Canviar el sistema econòmic per superar la crisi climàtica

  • Portada del llibre

    Portada del llibre

  • Naomi Klein a la conferència al CCCB, 27/03/15 (imatge: 350.org)

    Naomi Klein a la conferència al CCCB, 27/03/15 (imatge: 350.org)

  • Àgora plena al CCCB

    Àgora plena al CCCB

Aquesta és la tesi que defensa l'activista canadenca, Naomi Klein, en el seu darrer llibre "Això ho canvia tot. El capitalisme vs. el clima". Aposta per canvis radicals per combatre “la crisi més important de la humanitat”.

Naomi Klein, periodista i activista -coneguda pels seus llibres de gran repercussió internacional com “No logo” o “La doctrina del xoc"- ha estat recentment al CCCB de Barcelona per presentar la seva darrera obra “Això ho canvia tot. El capitalisme vs. el clima” (Empúries, 2015; en castellà, Paidós). Els seus llibres s'han traduït a vint-i-vuit llengües i han rebut nombrosos guardons. És membre de l'equip directiu del moviment 350.org.

"Això ho canvia tot" ha depertat interès social i mediàtic. I és que en el seu nou llibre, Klein insta a prendre mesures radicals per actuar contra el que considera “la crisi més important de la humanitat”.

Quins són els reptes que el canvi climàtic planteja al món actual? Som a temps de frenar el procés de destrucció dels recursos del planeta?

“El nostre sistema econòmic està en guerra amb la vida a la terra”

Segons Naomi Klein, la clau de l'escalfament global no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en l'actual model econòmic. És a dir, que el problema no és que sigui impossible deixar de fer servir combustibles fòssils ni que es desconeguin les polítiques que podrien portar a reduir les emissions, sinó que caldria posar fre al model de consum a escala global i restructurar l'economia, que actua com si els recursos del planeta fossin inesgotables, amb la màxima del "creixement il·limitat" i el lliure mercat.

“El canvi climàtic no és un només un desastre sinó també la millor oportunitat per demanar i construir un món millor”

El llibre també comunica que podem combatre aquesta crisi i transformar aquest sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. Per tant, per Klein aquesta transformació és, sobretot, una gran oportunitat: per reconstruir les economies locals, per enfortir les nostres democràcies i per lluitar contra les desigualtats a escala planetària.

 

Per aquells que no hi vau ser, aquí trobareu el vídeo de la seva conferència al CCCB, del 27/03/15.

 

La presentació a Barcelona ha tingut una gran repercussió mediàtica (notícies com "Naomi Klein tiene un plan", entrevistes com Naomi Klein: "Frenar el canvi climàtic xoca amb la lògica del creixement capitalista"o articles d’opinió com "Naomi Klein i el debat de les idees"). Com també ha generat reflexió a internet (blogs, xarxes socials @NaomiKlein, #aixòhocanviatot, #estolocambiatodo, entre altres).

Afegeix un comentari nou