El valor dels voluntariat en el coneixement i la gestió de la biodiversitat

 Font:
Font:

El valor dels voluntariat en el coneixement i la gestió de la biodiversitat

Resum: 

El passat dijous 13 de maig va tenir lloc, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una jornada científica que reuní a diferents entitats i experts que duen a terme projectes de voluntariat encarats a la presa de dades científiques que contribueixen, per una banda, al coneixement de la biodiversitat i per l’altra, a la divulgació ambiental.

La jornada, sota el títol “El valor dels projectes de voluntariat en el coneixement i la gestió de la biodiversitat”, s’estructurà al voltant de set experiències de voluntariat ambiental que tenen lloc a Catalunya, per tal d’analitzar la necessitat –o conveniència- de comptar amb voluntariat en estudis de caire científic i de quina manera poden, els professionals científics, promoure o explotar les dades obtingudes per aquests voluntaris.

Projectes presentats

Els projectes de voluntariat que es presentaren foren:

- Projecte Medusa
- Projecte Rius
- Catalan Butterfly Monitoring Scheme
- Projectes participatius de l’Institut Català d'Ornitologia (ICO)
- Projecte QuiroRius
- Projecte SEMICE
- Projectes de recerca participatius de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN)

Es tractaren, tanmateix, les possibles implicacions de les administracions públiques i de les entitats no lucratives en la gestió, suport i explotació de dades dels projectes presentats. És a dir, el paper que pot arribar a desenvolupar la tasca del voluntariat en relació a les polítiques de gestió ambiental.

El valor del voluntariat

Tots els assistents coincidiren en destacar la implicació i compromís dels voluntaris ambientals i la riquesa de dades que aquests poden aportar. S’assenyalà, també, que és positiu defugir l’enfarfegat vocabulari científic i simplificar metodologies per tal de poder ampliar l’espectre de voluntaris.

Es destacà el paper crucial d’aquests projectes en el camp de l’educació ambiental, en la formació de nous naturalistes, així com la necessitat de donar formació contínua als voluntaris, per evitar errors en les mesures que registren.

La referència anglosaxona

També, es mirà de reüll al món anglosaxó ja que, segons es comentà, encara podem aprendre molt de les seves tipologies de projectes i els seus mecanismes de difusió i implicació. En aquest sentit, en Francesc Uribe, conservador del Museu, va destacar algunes iniciatives, com ara l’Evolution Megalab o l’OPAL (Open Air Laboratories).

Al marge de la presentació dels projectes i de les conclusions respectives, la jornada tingué diverses ponències vertebradores on es tractaren les relacions dels voluntaris amb la custòdia del territori (Jordi Pietx de la Xarxa de custodia del territori, xct), es comentaren alguns projectes de recerca sorgits de la col·laboració amb el públic no expert (Josep Maria Gili del CSIC) i s’explicà la gestió de les dades que arriben al Banc de Dades de la Biodiversitat de Catalunya.

Com fer-se voluntari

Si esteu interessats en participar en projectes de cens de biodiversitat o activitats similars, podeu adreçar-vos a les entitats i projectes que van participar a la jornada o a la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), entre altres.

Afegeix un comentari nou