3 recursos digitals per un Sant Jordi tecnològic

Imatge principal a portada: 
Aquests recursos faran que quelcom tan analògic com un llibre es converteixi en tota una experiència tecnològica. Font: Pexels. Font: Pexels
Resum: 

La diada de Sant Jordi pot ser l'excusa perfecta per aprendre més sobre tecnologia, ciberseguretat o intel·ligència artificial.

Quan pensem en tecnologia, sovint ens venen al cap mòbils, ordinadors, tauletes o, potser, algun dels darrers avenços de la intel·ligència artificial, com ara els assistents de veu o el polèmic ChatGPT. Però, gairebé mai pensem en què quelcom tan analògic com un llibre ens pot servir per aprendre més sobre dones tecnòlogues, ciberseguretat o protecció de dades.

Imatges secundàries: 
Aquests recursos faran que quelcom tan analògic com un llibre es converteixi en tota una experiència tecnològica. Font: Pexels. Font: Pexels
Subtitols: 
Narrativa, assaig i guies de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya
Videojocs i intel·ligència artificial a les recomanacions de la UOC
Dones tecnòlogues de la mà de la Xarxa Punt TIC
Continguts: 

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a través del seu recurs internetsegura.cat, proposa un recull de llibres de diferents gèneres i per a diferents edats, tots amb un denominador comú: la tecnologia. Algunes de les propostes són:

  • 'Les aventures de l'Equip Ciber' de Cristina Serret, Yaiza Rubio i Artur Laperla. Es tracta d'una novel·la juvenil que té com a protagonista a una professora d'institut que ensenya a les seves alumnes a fer front als riscos d'Internet.
  • 'Ciberseguridad de tú a tú: Lo que tienes que conocer para sentirse más seguro' de Yolanda Corral. Aquesta guia ofereix consells d'higiene digital i posa el focus en les possibles amenaces i els riscos als quals estem exposades en un món cada vegada més connectat.
  • 'Els nens són reis' de Delphine de Vigan. Aquesta novel·la ens explica la història de la Mélanie, una dona que vol convertir-se en influenciadora i que utilitzarà la desaparició de la seva filla per exposar-se públicament i aconseguir notorietat.

Coincidint amb la diada de Sant Jordi de l’any passat, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va engegar la iniciativa de demanar recomanacions de llibres tecnològics a les docents del grau d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions del centre. Algunes de les recomanacions de les professores són les següents:

  • 12 bytes. Com viure i estimar en el futur’ de Jeanette Winterson. Es tracta d’un assaig on l’autora reflexiona sobre com la informàtica ha canviat la nostra manera de viure i d’estimar, comparant i contrastant els avenços tecnològics amb altres relats, com ara la història, la religió, la mitologia o la literatura.
  • 1984’ de George Orwell. Aquesta novel·la de l’autor britànic George Orwell és l’obra distòpica per excel·lència. A ‘1984’, Orwell projecta un futur on la tecnologia permet el control i la classificació total de la població.
  • Teories i pràctiques de l’escriptura artificial’ de Jorge Carrión i Taller Estampa. Es tracta d’una lectura molt relacionada amb la intel·ligència artificial generativa, ja que s’endinsa en com serà el futur de les artistes i les escriptores davant d’aquesta nova tecnologia, posant el focus en la creació narrativa i la lectura.

Des de fa cinc anys, la Xarxa Punt TIC cura un repositori de recursos de Dones i TIC, que, entre altres materials, compta amb un recull de llibres sobre dones tecnòlogues per a la canalla. Algunes de les recomanacions inclouen les següents obres:

  • Petita i gran. Ada Lovelace’ de Maria Isabel Sánchez. Es tracta d’un dels llibres de l’edició ‘Petita i gran’ que recull la vida i obra de grans dones de la història contemporània.
  • Les noies són de ciències: 25 científiques que van canviar el món’ d’Irene Cívico i Sergio Parra. En la línia de la recomanació anterior, aquest llibre recull les obres de vint-i-cinc científiques per recuperar el seu llegat.
  • Científiques. El Còmic’ de Francisco Vega. Aquest llibre també recull la història d’algunes de les científiques més importants de la història, com ara Marie Curie, Rosalind Franklin o Hedy Lamarr, però en format il·lustrat.

field_vote: 

Guia i eines per fer un pòdcast

Imatge principal a portada: 
La periodista de la cooperativa Colectic, Alejandra Sanchez, va parlar de la història del pòdcast, el consum a Espanya i Catalunya i el procés de creació d'un pòdcast al webinar de Xarxanet d'aquest mes de març. Font: Xarxanet. Font: Xarxanet
Resum: 

Quins passos cal seguir per crear el contingut d'un pòdcast, gravar-lo, editar-lo i penjar-lo a internet? T'ho expliquem tot en aquest recurs.

El format pòdcast és una eina que ajuda a dinamitzar la comunicació de les organitzacions i que permet generar comunitat. Per crear-lo, necessitem fer-nos una sèrie de plantejaments previs, tenir un equip mínim i conèixer un seguit d'eines tecnològiques.

Imatges secundàries: 
Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
Subtitols: 
De què parlem i a qui ens dirigim?
Guió
Equip
Gravació
Edició
Plataformes de publicació
Xarxes Socials
Continguts: 

Abans de començar, hem de fer-nos un seguit de preguntes prèvies.

  • Quin és el nostre àmbit d'actuació? En quins temes tenim expertesa? Aquest coneixement ens permetrà donar continuitat al pòdcast i consolidar la nostra audiència. A partir d'aquest tema general, que hauria de poder definir-se amb una única frase, podem fer una llista dels temes secundaris que engloba i que podran protagonitzar cadascun dels episodis.
  • A qui va dirigit? És important tenir en compte qui l'escoltarà i adaptar el contingut als interessos de les persones oients. Tampoc descartem l'opció de convertir l'audiència en participant del pòdcast.

