Taula rodona sobre la remunicipalització de l'aigua a Girona

  • Cartell de la jornada per la remunicipalització  de l'aigua del dia 22 de març (imatge: aigua és vida Girona)

    Cartell de la jornada per la remunicipalització de l'aigua del dia 22 de març (imatge: aigua és vida Girona)

Aigua és Vida organitza pel Dia mundial de l'Aigua un debat sobre la municipalització de l'aigua a Girona, dimarts 22 de març.

Amb un debat sobre el model en la gestió de l'aigua, la plataforma Aigua és vida celebrarà el dia mundial de l'aigua. La trobada es centrarà en la recuperació de la gestió pública de l'aigua a Girona, amb la presència d'experts en experiències de remunicipalització.

Remunicipalització

Un 16% de la població catalana es beneficia de la gestió municipal de l’aigua. "Aigua és vida" promou un augment d’aquesta xifra, i  defensa la remunicipalització de l’aigua, és a dir, el retorn dels serveis de subministrament i de gestió del sanejament, abans privatitzats, a les administracions locals.

Per a l’entitat, és necessari que l’aigua com a bé comú sigui gestionada, des de l’esfera pública, amb la participació i el control de tota la ciutadania, en especial degut a la condició de dret humà de l’aigua. L'ONU va declarar l’aigua i el sanejament com a drets humans, en la resolució 64/292 de 2010.

Les dades actuals reflexen que 506 municipis són administrats públicament, 394 de forma privada i 45 de forma mixta. Es dóna el cas que els municipis sota gestió privada hi resideix un major nombre d'habitants, dada que transforma en aproximadament un 84% la població catalana que rep un servei privatitzat de l’aigua.

Entitats per una nova cultura de l'aigua

"Aigua és vida" és una plataforma composta per entitats ecologistes com Iaeden, el Grup de Defensa del Ter o Depana, associacions de veïns com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona FAVB , entitats de solidaritat internacionals i organitzacions laborals, creada el 2011, amb l’objectiu de promoure una cultura de l’aigua que ratifiqui l’aigua com a dret humà i com a bé comú, a través d’una governança transparent i participativa, que permeti fer front als problemes ecològics com la contaminació dels rius, la reducció de cabals i els transvasaments, i que en garanteixi una gestió amb vocació de servei públic.

Afegeix un comentari nou