Una nova App de ciència ciutadana per a usuaris del mar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Una nova App de ciència ciutadana per a usuaris del mar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

La nova App científica, Seabirdstagram, ajudarà en la recerca sobre ocells marins amb les dades de tots aquells pescadors i usuaris del medi marí interessats en col·laborar.

Entre els pescadors de tots els arts i modalitats de pesca hi ha grans amants de natura i persones respectuoses amb el medi marí. L’activitat de la pesca, encara que és un sistema extractiu i de vegades pot malmetre el medi natural, no exclou l’existència de professionals i de sistemes de pesca artesanals molt respectuosos. Per aquesta tipologia de pescadors, que volen col·laborar amb la conservació de la natura i l’estudi de la biodiversitat, neix el Seabirdstagram.

Tots els usuaris del mar la poden fer servir

Aquesta nova App de ciència ciutadana, permet recollir dades sobres les espècies d’ocells marins, i introduir-les en les bases de dades per a estudis científics. Evidentment, la resta d’usuaris del medi marí, com navegants, esportistes o simples turistes, també la poden fer servir, i així, ajudar a completar la base de dades dels científics.

Un nou projecte de recerca en ciència ciutadana del medi marí

El Seabirdwatcher del Mediterraneo és un projecte de recerca d’investigadors del grup d’Ecologia de Poblacions de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de Balears (CSIC), i gaudeix del suport de la Fundación Biodiversidad. La nova App permet introduir dades sobre el tipus d’au trobat, l’art de pesca en la qual pot haver quedat atrapada, data i hora de la troballa i, finalment, la localització geogràfica.

Aquest tipus de dades són molt importants per a la comunitat científica, però els investigadors normalment no tenen un fàcil accés a la seva recol·lecció.

Comença la implantació a Catalunya

Recentment la iniciativa ha estat presentada en les Confraries de Pescadors dels ports Catalans de Vilanova i la Geltrú, Palamós, Llançà i Barcelona. S’espera tenir una bona acollida entre la comunitat de pescadors i usuaris d’aquests ports amb una gran tradició marinera i pescadora.

Afegeix un comentari nou