Un cop hem conceptualitzat la idea caldrà buscar-li un títol genèric, que ha de ser breu, clar i atractiu i que ha de ser identificable amb el tema que tracta.

Ara ja podeu iniciar el guió del vostre primer pòdcast. Així podreu saber prèviament si necessiteu més documentació o si preciseu d'alguna persona col·laboradora en un determinat moment. A més, això us permetrà una edició menys complexa i poder preveure els efectes de so. Haureu de tenir en compte:

  • Objectiu: no perdreu de vista el que voleu comunicar.
  • Inici i final: el principi ha de ser prou atractiu perquè l'audiència l'escolti sencer i el tancament ha de deixar ganes d'escoltar el següent.
  • Estructura: a més de marcar un inici i un tancament, que podeu acompanyar d'una falca musical, podeu marcar diferents seccions que tindran continuitat, com entrevistes o la intervenció d'una persona convidada.
  • So: la música i els efectes de so ens poden ajudar a esponjar la gravació i a fer el congut més atractiu. Podeu trobar música sense drets d'autor a plataformes com ara YouTube Audio Library o Free Music Archive.

Ja esteu a punt per a l'acció, ara només necessiteu l'equip.

Per fer un pòdcast senzill, serà suficient amb un ordinador i uns auriculars amb micròfon. Si ja heu arribat a un nivell expert, haureu de buscar micròfons bidireccionals cardioides perquè només agafin el so de la persona que locuta.

Respecte al software, podeu fer servir l'Audacity, enregistrador i editor d'àudio de programari lliure.

Ja ha arribat l'hora. Abans, però, cal que us assegureu que el programa ha identificat el micròfon que voleu fer servir al desplegable que trobareu juntament a l'icona del micròfon a la part superior dreta de l'interfície. A la part superior esquerra clicareu el botó vermell per començar la gravació i el botó 'stop' per aturar-la. Un cop comenceu la gravació veureu que apareix una pista a la línia de temps, que us indicarà les ones del so.

Per importar un arxiu d'àudio ja gravat com és el cas de la música, podeu anar a arxiu, importar i àudio.

L'edició és gairebé més important que la gravació. Cal parar atenció en:

  • Les cues buides a l'inici i al final de les pistes d'àudio: cal tallar els silencis amb l'eina de selecció i el botó de suprimir.
  • Els nivells de les diferents pistes d'àudio perquè la veu o la música no se sentin massa o massa poc: podeu rebaixar o augmentar el volum seleccionant la pista corresponent i clicant a efectes i amplificar.

Un cop editat exportarem el resultat clicant a arxiu i a exportar.

Existeixen diferents opcions per penjar els pòdcasts a internet, que van des d'Spotify fins a d'altres amb plans gratuïts com iVoox.

Amb aquesta última plataforma, que és potser la més utilitzada, caldrà seguir els següents passos:

  • Registre amb el correu electrònic.
  • Pujar l'arxiu i omplir els camps d'informació necessaris.
  • Personalitzar la caràtula de l'episodi concret, si s'escau.
  • Seleccionar Crear un nou programa per crear el pòdcast, especificar el nom i afegir-hi la caràtula principal. Cada vegada que creeu un episodi nou l'haureu de vincular amb aquell programa i no crear-ne un de nou.
  • Enviar l'àudio.

Ara només haureu de compartir el feed RSS que us proporciona la plataforma o vincular-lo a les vostres xarxes socials.

Un cop hem elaborat el nostre pòdcast, és clau fer-ne difusió a xarxes socials si volem que el contingut arribi a la nostra audiència i, d'aquesta manera, continuar amb la difusió de la tasca de la nostra entitat. Per fer aquesta difusió, són claus els nostres perfils a xarxes socials. Però, quin tipus de contingut hem de crear per animar a l'audiència a què escolti el nostre pòdcast? Aquí van algunes idees.

  • Reels: ara, la majoria de pòdcast, han esdevingut 'vídeopodcasts', és a dir, programes que, a més de gravar-se en format àudio, també s'enregistren en imatges per treure petits clips de vídeo que, després, es comparteixen a xarxes socials. Aquest format d'Instagram és molt recomanable per compartir vídeos de curta durada que serveixin com a 'ganxos' per redirigir a l'audiència al nostre pòdcast.
  • Tik Tok: es tracta d'un format molt similar al de Reels, però amb una viralitat molt més alta. Utilitzant algunes eines complementàries, com ara CapCut, la plataforma ens permet, de manera relativament senzilla, afegir efectes, text o música als nostres vídeos de format curt.
  • Audiogrames: si el nostre pòdcast només es grava en format àudio, podem publicar fragments a xarxes socials en format audiograma. Una de les eines més populars i intuïtives que es poden utilitzar per crear audiogrames és Headliner.
field_vote: 

Com demanar productes menstruals gratuïts a través de La Meva Salut?

Imatge principal a portada: 
Aquesta mesura del Departament d'Igualtat i Feminismes té com a objectiu acabar amb la pobresa menstrual. Font: Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Font: Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Ja s’estan repartint copes menstruals, calces menstruals i compreses reutilitzables sense cap cost arreu de Catalunya.

Catalunya s'ha convertit aquesta setmana en la primera comunitat autònoma de l'estat en repartir productes menstruals reutilitzables de manera gratuïta.

Imatges secundàries: 
Aquesta mesura del Departament d'Igualtat i Feminismes té com a objectiu acabar amb la pobresa menstrual. Font: Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Font: Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya
Subtitols: 
Descarrega l’aplicació
Registra’t
Obté el codi QR
Recull els productes
Continguts: 

Per a descarregar l'aplicació de La Meva Salut primer cal accedir a la botiga d'aplicacions del nostre dispositiu mòbil. En el cas d'utilitzar el sistema operatiu Android, ens dirigirem a Google Play Store i si, pel contrari, utilitzem iPhone, haurem de descarregar l'aplicació a través de l'App Store.

