Porten a Brussel·les la lluita contra la Plataforma Castor

Porten a Brussel·les la lluita contra la Plataforma Castor

Resum: 

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, l'Observatori del Deute en la Globalització i Ecologistes en Acció denuncien la passivitat de les autoritats davant les seves reivindicacions.

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, l'Observatori del Deute en la Globalització i Ecologistes en Acció porten la lluita contra la Plataforma Castor a Brussel·les i i denuncien la passivitat de les autoritats espanyoles i europees davant les seves reivindicacions.

"Després dels més de 500 sismes i l'aturada provisional del projecte, han passat 6 mesos i no hi ha cap resposta del Govern al tancament definitiu i desmantellament de la planta que les comunitats i governs afectats han demanat àmpliament" assenyala Evelio Monfort de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que conclou "només hem escoltat les amenaces d'Escal UGS pressionant al Govern per reobrir el magatzem".

Les organitzacions van presentar a l'octubre denúncies a les fiscalies de Castelló i Tarragona, i van obrir també una via de pressió europea amb l'enviament d'una carta oberta al Banc Europeu d'Inversions (BEI) i la Comissió Europea (CE), que van participar en el finançament del projecte. "La resposta que vam obtenir va ser del tot insuficient i evasiva, en relació a les seves responsabilitats sobre l'avaluació i seguiment d'un projecte que ha estat finançat amb fons dels contribuents europeus. Un projecte ple d'irregularitats, alts riscos i impactes i absoluta manca de justificació social i econòmica" comenta Eloi Nolla d'Ecologistes en Acció.


Davant aquesta situació, les organitzacions han vist necessari ampliar la pressió europea viatjant a Brussel·les per una reunió de treball amb organitzacions internacionals com Counter Balance i Bankwatch, amb l'objectiu de conformar una estratègia conjunta contra el Projecte Castor i traslladar les seves demandes al Parlament Europeu, a on han estat rebuts pels Verds/Aliança Lliure Europea (Verds/ALE).


"Les principals demandes són el tancament definitiu de la plataforma Castor i el seu desmantellament, el no pagament del deute il·legítim del projecte i la depuració de responsabilitats", enumera Mònica Guiteras de l'Observatori del Deute en la Globalització. Per les organitzacions aquest és un cas clar de finançament de mega-infraestructures que no responen a les necessitats de la ciutadania sinó als mercats financers i als grans inversors. "A través dels bons de projectes, el BEI i la Comissió Europea han creat un mecanisme que fa possibles projectes innecessaris que vulneren fins i tot la pròpia normativa europea en termes ambientals i de participació pública" ha afegit Guiteras.

Les organitzacions han valorat molt positivament la bona recepció dels Verds a les seves demandes i el compromís del grup per portar davant el Parlament Europeu les contradiccions dels Project Bonds, un mecanisme que va ser creat per a atraure inversió cap a un suposat desenvolupament sostenible però que en la pràctica està fent possibles projectes com Castor. Tant la comitiva com els Verds també han vist necessari visibilitzar l'afectació que tindria sobre el ja ofegat deute públic espanyol, el pagament per part de l'Estat dels 1.461 milions d'euros amb els que l'auditora DNV ha valorat el projecte recentment.

Afegeix un comentari nou