Treballs en benefici de la comunitat al GEPEC

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Treballs en benefici de la comunitat al GEPEC

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Les entitats sense ànim de lucre són el marc on els ciutadans desenvolupen mesures penals alternatives en benefici de la comunitat. El GEPEC fa anys que s'hi ofereix i valora molt positivament l'experiència.

Els Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC) són una de les modalitats de les mesures penals alternatives -sancions penals sense haver d'anar a la presó- i s'imposen a persones autores d'una falta o delicte lleu o menys greu.

Aquestes persones han de desenvolupar una activitat social d'utilitat pública que serveixi, alhora, per reparar de forma simbòlica el dany causat a la societat.

Les entitats amb què es col·labora per dur a terme els TBCs sempre són públiques o privades sense afany de lucre. Les activitats que poden desenvolupar les persones que han de complir aquestes penes són amplies i molt variades, i sempre aniran en funció del perfil de cada persona.

L'objectiu d'aquest tipus de mesures, a més de facilitar la inserció social de les persones infractores, pretén també ser un ajut a les entitats que precisen desenvolupar tasques de caire social (en el sentit més ampli). Es treballa amb entitats de diferents àmbits, d'entre les que destaquen també les de caire mediambiental.

La majoria d'aquestes mesures contemplen el compliment d'entre 20 i 120 jornades, sent cada jornada d'entre 4 a 8 hores, establert judicialment. Aquest tipus de penes han de tenir el consentiment de la persona penada, i mai poden ser retribuïdes.

Un cas paradigmàtic

Al Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) porten molts anys oferint la seva col·laboració i consideren que és una experiència positiva.

Des de mitjans dels anys 90 fins ara han acollit una trentena de persones que han col·laborat amb l'entitat, realitzant diferents tasques i activitats: dinamització de les xarxes socials, neteges manuals, control de plantes invasores, repoblacions, pintura de murals, confecció d'un projecte d'energies renovables, dibuixos naturalístics, fotos i vídeo d'activitats nostres, etc.

Amb alguns d'elles encara guarden lligam.

Expliquen que cal tenir una persona de referència diària, un ventall de treballs pendents de diferent tipologia, capacitat d'empatia amb ells i a possibles interessos i habilitats d'aquestes persones, i flexibilitat amb persones amb situacions personals sovint força dures.

El GEPEC anima a les entitats a sumar-s'hi i a contactar-los per si voleu saber més de la seva experiència.

Com fer-ho a la vostra entitat

El procés de compliment a seguir és simple. Un cop es determina el perfil de la persona, el tècnic delegat d'execució de mesures penals alternatives (DEM) encarregat de fer seguiment d'aquell cas contacta amb l'entitat que considera més adient perquè es porti a terme el compliment.

Es fa una trobada conjunta amb la persona referent de l'entitat, la persona que ha de complir els treballs en beneficis a la comunitat i el tècnic delegat d'execució de mesures penals alternatives que fa el seguiment. En aquesta trobada es pacta, mitjançant un document de compromís, les activitats, els dies i l'horari a desenvolupar. Al final del compliment, l'entitat col·laboradora ha de lliurar un full de signatures d'assistència i un senzill full valoratiu.

Per oferir-se com a entitat, cal contactar amb les diferents delegacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb els responsables de les mesures penals alternatives.

Per més informació

Podeu consultar el video elaborat per la Generalitat de Catalunya sobre mesures penals alternatives.

i la “Guia d’ús de treballs i prestacions en benefici de la comunitat” o el web del Departament de Justícia.

Si la vostra entitat també hi col·labora, voleu compartir l'experiència?

Comentaris

hola, He tenido una infración por excesso de velocidade, me gostaría de saber si, puedo hacer algun trabajo, en beneficio de la comunidade, ya que soy pensionista de una pensión no contributiva, y este hecho me hace que no pueda afrontar este pago. gracies Un saludo

Bon dia,

aquest és un tema pertinent al camp jurídic. Pots provar de contactar amb el Servei de Mesures Penals Alternatives Tel 93 214 01 00

on segurament et podran ajudar i orientar.

Moltes gràcies

Marta Fontanals

Afegeix un comentari nou