Un cop s'ha accedit a la botiga d'aplicacions, només cal cercar 'La Meva Salut' i descarregar l'aplicació en el nostre dispositiu.

En cas de no poder descarregar aplicacions, també es pot accedir a La Meva Salut en format plana web a través de l'adreça catsalut.gencat.cat.

Un cop descarregada l'aplicació, cal registrar-se. Per fer-ho, només cal obrir La Meva Salut i escollir l'opció 'Registrar-se' on se'ns desplegarà el menú de creació del nostre compte. Durant el procés de registre, es demanaran algunes dades personals, com ara el nostre nom, l'adreça de correu electrònic o el número de telèfon.

Una vegada s'hagi completat el registre, és possible que l'aplicació ens demani de verificar la nostra adreça de correu electrònic o número de telèfon, depenent dels requisits de seguretat. Una vegada s'hagi verificat el compte, es podrà accedir a totes les funcionalitats de La Meva Salut.

Un cop s'ha accedit a l'aplicació de La Meva Salut, cal obtenir el codi QR canviable pels productes. El codi apareix a l'apartat 'Novetats' de l'espai de salut digital sota el nom 'La Meva Regla, les meves regles'.

Tant des de l'aplicació com des del Departament d'Igualtat i Feminismes, recomanen comprovar primer si l'aplicació de La Meva Salut està actualitzada per poder accedir al servei sense cap mena d'incidència.

En cas que el codi QR no aparegui, s'ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo. A més, també s'ha habilitat el número 061 – Salut Respon com a via de comunicació per resoldre possibles dubtes sobre la iniciativa.

El QR no caduca i estarà disponible fins al 2025.

Un cop es disposi del codi QR, només cal anar a una farmàcia i els productes seran entregats de manera immediata, sempre que es disposi d'unitats.

En cas que no quedin existències, els productes es poden encarregar i estaran disponibles en un termini màxim de quaranta-vuit hores. Un cop es faci la reserva dels productes, el codi QR de l'aplicació de La Meva Salut quedarà bloquejat de manera temporal fins que es recullin els productes.

field_vote: 

3 recursos digitals sobre salut sexual

Imatge principal a portada: 
Tots aquests recursos sobre salut sexual estan disponibles en obert per a la seva consulta. Font: iStock. Font: iStock
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual, fem un recull de recursos digitals sobre aquesta temàtica elaborats per entitats del tercer sector.

Des de fa vint-i-un anys, l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA), commemora cada 14 de febrer el Dia Europeu de la Salut Sexual, amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.

Imatges secundàries: 
Tots aquests recursos sobre salut sexual estan disponibles en obert per a la seva consulta. Font: iStock. Font: iStock
Subtitols: 
Memòria VIH
VullAvortar.org
Dossier digital sobre drets sexuals i reproductius
Continguts: 

Memòria VIH un recurs de l’entitat SIDA STUDI que aplega 8.000 documents i 400 fotografies de més de 200 entitats vinculades amb la sida i el VIH i que, gràcies a tot el material digitalitzat que conté, ha esdevingut un recull històric de la tasca de totes les entitats que han treballat pels drets de les persones amb VIH des de l’inici de la pandèmia, a mitjans dels anys vuitanta, i fins a l’actualitat, amb l’objectiu de conservar la memòria d’aquestes organitzacions.

En obrir el web, el primer que es desplega és un mapa de l’estat espanyol que, clicant en la comunitat autònoma que es desitgi, mostra les entitats relacionades amb el VIH a cada territori. A més, aquestes entitats també queden recollides per ordre alfabètic a la pestanya ‘Entitats’.

D’altra banda, clicant al menú de color taronja que apareix a la part esquerra de la pantalla, podem accedir a la ‘Memòria Gràfica’, on, també ordenades per comunitats autònomes, apareix un recull de fotografies de cadascuna de les entitats.

A la part inferior del web Memòria VIH hi ha disponible un formulari de contacte per si alguna entitat o particular vol aportar imatges al recurs.

VullAvortar.org és un web que va posar en marxa l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius el juliol del 2021 com a resultat de l’activisme col·laboratiu i del finançament a través d’un Verkami on van participar desenes de persones i entitats de tot el territori.

El web és un gran directori de recursos que aplega "la informació més important que ha de saber qualsevol persona per accedir a un avortament" d’una manera eminentment pràctica i en actualització permanent, segons van explicar des de l’entitat quan es va presentar aquesta iniciativa.

Quan qualsevol usuària accedeix al web, el primer que es troba és un menú on es demanen les dades bàsiques sobre el seu cas mitjançant tres preguntes:

  • De quantes setmanes d’embaràs estic?
  • Disposo de targeta sanitària o número de la Seguretat Social?
  • Tinc menys de setze anys?

Un cop es contesten aquestes preguntes, el web ens porta a una plana amb indicacions personalitzades on s'explica la normativa actual sobre l'avortament i com afecta el cas que hem exposat mitjançant les preguntes, a més d'aportar també informació sobre els diferents mètodes d'avortament i el procediment que cal seguir.

A més de les instruccions personalitzades a les quals ens porta el menú inicial del web, VullAvortar.org compta també amb informació general a la qual es pot accedir desplegant el panell d'opcions que es troba a la capçalera de la pàgina. En aquest menú es pot trobar més informació útil sobre l'avortament, com ara recursos per a professionals i el procediment d'interrupció de l'embaràs un cop s'han superat les vint-i-dues setmanes de gestació.

