Capitals verdes d'Europa

Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Capitals verdes d'Europa

Autor/a: 
Anna Parisi

Resum: 

Bristol ha estat premiada com a Capital Verda d’Europa 2015 pel seu compromís, les seves accions, i la seva capacitat inspiradora en matèria de Sostenibilitat. Ara s’obren les candidatures també per a les petites i mitjanes ciutats europees.

Avui en dia més de dos terços dels europeus viuen en ciutats, grans o petites. Les àrees urbanes concentren la major part de reptes ambientals. Mantenir un compromís ferm per posar en marxa projectes i innovacions és una tasca laboriosa, i per això el premi Capital Verda Europea ha estat concebut per promoure i reconèixer aquests esforços.

La candidatura de Bristol ha estat impulsada per la xarxa lliure d'organitzacions voluntàries que des del 2007 s’ha compromès a ajudar a fer de Bristol una ciutat baixa en carboni i amb una alta qualitat de vida per a tothom. La capitalitat és viscuda com un moment d’impuls extraordinari, i volen marcar una diferència real entre el 2015 i més enllà.

El projecte es compon de 12 àmbits d’acció temàtica: negocis, resiliència, transport, alimentació, aigua, residus, energia, nova economia, punt de trobada, natura vida salvatge i espais verds, escola i educació publiques, salut i benestar. Alhora es treballa 4 àmbits de suport transversals: comunicacions, inclusió, avaluació i recerca, art, patrimoni i cultura.

Les anteriors ciutats europees que van gaudir d’aquesta capitalitat han estat: Estocolm, Hamburg, Vitòria, Nantes i Copenhaguen.

Les ciutats petites i mitjanes poden optar a ser ciutats europees “Green Leaf “.

El 7è programa d'acció en polítiques ambiental, "Viure bé, viure amb els límits del nostre planeta”, té l’aspiració d'enfortir la resiliència ecològica d’Europa i transformar la Unió Europea en un espai inclusiu d'economia verd i sostenible. Inclou accions específiques per fer créixer la sostenibilitat a les ciutats. En aquest context, la Comissió Europea busca el compromís de les ciutats petites i mitjanes - d’entre 50.000 i 100.000 habitants- organitzant el premi European Green Leaf.

El premi vol reconèixer el compromís pres per aquestes ciutats en l’obtenció de bons resultats ambientals, posant un èmfasi especial en l’esforç que significa el creixement verd, l' economia verda i els llocs de treball verds.

Els tres objectius de Green leaf europeu són:

1 - donar reconeixement a una trajectòria de compromisos

2.- animar les ciutats al desenvolupament de ciutadans amb consciència ambiental i participació implicada

3.- identificar ciutats que tinguin la capacitat d’actuar com a ambaixadores verdes i estimular a altres ciutats en la seva progressió cap a uns millors resultats de sostenibilitat.

Entre els beneficis que poden rebre les ciutats premiades, a més de la satisfacció ciutadana del reconeixement pels esforços, hi ha l'atracció de nous inversors d’economia verda, l’intercanvi de bones pràctiques, coneixements i experiències amb altres ciutats, per assolir continues millores en la qualitat de vida.

Els projectes seran avaluats d'acord a 6 categories ambientals: canvi climàtic i actuacions en matèria d’energia; mobilitat; biodiversitat i usos del sol; qualitat de l’aire i qualitat acustica; residus i economia verda; gestió de l’aigua; i cada categoria cal presentar el pla amb les polítiques i el programa, la implementació, i l'estratègia de compromís ciutadà i sensibilització del públic.

Actualment està obert el termini de presentació de candidatures.

Afegeix un comentari nou