàtica. Tenim la presidència de la Federació Catalana de Drogodependències, la vicepresidència de la Red Iberoamericana de Organizaciones No Gubernamentales (RIOD), hem fet alertes mundials amb el nostre centre d'anàlisi de substàncies..... Dels problemes de sobredosi d' heroïna, a la pandèmia de la SIDA, hem passat a projectes de prevenció i disminució de riscos.

La visió de l'inici ens va fer ampliar el nostre àmbit d'actuació cap a altres necessitats que tenien les persones que ateníem: alcoholisme, atenció a les famílies, en general l'entorn psicosocial que pot afectar la persona que té la problemàtica, com la pobresa, salut mental, violència domèstica... Així que de manera molt natural vam ampliar a l'atenció de la persona, sigui quin sigui el seu cicle vital, fins a arribar al que tenim avui, que són 6 àrees d'intervenció, de les que drogues és una d'elles. La nosta és una lluita contra les desigualtats i la fragilitat social.

Quina és la missió de l'entitat?

En la nostra estratègia 2018-21 definim la missió d'ABD com la creació i gestió contrastada de processos i serveis centrats a les persones i comunitats, per facilitar el seu apoderament i per reforçar el seu paper actiu en la generació d'igualtat social i benestar social i col·lectiu. Prestem serveis des del tercer sector social, des del non profit, la reinversió de guanys i del voluntariat, i des de la gestió de serveis amb eficiència i qualitat. Estem centrats en les persones i la perspectiva comunitària, perquè la gent es responsabilitzi per si mateixa en la defensa de drets.

Quina és la realitat que ens trobem a Catalunya?

Com moltes entitats del tercer sector ens trobem que venim de 9 anys d'una crisi molt forta i mantinguda en el temps, això ha fet que les necessitats de persones que arriben a ABD siguin cada vegada més punyents, amb problemes de renda, d'habitatge... L'any passat vam atendre 100.000 persones.
En un moment en el qual es donen certes dades de remuntada econòmica, malauradament veiem que socialment no hi ha cap remuntada. Cada dia és més evident que les desigualtats són més colpidores, i que la gent continua caient. A ABD tingui més feina que mai d'estar atents a aquestes necessitats. Les problemàtiques se sumen: si algú té problemes d'addicció a l'alcohol, no té feina, a casa passen necessitats, els tallen la llum.....
Les necessitats socials estan a primera línia però l'agenda social no ho està, així que tenim un 'gap' que dona molta feina al tercer sector social. Ho veiem diàriament amb les històries de vida, el malestar de les persones ... Veiem treballadors pobres, desnonaments de lloguers, famílies amb fills sense ingressos, persones que fa anys que no cotitzen... Sembla que estem a portes d'una nova crisi, i es preveu que serà encara més dura perquè moltes persones encara no s'han recuperat.

A quines dificultats heu de fer front?

Els pressupostos socials a Catalunya encara no han recuperat els valors del 2008, mentre que les necessitats han augmentat. I hi podríem sumar les crisis humanitàries amb les persones refugiades. Serà molt necessari un pacte social amb una bona inversió social per apoderar les persones, i posar en primer terme les persones i els valors de l'ètica de solidaritat, igualtat i fraternitat. I aquí el tercer sector social tenim molt a dir.

Quins projectes porta a terme la vostra entitat?

En aquest moment tenim més de 80 projectes en els diversos àmbits d'actuació: en drogues, pobresa, infants i família, discapacitat, atenció domiciliària... L'any passat vam atendre quasi 100.000 persones.
Tenim projectes que els hi diem de marca pròpia. Per exemple 'Comunitat Activa’ és un projecte comunitari d’inclusió social que combina inserció laboral, suport i acompanyament social i participació comunitària. 'Energy Control' de prevenció de drogues; ‘Sava’ Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma a les persones que viuen amb el VIH . El projecte ‘PreInfant’, programa d'acompanyament a la maternitat des de l’embaràs fins als 3 anys d’edat. Donem suport a adolescents i joves, acompanyant-les en la presa de decisions, l'embaràs, la criança i la vinculació amb els seus fills i filles. 'Laris' és un programa per eliminar o disminuir qualsevol tipus de violència (física, psicològica, sexual i / o econòmica) en el si de la família i entre qualsevol dels seus membres . El projecte 'Fem un tracte' creem espais de treball entre persones grans i escoles.
'Fuel Poverty', és una xarxa de voluntariat per sensibilitzar i implicar-se en la pobresa energètica. A banda, amb pobresa energètica, tenim una proposta, que l'ajuntament de Barcelona va fer pròpia de formar persones aturades en un nou camp de treball, el de l'eficiència energètica, per donar servei a una necessitat social que abans no hi era. Vam col·laborar 8 entitats i vam formar 100 persones. Avui hi ha 10 oficines d'atenció a la pobresa energètica (PAES), que ajuden a detectar i facilitar mesures i eines. L'any passat vam protegir a 8000 llars.
A més a més, continuem amb els programes de drogodependència. Gestionem centres ocupacionals i residències de persones amb discapacitat intel·lectual a Pozuelo de Alarcón i a València, i centres de dia per persones grans, amb atenció domiciliària....

Quin paper juga el voluntariat en la vostra entitat?

Tenim 500 voluntaris i voluntàries que ens donen molta força. La seva presència està vinculada a la idea d'estar molt implicats en la comunitat, i que la comunitat formi part de les solucions. Creiem que aconseguirem avançar si tots ens impliquem, i per això el voluntariat és imprescindible per la societat.
Nosaltres sempre diem que el voluntariat és imprescindible com a fenomen, però els voluntaris no són necessaris per dur a terme la feina dels projectes.
Tenim una escola de voluntariat per acompanyar els voluntaris i les voluntàries perquè puguin donar el millor de si. Tenim més de 60 cursos i vam formar unes 500 persones.

Pel que fa els perfils del voluntariat d’ABD, el 58% del nostre voluntariat són dones i predominen els estudis superiors (un 60,5 % universitaris i un 14,1 % cicles formatius). Per àrees, un 46,5 % està involucrat en l'àmbit de drogues, un 20,8 % en inclusió i pobresa, i un 8,6% en gent gran.

Quin ha estat un moment especialment feliç per a l'entitat?

El fet de construir el pla estratègic amb un procés participatiu amb les persones treballadores i usuàries. Va ser molt bonica la gran participació i constatar que tots remem cap al mateix. També em dóna molta felicitat la trobada que fem per Nadal, oberta a les usuàries, on fem regals de Reis personalitzats, el Tió.... Dóna alegria perquè toca a la base i veus tota la feina que fem. Estem feliços de poder anar aportant el nostre granet a la societat i de la nostra estratègia de diversificar-nos

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou