Bona resposta ciutadana a la crida d'Alerta Forestal

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Alerta forestal busca la implicació de persones i entitats en la cura dels boscos  Font: Alerta Forestal
Alerta forestal busca la implicació de persones i entitats en la cura dels boscos Font: Alerta Forestal
Imatge participant al concurs Treemotion i capturada amb dron, que mostra l’avanç de la processionària Font: Gloria Pellisse
Imatge participant al concurs Treemotion i capturada amb dron, que mostra l’avanç de la processionària Font: Gloria Pellisse
Imatge aportada a Alerta Forestal amb un dron, i, a més, guanyadora del concurs TreeMotio Font: Gloria Pellisse
Imatge aportada a Alerta Forestal amb un dron, i, a més, guanyadora del concurs TreeMotion

Bona resposta ciutadana a la crida d'Alerta Forestal

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Més de 470 observacions sobre l'estat dels boscos han estat aportades en els primers mesos del projecte de participació ciutadana "Alerta Forestal"

Boscos sans per a una societat saludable és un projecte de col·laboració entre CREAF i ICTA, realitzat amb el suport de la Fundació Bancària La caixa. Compta amb dues línies: una experimental, orientada a avaluar els efectes dels compostos volàtils dels boscos sobre la salut de les persones, que estan estudiant des de l'ICTA en boscos del Montseny, i una línia de participació ciutadana, coordinada des del CREAF que té per objectiu poder avaluar l'estat dels boscos, que s'ha consolidat en la plataforma de ciència ciutadana anomenada Alerta Forestal.

Alerta Forestal es va llançar al mes de novembre: es buscava la complicitat de la ciutadania en la recerca sobre l'estat dels boscos, en particular al voltant de 4 factors que poden provocar danys: factors meteorològics com nevades i ventades o la sequera, i la processionària. Des del CREAF estan molt satisfets per l'acollida del projecte. "Hem rebut més de 470 alertes, i això ens permetrà aviat poder començar a extreure conclusions". Dels 4 fenòmens subjectes d'estudis, la gran majoria d'observacions són relatives a la processionària. De fet, les observacions mostren com ha estat afectant els boscos durant 3 anys seguits.

"Veiem com participen entitats ambientals, centres excursionistes, associacions naturalistes, que organitzen sortides i després pugen dades a Alerta Forestal. I també hi col·laboren persones a escala individual, i persones vinculades amb el món dels drons, que han aportat imatges de gran valor" expliquen des del CREAF. "En total s'han enregistrat 377 usuaris. La bona rebuda que ha tingut ens demostra com la ciència sí que interessa, i la gent participa en els projectes". L'Institut Català d'Ornitològia, la Xarxa de Custòdia del Territori, el Grup de Naturalistes d'Osona, la Federació d'entitats excursionistes de Catalunya, i la Fundació MónRural són algunes de les entitats col·laboradores del projecte Alerta Forestal, que aspira a la participació de tota la ciutadania en la cura dels boscos.

Afegeix un comentari nou