Greenpeace aconsegueix que grans marques es comprometin amb un futur lliure de tòxics

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Greenpeace aconsegueix que grans marques es comprometin amb un futur lliure de tòxics

Resum: 

Durant aquest estiu Greenpeace ha portat a terme una campanya per exigir a les grans marques de roba que produeixin sense substàncies tòxiques, el desafiament Detox. Adidas, Nike i Puma ja han assumit compromisos concrets i immediats.

El mes de juliol, Greenpeace va publicar l'estudi Draps Bruts: Contaminació tòxica de l'aigua a Xina per marques tèxtils internacionals, que analitza el problema de la contaminació tòxica de l'aigua causada per l'abocament de substàncies químiques perilloses per part de la indústria tèxtil a Xina. L'informe assegura que aquesta contaminació de l'aigua suposa amenaces greus i immediates tant per als ecosistemes com per a la salut humana.

A finals d'agost s'ha llançat la segona part de l'estudi, Draps Bruts 2: airejant la roba, que ha revelat la presència de substàncies tòxiques, com ara nonilfenols etoxilats, en peces de roba de 14 marques internacionals.

Substància tòxica prohibida a la Unió Europea

L'estudi mostra els preocupants resultats de l'anàlisi realitzat a un laboratori independent de 78 articles de 15 empreses comprats en diferents països. Ha revelat que gran part de les peces contenien nonilfenols etoxilats (NPE), substància tòxica prohibida a la Unió Europea que s'empra en les fàbriques tèxtils de països com ara Xina, Bangla Desh i Turquia per blanquejar i preparar les teles.

Concretament, dels 78 articles analitzats 52 (dos terços) van donar positiu en presència de NPE. Es va detectar NPE en peces venudes per 14 (Abercombie & Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo i Youngor) de les 15 marques de l'estudi, en roba de 17 dels 18 països on es van comprar els articles, i de 12 de els 13 països de fabricació.

Aquesta roba no fa mal a la persona que la porta, però quan es renta allibera nonilfenol a l'aigua. S'ha demostrat que als rius afecta el cicle sexual de determinades espècies i provoca el canvi de sexe en els peixos.

Aquesta substància està prohibida a les fàbriques europees des de 2003. En canvi, és permès importar peces tractades amb aquest material.

Multinacionals que accepten el repte

Algunes de les empreses denunciades a l'estudi han reaccionat afirmant que destinaran esforços a canviar aquesta realitat. Adidas, Nike i Puma s'han compromès a eliminar els abocaments de substàncies perilloses a través de la seva cadena de subministrament i en tot el cicle de vida dels seus productes, com a molt tard per al 2020.

Lacoste, G-Star Raw, Uniqlo i la marca de roba esportiva xinesa Li Ning també s'han apuntat al desafiament Detox. Greenpeace ha a començat a mantenir converses amb tots ells perquè els seus compromisos inicials es tradueixin en forts compromisos d'empresa per participar a la cursa cap a aquest futur sense tòxics.

Afegeix un comentari nou