A més, el web també té una pestanya de contacte directe amb les professionals de l'Associació que permet comentar dubtes, rebre acompanyament i, fins i tot, denunciar vulneracions dels drets sexuals i reproductius.

El mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d’investigació CRÍTIC, impulsat per la cooperativa de periodistes Crític SCCL, va publicar el setembre del 2022, coincidint amb el Dia Mundial per la Despenalització de l’Avortament, un dels seus dossiers íntegrament dedicat als drets sexuals i reproductius. Es tracta d’un monogràfic de setanta-cinc pàgines que conté diversos reportatges i anàlisis sobre l’estat de la salut sexual arreu del territori català.

A diferència dels recursos anteriors, el dossier de CRÍTIC té un enfocament molt més periodístic i, a més de parlar de la situació dels drets sexuals i reproductius a Catalunya, posa també el focus en l’auge dels grups ‘ultres’ que lluiten contra el dret a l’avortament, en la xarxa de grups de pressió antiavortistes, en els ginecòlegs objectors de consciència de la xarxa pública catalana i en les dificultats en què es troben les dones de Lleida per exercir aquest dret.

field_vote: 

7 aplicacions de programari lliure per a gent gran

Imatge principal a portada: 
"Tens un correu", de Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons) Font: Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons)
Resum: 

Fem un recull d'aplicacions mòbils de codi obert que poden ser útils per als més grans en el seu dia a dia.

La tecnologia pot ajudar les persones grans a mantenir la comunicació amb les amistats i la família, proporcionar autonomia i estimulació cognitiva, apropar serveis comunitaris o funcionar com un element d’integració en la societat. Com passa amb totes les generacions, cada vegada estem més habituats a l'ús de les TIC, un fet que s'ha fet més evident amb la pandèmia. Segons l’última enquesta de l’INE sobre aquest tema, més del 63% de la població de l’estat espanyol d’entre 65 i 74 anys les fa servir.

Imatges secundàries: 
"Tens un correu", de Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons) Font: Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons)
Subtitols: 
Bald phone
Raise to answer
Calendula
Open radio
Open Sudoku
Pedometer
Calibre
Continguts: 

Bald phone és una de les opcions de programari lliure per simplicar la interfície del telèfon mòbil quan les persones que l’utilitzen no necessiten veure totes les prestacions. Ofereix una pantalla principal amb opcions bàsiques com trucades, contactes, whatsapp, fotos i alarmes. A més, en té dues secundàries: la primera amb ajustos i mapes, i la segona per escriure notes o guardar gravacions de veu. Una altra aplicació d’aquest tipus és Senior Launcher, que redueix les opcions a trucades i fotografies. Les dues es poden descarregar des del repositori d’aplicacions de programari lliure F-Droid.

La pèrdua auditiva i la interfície d’alguns mòbils a l’hora de respondre trucades poden impedir que contestem totes les trucades que rebem. L’aplicació Raise to answer fa que el telèfon accepti la trucada de forma automàtica quan l’usuari o usuària se’l posa a l’orella sense haver de prémer botons. Per a no trobar-nos trucades perdudes hi ha Schlikk calls, que permet apujar el volum de les trucades entrants a un volum més alt que el configurat per defecte i també establir un volum diferent segons la persona que truqui. Per últim, Coma Phone pot ser útil per a l’autonomia de les persones amb mobilitat reduïda: retorna la trucada perduda automàticament amb l’altaveu activat quan la persona no contesta. Les tres es poden trobar a F-Droid.

Aquesta aplicació pot ser útil com a assistent per a aquelles persones que prenen medicació. Recorda les hores de cada medicament mitjançant notificacions i segons les rutines d’esmorzar, dinar i sopar. També permet crear múltiples usuaris i es pot decarregar des de PlayStore.

Per als amants de la ràdio, aquesta aplicació permet escoltar emisores de ràdio de tot el món via internet. Podeu guardar les vostres preferides i afegir-ne de noves per contribuir a la base de dades comunitària des d’aquest enllaç. La podeu trobar a la PlayStore.

Si us agraden els jocs de lògica i mantenir el cervell actiu, hi ha aquesta aplicació de sudokus molt senzilla amb quatre nivells de dificultat que s’adapten a tothom. Té més de 90 trencaclosques i molts més que es poden descarregar des de la web, i els experts poden pujar els seus propis taulers. Es pot descarregar tant de la PlayStore com de F-Droid.

Per als mòbils que no tenen comptador de passos, hi ha aquesta aplicació de programari lliure que, a més, consumeix poca bateria ja que no registra el moviment a través del GPS ni cap informació personal. Ens pot ajudar a comptar els passos, i a calcular les distàncies i les calories que cremem. També ofereix una extensió que et notifica els teus assoliments per engrescar-te a continuar caminant.

Un dels hàbits que més costa mantenir amb l'edat, sovint per les pèrdues de visió, és la lectura. És per això que l'aplicació Calibre esdevé molt útil. Es tracta d'una eina de gestió de llibres electrònics dissenyada per a organitzar, convertir i gestionar biblioteques digitals.

A més de la seva funcionalitat organitzativa, Calibre dona a les usuàries la capacitat de convertir els llibres electrònics a diferents formats. Això és especialment útil per a adaptar els llibres als requisits específics de tipus de lectores, ampliant la mida de les lletres o, fins i tot, convertint els llibres a lectura fàcil. Calibre també pot descarregar notícies de la web i convertir-les en un format de llibre electrònic, proporcionant a les usuàries una manera molt més fàcil d'accedir a diaris digitals i altres pàgines web.

field_vote: 

Com fer llistes de Twitter i per a què utilitzar-les

Imatge principal a portada: 
Twitter estudiarà com preservar els comptes de les persones que han traspassat. Imatge de World's Direction. Llicència d'ús CC0 1.0 Font: Imatge de World's Direction. Llicència d'ús CC0 1.0
Resum: 

Aquesta opció permet organitzar els contactes i personalitzar el 'timeline'

Tothom sap fer servir Twitter, però no totes les entitats li traiem el màxim profit. L'opció de crear llistes ens pot ajudar a organitzar-nos i a generar comunitat i no sempre la posem en pràctica. Us expliquem com crear-les i com utilitzar-les.

Imatges secundàries: 
Twitter estudiarà com preservar els comptes de les persones que han traspassat. Imatge de World's Direction. Llicència d'ús CC0 1.0 Font: Imatge de World's Direction. Llicència d'ús CC0 1.0
Subtitols: 
Usos
Tipus i característiques
Com crear-les
Com gestionar-les
Subscriure's a una llista ja creada
Continguts: 

Les llistes en poden ser útils per diverses raons:

  • Organització. Ens permeten crear directoris de contactes per després tenir-los a mà sense necessitat de seguir-los.
  • Seguiment. Ens permeten agrupar entitats i usuàries que parlen sobre la temàtica de la nostra activitat sense necessitat de seguir-les.
  • Claredat. Les podem utilitzar com a 'timeline' per veure només les publicacions de les entitats i usuàries aplegades a la llista. D'aquesta manera evitarem que el 'timeline' esdevingui caòtic en cas que seguim moltes comptes.
  • Reconeixement. En cas de fer una llista pública, les entitats i persones que afegim rebran una notificació conforme en formen part i, per tant, sabran que valorem la seva opinió.
  • Contingut. Ens pot servir com un contingut més a compartir útil com a directori per a entitats i usuàries.
  • Comunitat. Podem seguir llistes d'altres entitats i usuàries o podem crear-ne. De les dues maneres generem enllaços col·lectius a la xarxa.

Podem crear fins a 1.000 llistes per compte amb un límit màxim de 500 comptes a cada llista.

Hi ha dos tipus de llistes:

  • Les públiques:pareixen al vostre perfil i els comptes afegits reben una notificació
  • Les privades: només vosaltres podreu veure aquestes llistes.

Per crear una llista haureu de fer el següent procés:

  • Cliqueu Llistes al menú de navegació de Twitter.
  • Seleccioneu l'icona amb el símbol '+' situat a la part superior de la interfície amb el missatge Llista nova.
  • Ompliu els camps nom i descripció, i decidiu si voleu fer-la privada o pública. El nom no pot superar els 25 caràcters ni començar amb un número. També hi podeu afegir una foto.
  • Seleccioneu Següent i afegiu-hi els comptes.

Per afegir o suprimir comptes d'una llista:

  • Des del mateix apartat de Llistes, podeu editar la llista i continuar afegint o suprimint comptes.
  • També podeu seleccionar el menú 'Més' de cada compte i seleccionar 'Afegeix o elimina de les llistes'. En aquest cas us apareixerà una finestra emergent per seleccionar a quina llista voleu afegir o de quina voleu suprimir aquell compte.

També podeu veure de quines llistes formeu part:

  • Dins de l'apartat de Llistes, cliqueu el menú 'Més' a la part superior dreta i seleccioneu 'Llistes a les quals pertanys'.
  • Des del menú superior de la llista la podeu compartir o blocar el perfil creador per abandonar-la.

Per a subscriure't a una llista de Twitter que ja ha estat creada per una altra usuària només cal visitar el perfil de la usuària creadora, fer clic al botó amb tres punts situat al costat del botó de 'Seguir' i, allà, seleccionar l'opció 'Llistes'.

En aquest menú, podràs veure totes les llistes públiques creades per la usuària. Selecciona la llista a la qual desitges subscriure't i fes clic en el botó 'Subscriure's' per a completar el procés. A partir d'aquest moment, veuràs al teu propi perfil la pestanya de 'Llistes', on apareixen totes les llistes a les quals t'has subscrit.

field_vote: 

Com fer un article a la Viquipèdia

Imatge principal a portada: 
La Viquipèdia té més de 1.400 participants actives. Font: Startup Stock Photos (Pexels)
Resum: 

Us expliquem com col·laborar en l'enciclopèdia digital de coneixement lliure en català, pas a pas.

Si som una organització que treballa pel coneixement obert col·laboratiu i públic, o per reivindicar realitats invisibilitzades, podem predicar amb l'exemple col·laborant amb articles a la Viquipèdia, tant afegint-hi modificacions com creant-ne un de nou. Us expliquem com fer-ho, pas a pas.

Imatges secundàries: 
La Viquipèdia té més de 1.400 participants actives. Font: Startup Stock Photos (Pexels)
Subtitols: 
Crear un compte
Ampliar o modificar un article existent
Crear un article
Format, imatges i enllaços
Recomanacions
Sabies que la Viquipèdia també és una entitat?
Continguts: 

En primer lloc, haureu de crear un compte des de la pàgina principal de Viquipèdia introduint un usuari, una contrasenya i un correu electrònic.

Un cop verificat el compte, Viquipèdia us farà un qüestionari sobre interessos per suggerir-vos edicions que podeu fer en textos existents, ja que recomanen que es comenci amb modificacions abans de crear un article des de zero.

També s'aconsella fer proves amb la nostra pàgina d'usuari on podem saludar la comunitat i indicar les nostres intencions.

Haurem d'estar atents a les pàgines de discussió, en què tant nosaltres com les altres editores podem fer comentaris sobre els articles per tal de millorar-los.

En cas que vulgueu fer modificacions, podeu clicar a les suggerències o clicar a 'Modificació' des de qualsevol pàgina de la Viquipèdia, fer les modificacions corresponents i publicar els canvis. Abans, però, podeu fer servir el mode 'Mostra la previsualització' per veure com quedarà. També és útil que escriviu a la casella 'Resum' quin tipus de canvis heu fet perquè les altres editores ho puguin saber.

Per crear un article nou, teniu diverses opcions:

  • Començar una pàgina des d'un enllaç que ja existeix clicant un enllaç en vermell de qualsevol pàgina o article.
  • Escriviu la URL de la nova pàgina a la línia d'adreces del vostre explorador d'Internet, per exemple, www.wikipedia.org/xarxanet
  • Escriviu el títol en el quadre que trobareu en aquest enllaç i cliqueu a Inicia article.
  • Cerqueu amb el cercador de la Viquipèdia i, si aquest article no existeix, us donarà l'opció de crear-lo.

Els articles han de tenir en compte els següents elements:

  • Format del text: si utilitzeu l'editor visual, que és el més intuïtiu, teniu les opcions de format de text habituals, com les negretes o les cursives. Podeu consultar aquí el llibre d'estil.
  • Enllaços interns: és recomanable utilitzar els enllaços interns per redireccionar a altres continguts de la Viquipèdia.
  • Contingut multimèdia: és aconsellable afegir continguts multimèdia i han de ser lliures de drets. Ho podeu fer des de Wikimedia Commons. Si pugeu una foto feta per vosaltres, pugeu-la aquí i especifiqueu-ne la descripció i la llicència per tal que altres la puguin utilitzar.
  • Les fonts: afegiu-les al final de la frase amb el botó Cita i sigueu concretes amb la informació, per exemple, introduïu l'ISBN si es tracta d'un llibre publicat. Aquestes referències es guarden automàticament al final de la pàgina a mode nota al peu i és recomanable que genereu un encapçalament que es digui Referències.
  • Enllaços externs: es pot generar una secció d'Enllaços externs, amb informació addicional sobre el tema.

La Viquipèdia és lliure i oberta a tothom, però posa algunes normes per admetre els articles:

  • Han de ser significatius
  • Han de tenir fonts fiables
  • Han de ser independents de l'autor/a, és a dir, no es pot fer publicitat, autopromoció o autobiografies.
  • Han de tenir un punt de vista neutral amb múltiples fonts
  • S'han de respectar els drets d'autor tant amb el text com amb el contingut multimèdia
  • S'ha de comprovar que no existeixi cap article amb el mateix nom
  • Han de contenir prou informació

Si no es compleixen els requeriments poden ser eliminats o fins i tot suposar el bloqueig de la persona usuària.

Si no us en sortiu podeu fer consultes a la comunitat o demanar un/a mentor/a que us ajudi.

L'edició en català de la Viquipèdia és una iniciativa que forma part de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre amb seu a San Francisco, Estats Units, fundada l'any 2003.

La Fundació és la propietària dels dominis i opera la majoria dels llocs web dels diferents projectes del moviment. A més de la Viquipèdia, l'entitat compta amb molts altres projectes com ara el Viccionari, els Viquillibres o el repositori d'arxius multimèdia Wikimedia Commons.

field_vote: 

7 eines digitals per crear videojocs educatius

Imatge principal a portada: 
Els videojocs poden ser una eina educativa per desenvolupar valors socials i habilitats cognitives. Font: Stas Knop (Pexels)
Resum: 

Moltes persones juguen a videojocs. Utilitzem-los per participar en una indústria monopolitzada i per apropar-nos a realitats socials.

Més de 3.000 milions de persones juguen a videojocs arreu del món. Tot i que estan sovint estigmatitzats acusats d'insensibilitzar infància i joventut contra la violència, també ens aporten habilitats psicomotrius i cognitives i poden millorar l'empatia de les persones. Per què no els utilitzem, doncs, com a eines educatives per promoure la participació en una indústria monopolitzada i adaptar-los a les nostres necessitats i a les necessitats del nostre entorn alhora que ens apropem a la programació?

Imatges secundàries: 
Els videojocs poden ser una eina educativa per desenvolupar valors socials i habilitats cognitives. Font: Stas Knop (Pexels)
Subtitols: 
Bitsy
Scratch
Twinery
Alice
App inventor
Stencyl
Unity3D
Continguts: 

Aquesta plataforma és molt senzilla i és perfecte per començar a programar minijocs retro.

Es pot dissenyar l'avatar que és el que es mourà pel taulell, i també fer-li petites animacions. També hi ha opcions per dissenyar el taulell amb obstacles, 'items' i altres personatges, i es poden crear diferents taulells i unir-los per 'sortides' per anar passant d'un a l'altre.

Aquesta plataforma permet programar personatges o elements externs com, per exemple, circuits elèctrics fets amb Makey Makey, sense tenir coneixements sobre codi. És intuitiu i funciona a partir de blocs que es col·loquen l'un sobre l'altre per programar els sons, els moviments o les interaccions dels personatges.

Aquesta eina de programari lliure és útil per generar històries interactives amb o sense coneixements de programació. A partir de l'escriptura creativa de diferents capítols s'hi poden afegir enllaços i variables com, per exemple, que apareixi un element determinat o un text amagat si la persona usuària clica una part del text. D'aquesta manera, es poden crear relats participatius oferint diverses opcions del que volem que passi.

Aquest programa gratuït és accessible a tothom ja que es decarrega fàcilment des de la seva pàgina web. Ofereix un sistema de programació fàcil basat en blocs per crear narratives interactives o jocs simples en 3D. Promou l'exploració creativa i està pensat per servir de primera aproximació a la programació per a la infància.

Aquesta eina semblant a l'Scratch serveix per fer aplicacions mòbils senzilles. Pujar i editar imatges, animar-les, i programar botons i sons per fer que reaccionin quan cliquem són algunes de les opcions més fàcils de posar en pràctica per acabar generant un QR que et permet descarregar i compartir l'aplicació preparada per començar a jugar.

Aquest programa és gratuït i permet crear videojocs en 2D com els clàssics jocs de plataforma amb diversos nivells i després exportar-los per fer servir a l'ordinador o al telèfon mòbil. No és necessari tenir coneixements de programació perquè conté comportaments predeterminats per als personatges i escenaris, tot i que que si se'n sap es poden fer jocs més elaborats.

Aquesta eina és un motor de desenvolupament de videojocs que facilita la creació d'experiències interactives en 2D i 3D. Funciona mitjançant un editor visual que permet a les desenvolupadores dissenyar escenes, personatges, objectes, terrenys i nivells arrossegant i deixant anar elements. Aquesta eina utilitza el llenguatge de programació C# per a la codificació de la lògica del joc.

field_vote: 

Què és TweetDeck, com funciona i per què serveix?

Imatge principal a portada: 
La interfície de Tweetdeck. Font:  Nazly Ahmed
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

TweetDeck és una aplicació per controlar les publicacions que us interessen i programar piulades.

TweetDeck és una de les eines més utilitzades per les persones que es dediquen a la gestió de les xarxes socials. S'usa per programar tuits i per fer seguiment i anàlisi de tot allò que passa a Twitter.

Imatges secundàries: 
La interfície de Tweetdeck. Font:  Nazly Ahmed
Subtitols: 
Què és TweetDeck i per què pot servir?
Com funciona TweetDeck?
El sistema de columnes de TweetDeck
Publicar i programar piulades
Afegir més d’un compte a TweetDeck
Continguts: 

TweetDeck és una pàgina web i aplicació per a dispositius mòbils iOS que serveix per gestionar el vostre compte de Twitter. En un principi va néixer com a aplicació per mòbil per Android i iOS, però la compra de TweetDeck per part de Twitter, va significar la retirada de les apps del mercat i una constant inestabilitat tecnològica. Al cap d’uns anys va tornar a sorgir l’app per iOS i es va millorar la versió per navegador web, amb les funcionalitats que explicarem a continuació.

Mitjançant TweetDeck podreu fer el següent:

  • Escriure piulades.
  • Programar piulades.
  • Esborrar piulades.
  • Contestar notificacions i mencions.
  • Gestionar missatges directes.
  • Seguir llistes de Twitter.
  • Seguir paraules claus.
  • Seguir etiquetes.
  • Gestionar comptes al voltant d’una marca.

Com veieu és una molt bona eina per gestionar les piulades que feu al vostre compte de Twitter i per controlar totes les publicacions que més us poden interessar.

TweetDeck funciona d’una manera molt senzilla. Per fer-la funcionar només cal que disposeu d’un compte de Twitter. Mitjançant aquest compte de Twitter podreu fer servir TweetDeck, entrant a la seva pàgina web.

Un cop sou dins, veureu que per defecte hi ha tres columnes:

  • La columna dels comptes de Twitter que vosaltres seguiu.
  • La columna de les notificacions que us fan els comptes de Twitter.
  • La columna dels missatges directes que heu rebut.

Podreu afegir-hi més columnes amb diverses funcionalitats. A la banda esquerra, veureu una barra lateral. Aquesta columna és el menú. En aquesta barra trobareu sis opcions que, per ordre, són les següents:

  • Escriure i programar piulades i missatges directes.
  • Cercar informació a través de Twitter.
  • La columna d’inici del vostre Twitter, des de la qual podeu veure les piulades dels comptes que seguiu.
  • La columna de notificacions del vostre Twitter, des de la qual podeu veure les piulades que us han mencionat o respost.
  • La columna dels missatges directes, des de la qual podeu consultar els missatges directes que heu rebut.
  • La columna ‘trending topic’ amb les piulades que més us poden interessar.

A part d’aquestes opcions, també trobareu una icona amb el símbol ‘+’. Mitjançant aquesta columna podreu afegir més columnes, com per exemple:

  • Seguir les piulades d’una llista de persones usuàries de Twitter.
  • Seguir els resultats de cerca, tant de paraules claus com d’etiquetes.
  • Afegir una columna amb una col·lecció dels tuits que més us agraden.

El sistema de columnes de TweetDeck us permet controlar les múltiples piulades que heu de llegir o que us han notificat. És un sistema basat en l’organització ‘kanban’ que facilita la lectura de les piulades i la vostra organització.

Tant a les columnes per defecte o les columnes que vosaltres afegiu, trobareu un menú a la dreta de la columna. Depenent de cada columna, aquest menú pot ser diferent. Per exemple: la columna dels missatges directes podreu filtrar els missatges i fins i tot crear-ne un de nou.

En el cas de les columnes que controlen les paraules claus i les etiquetes de Twitter, trobareu un menú de filtres amb les següents opcions:

  • Filtre extens de contingut de la piulada. On podreu especificar cerques booleanes, data de publicació de la piulada, exclusió de paraules, llengua en què va ser escrita la piulada i nombre de ‘retweets’ mínims.
  • Posició geogràfica de la piulada: posició i radi en nombre de quilòmetres de les piulades que voleu controlar.
  • Autoria: qui ha escrit les piulades i qui les ha mencionat.
  • Nombre d’interaccions: quantes persones han fet ‘retweet’, quantes persones han fet ‘likes’ i quantes persones han contestat a la piulada.
  • Preferències de visualització: com voleu que es visualitzin les piulades.

Una de les principals funcions que té TweetDeck és la possibilitat de publicar i programar piulades. És la primera opció que trobareu en el menú de la barra lateral vertical. Si cliqueu a la icona de la ploma estilogràfica, us apareixerà un quadre de menú amb diferents opcions.

Veureu una caixa de text on podreu escriure la piulada que voleu publicar. A sota mateix del quadre de text, veureu el botó blau de ‘Tweet’ o publicar. Sota d’aquest mateix quadre de text, veureu tres opcions més.

