Quins dels hàbitats més amenaçats tenen més interès de conservació?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Quins dels hàbitats més amenaçats tenen més interès de conservació?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Un estudi de la Universitat de Barcelona, recentment revisat, indica quins dels hàbitats que estan sotmesos a un major grau d’amenaça a Catalunya tenen un major interès de conservació, i, per tant, quins d’ells necessiten una especial atenció.

L'Informe sobre l'avaluació del grau d'amenaça i de l'interès de conservació dels diferents tipus d'hàbitats de Catalunya, elaborat amb el conveni de col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i la Universitat de Barcelona, avalua l'estat dels hàbitats a Catalunya i en valora l'interès de conservació, per detectar en quins d'ells caldria adoptar polítiques concretes.

Per a la planificació territorial i en l'àmbit de la valoració del patrimoni natural és important conèixer determinades característiques dels hàbitats que aportin informació sobre el seu estat de conservació, el grau d'amenaça que reben o sobre el seu interès natural.

L'interès de conservació és el concepte que més interessa en el supòsit que es volgués dedicar, de forma òptima, recursos a la conservació.

Aquest interès de conservació depèn de molts factors: per una banda, de tota una sèrie de paràmetres que donen indicació del valor de l'hàbitat segons les seves característiques intrínseques (biodiversitat, raresa, maduresa...) o geobotàniques (distribució a Europa, forma d'implantació en el territori...). Per l'altra banda, caldria considerar el seu estat de conservació actual (particular i general) i, finalment, el grau d'amenaça que suporten.

Aquest document ofereix:

  • una metodologia per avaluar l'estat de conservació dels hàbitats en un indret determinat.
  • una valoració de l'interès de conservació dels hàbitats CORINE de Catalunya a partir d'una proposta metodològica que té en compte diversos paràmetres qualificadors.
  • una estimació del grau d'amenaça a què estan sotmesos els hàbitats en el conjunt del territori.
  • una primera aproximació a l'avaluació de l'interès de conservació dels hàbitats marins.

Per més informació, consulteu l'Informe sobre l'avaluació del grau d'amenaça i de l'interès de conservació dels diferents tipus d'hàbitats de Catalunya,autors: Jordi Carreras i Albert Ferré. Grup de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació, Universitat de Barcelona (GEOVEG), data d'elaboració: 2008 (revisat el 2012).

Afegeix un comentari nou