Estalviar reduint l'impacte mediambiental

  • Contenidors de reciclatge. Font: Óscar Palmer (flickr.com)

    Contenidors de reciclatge. Font: Óscar Palmer (flickr.com)

  • Tipografia que permet estalviar tinta gràcies als foradets de les lletres.

    Tipografia que permet estalviar tinta gràcies als foradets de les lletres.

Cada mes, l'Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona publica un ecoconsell diferent aplicable tant a la feina com en el temps d'oci o la vida domèstica. La majoria d'ells no són només pràctiques ambientalment sostenibles sinó que a més ajuden a reduir la despesa de la llar o de l'oficina.

Fa catorze anys entrava en funcionament l'Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA) de la Universitat de Barcelona (UB) amb un objectiu molt clar: dotar la universitat d'un organisme dedicat a prevenir riscos laborals i assessorar els membres de la comunitat universitària en temes de medi ambient. La feina feta en matèria mediambiental cada cop resulta més evident: el mes de juliol el Claustre de la UB va aprovar el Pla de Sostenibilitat, més de 500 persones van participar el curs passat en el servei de préstec de bicicletes Bicicampus, les emissions de diòxid de carboni associades al consum d'energia a la UB han disminuït un 48% en deu anys i el consum d'aigua s'ha reduït un 31% en el mateix període.

Seguint la mateixa lògica d'implantar pràctiques sostenibles, el 2003 l'OSSMA va començar un nou projecte que buscavaposar a l'abast de tota la comunitat universitària informació sobre a pràctiques responsables i sostenibles relacionades amb accions quotidianes. Així, des de l'octubre del 2003 fins avui, l'Oficina ha publicat un ecoconsell cada mes. Les fitxes fan referència a temes variats que van des de la tradicional recomanació d'anar en bicicleta per evitar l'emissió de gasos fins a consells tan curiosos com la possibilitat d'estalviar fins a un 20% de tinta a l'hora d'imprimir en funció del tipus de lletra dels documents.

En una sola pàgina, l'OSSMA dóna tota la informació bàsica per estalviar energia i diners al mateix temps que es redueixen els residus. Imprimir amb marges de pàgina més estrets dels predeterminats, utilitzar bolígrafs i retoladors recarregables, cuinar amb olles a pressió o tapant sempre el recipient, tornar a la bossa de roba tradicional i prescindir de l'alumini per embolicar els entrepans... Aquests només són algunes de les gairebé 100 pràctiques sostenibles que ja hi ha publicades a la pàgina web de l'OSSMA i que no tan sols permeten fer menor l'impacte mediambiental d'accions quotidianes sinó també reduir la despesa domèstica o de l'oficina. Els ecoconsells apareixen cada mes en format PDF en format electrònic.

Afegeix un comentari nou