Voleu ser voluntaris científics?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Voleu ser voluntaris científics?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Si us agraden els ocells i voleu contribuir al coneixement col•lectiu dels que viuen a la ciutat de Barcelona... participeu a l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona, que estan desenvolupant l’Institut Català d’Ornitologia i la Universitat de Barcelona, amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona.

Pardals, orenetes, garses, mallerengues carborenes, tallarols capnegres.... A la ciutat de Barcelona, hi nidifiquen més de 70 espècies d’ocells. A més, és l'única ciutat europea amb una població d’Aratinga mitrada, i, durant la nit, s'hi pot sentir el cant del Gamarús.

Aquest coneixement i més és el que pretén recollir el nou Atles d'ocells nidificants de Barcelona.

Els ocells són un bon indicador de la qualitat ambiental d'un indret, i el coneixement dels ocells és una gran eina per a la gestió i planificació ambiental del territori. A més, però, també es pretén que sigui un projecte fet de forma col·lectiva, un referent que acosti la ciència i el patrimoni natural a les persones.

Com participar-hi?

La recollida de dades es farà a la primavera durant tres anys, 2012, 2013 i 2014, de l'1 d'abril al 30 de juny. Es realitza en base a tres nivells diferents d'implicació, perquè hi puguin participar des de les persones que comencen als ornitòlegs més experts.

De cara al proper mostreig, el divendres 1 de març, a les 18.30 h a La Fàbrica del Sol, un investigador de l’Institut Català d’Ornitologia oferirà una xerrada informativa de com tenir una part activa en el projecte. La jornada acabarà amb una sortida al camp per posar en pràctica els coneixements adquirits.

Si ja teniu coneixements científics, podeu consultar els detalls de la metodologia i contactar amb atles.bcn@ornitologia.org.

Voleu practicar?

L'atles serà un pas més en el coneixement de les aus de la ciutat, després de la guia Ocells de Barcelona, editada l'any 2005. Allà hi trobareu les 25 espècies més comuns.

El web Bird Identification, impulsat per la universitat noruega de Nord-Trøndelag University College, permet entrenar-se en la identificació d'ocells a través d'imatges i cants.

També podeu consultar el Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya de l'ICO.

Afegeix un comentari nou