Capacitats per ser voluntaris ambientals

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Capacitats per ser voluntaris ambientals

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Les persones amb discapacitat intel·lectual també poden ser agents de canvi social i ambiental. El programa pilot "Inspira't", impulsat a Quart de Poblet (València), vol brindar l'oportunitat a aquelles persones que habitualment reben l'acció del voluntariat a ser també part activa en la millora de l'entorn.

"Inspira't" és fruit d'una sinergia a quatre bandes: dues entitats del sector social, una del sector ambiental i una administració local. La federació valenciana d'associacions en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (FEAPSCV), el Patronato Intermunicipal Francisco Esteve -format per pares i mares de persones amb discapacitat intel·lectual de tres municipis valencians-, l'associació ambiental Aktúa i l'Ajuntament de Quart de Poblet (València) han signat un conveni de col·laboració que permetrà posar en marxa el projecte com a programa pilot.

Inspira't està pensant perquè persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament puguin realitzar un voluntariat ambiental en el seu entorn natural i urbà més proper, guanyant autonomia i autoestima.

El projecte també pretén donar l'oportunitat d'obtenir una capacitació sobre temes ambientals que els aporti un valor afegit de cara a accedir a una ocupació, donant resposta a la falta d'oportunitats actuals tant en la cerca de feina i com també de formació, preparació i reciclatge professional per aquest col·lectiu.

Al seu torn, contribueix a augmentar el nivell de sensibilització i informació ciutadana en matèria mediambiental i fomentar accions de desenvolupament sostenible, en el marc de l'Agenda 21 local.

Com va néixer "Inspira't"?

La idea va sorgir quan FEAPSCV va recollir l'interès d'algunes dels usuaris i usuàries del Patronato Intermunicipal Francisco Esteve d'esdevenir "agents de canvi i millora de la societat i del seu entorn més immediat", és a dir, posar voluntat i temps al servei de la seva comunitat.

Així ha nascut "Inspira't" -amb la col·laboració posterior de l'entitat ambiental Aktúa- en el qual es converteixen en voluntaris actius aquells que habitualment reben l'acció del voluntariat, disposant d'un espai on sentir el que són: "ciutadans de ple dret que contribueixen amb la seva acció a fer aquesta societat més sostenible".

Per què a Quart de Poblet?

S'ha triat aquest municipi on iniciar Inspira't per la seva proximitat als futurs voluntaris i per la seva trajectòria en sensibilització ciutadana en temes ambientals, canalitzada especialment a través de l'Agenda 21 local.

Qui hi participarà?

El Patronato Intermunicipal Francisco Esteve serà l'encarregat de seleccionar les persones implicades en el projecte. Tant els monitors, educadors i persones de suport com els voluntaris, rebran formació específica en matèria ambiental.

Quines tasques de voluntariat faran?

El nucli del projecte són les 4 accions que es desenvoluparan en funció de les necessitats del municipi amb les següents temàtiques: la correcta gestió dels residus, la preservació dels espais naturals, l'ús responsable de l'aigua i la mobilitat sostenible.

Afegeix un comentari nou