El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) porta a terme l'eliminació de la flora exòtica invasora al Paratge de Tudela, al Cap de Creus

 Font:
Font:

El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) porta a terme l'eliminació de la flora exòtica invasora al Paratge de Tudela, al Cap de Creus

Resum: 

Ja s'ha enllestit més del 90% de la zona urbanitzada al complexe del Club Med, el que suposa l’eliminació de flora exòtica en més de 40 hectàrees. Aquesta tasca de neteja permetrà recuperar la vegetació pròpia d'aquest espai, catalogat com a Reserva Natural Integral.

Aquesta actuació està enmarcada a dins del “Projecte de restauració ambiental del Paratge de Tudela, Club Méditerranée, al Parc Natural de Cap de Creus” i la coordinen el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino. Els resultats permetran iniciar la recuperació de la vegetació pròpia d’aquest espai, catalogat com a Reserva Natural Integral, el màxim nivell de protecció dins d’un espai natural. Aquesta actuació d’eliminació de flora exòtica és la més important que s’ha iniciat fins ara a tot el litoral de la península. Quan el DMAH acabi la tasca de neteja, hauràn extret prop de 3.000 tones d'espècies vegetals exòtiques invasores, entre les quals hi ha el bàlsam, la figuera de moro, la gazània i l'atzavara. Aquestes espècies posen en perill la biodiversitat de la zona, tant en la integritat genètica de les espècies com dels ecosistemes que el formen.

S'han fet servir diversos mètodes per a retirar tota aquesta flora. S'haurà de fer un seguiment i control exhaustiu per assegurar l'efectivitat de l'eliminació de la flora exòtica i el risc de rebrotament. Per afavorir que la vegetació autòctona pugui recolonitzar els espais i hàbitats que li són propis s'ha actuat en la restauració del hàbitats originals, extraient gran quantitat de superfícies pavimentades i edificades i refent els drenatges del territori i les condicions ambientals.


Actuar en aquells àmbits que originalment estaven colonitzats per comunitats vegetals autòctones serà l’objectiu final de la restauració vegetal d’aquest espai. Com que el Club Méditerranée es troba construït en la seva majoria, damunt de roca, aquests espais quedaran sense vegetació. En els llocs on hi havia vegetació autòctona s’ha valorat la capacitat regenerativa de les espècies existents i s’ha considerat que la distribució i l’oportunisme de les comunitats vegetals del roquisar litoral és suficient per, a mig termini, permetre la colonització dels sòls nus. Algunes de les espècies autòctones que es poden recuperar són: el coixinet de monja, el limonium sp i el fonoll marí, entre d’altres. Només s’accelerarà el procés de cobertura del sòl en aquells llocs on existeixi risc d’erosió del sòl a curt termini.

Més informació a la web del DMAH

Afegeix un comentari nou