  • A la piulada, li podreu afegir una imatge o un vídeo. Aquesta imatge quedarà incrustada a la mateixa piulada. En el cas que la imatge sigui un GIF animat, també quedarà incrustada a la piulada.
  • Una altra opció que trobareu, i potser de les més interessants de TweetDeck, és la possibilitat de programar la piulada. Mitjançant aquesta opció podreu programar la piulada perquè es publiqui un dia i hora determinada.
  • Per últim, trobareu l’opció d’escriure un missatge directe. Si seleccioneu aquesta opció, us sortirà l’opció d’afegir un destinatari a la piulada.

TweetDeck té l'opció Teams que permet afegir i administrar més d'un compte, així com compartir-lo amb altres persones usuàries sense compartir la mateixa contrasenya i configurar els seus rols.

Per compartir l'accés a un compte haureu de seleccionar 'Comptes' a la barra lateral i 'Administrar equip', i introduir el nom de la persona usuària a 'Afegir un nou membre'. La nova eprsona ha d'acceptar la invitació per començar a utilitzar el compte.

Des d'aquest mateix apartat, si seleccioneu 'Canviar rol', podeu decidir si aquest persona tindrà permisos com a col·laboradora o com a administradora.

Un cop tingueu dos o més comptes afegits, podreu alternar-los per tuitejar.

field_vote: 

Com funciona Kdenlive, l'editor de vídeo lliure gratuït

Imatge principal a portada: 
Una persona fent servir un programa d'edició de vídeo. Font: Terrence Phiri (Pixabay)
Resum: 

Aquest programa d'edició de vídeo és una de les opcions més accessibles i potents de codi obert per al muntatge audiovisual.

El vídeo és el format més viralitzat a les xarxes socials perquè és capaç de transmetre els nostres missatges i valors de forma ràpida i impactant. Avui en dia hi ha moltes eines que poden enregistrar una gravació de vídeo i també múltiples plataformes per editar-los, però poques amb resultat professionals, de programari lliure i gratuïtes.

Imatges secundàries: 
Una persona fent servir un programa d'edició de vídeo. Font: Terrence Phiri (Pixabay)
Subtitols: 
Instal·lació
Crear el projecte
L'espai de treball
Editar talls
Caràtules i 'chyrons'
Composicions i efectes
Renderitzar el projecte
Exportar el projecte
Continguts: 

Tal com hem comentat, Kdenlive és un programa d'edició de vídeo que és programari lliure i que, per tant, està desenvolupat per una comunitat i no per una gran empresa tecnològica.

El podeu descarregar des de la seva pàgina web. Té versions per GNU/Linux, Windows i Mac. El procés d'instal·lació no és complicat i en uns quants minuts tindreu el programa a punt per començar a editar.

Kdenlive, com molts altres programes d'edició gràfica o de vídeo, treballa mitjançant projectes. Un projecte pot contenir diferents peces de vídeo, d'àudio, animacions i imatges. Tots els fitxers que depenen del projecte estan guardats a la mateixa carpeta.

Per crear un nou projecte amb Kdenlive heu d'anar al botó 'Nou' del menú de dalt a l'esquerra. Automàticament us apareixerà una finestra amb els paràmetres del projecte. A grans trets, heu de tenir en compte els següents paràmetres:

  • Carpeta del projecte: És preferible que guardeu i treballeu amb els projectes guardats en el disc dur del vostre ordinador.
  • Perfil de vídeo: Abans de començar a editar el vostre vídeo heu de saber en quin format el voleu exportar i quina resolució poden assumir les imatges que heu gravat.
  • Pistes de vídeo i àudio: per defecte, Kdenlive us afegeix 3 pistes de vídeo i 2 pistes d'àudio, però en podeu afegir més.

Kdenlive té un espai de treball molt senzill. Aquest espai es pot dividir en tres zones:

  • Secció de la safata del projecte: és on anirem afegint totes les peces multimèdia que formaran part del nostre projecte.
  • Secció d'eines de composició i efectes: és aquí on trobarem les transicions que podrem anar inserint.
  • Secció monitor del clip i monitor del projecte: és on veurem els clips que volem inserir al projecte i el resultat final del nostre projecte.
  • Secció línia de temps: és on anirem inserint les peces multimèdia del nostre projecte, per ordre d'aparició.

Quan ja teniu tots els clips de vídeo i àudio a la safata del projecte, ja podeu afegir els vídeos i els àudios que formaran part del vostre projecte a la línia de temps.

Per seleccionar la part del clip que voleu inserir haureu de seguir les següents passes:

  1. Seleccionar el vídeo de la safata de projecte i passar-lo al monitor.
  2. Al monitor podrem visualitzar el vídeo.
  3. Quan us interessi seleccionar un tros, heu de clicar el botó 'Estableix l'inici de la zona' i el botó 'Estableix el final de la zona'.
  4. Un cop hem establert l'inici i el final, només hem d'arrossegar el vídeo del monitor cap a la línia de temps.

Ara ja teniu el tros de vídeo que us interessa a la línia de temps. Per afegir els altres trossos de vídeo, només heu de repetir els tres passos anteriors amb els altres vídeos de la safata del projecte. Poc a poc, aneu afegint a la línia de temps els vídeos que voleu. Per visualitzar-los seguits, haureu de seleccionar la pestanya de 'Monitor del projecte' i clicar el play.

Amb els àudios també es fa servir el mateix procediment. Afegim el fitxer d'àudio al monitor, seleccionem el punt d'inici i el punt final, i l'arrosseguem a la línia de temps, en una pista paral·lela al vídeo.

Aquest programari també té l'opció d'afegir clips de text als vídeos que editeu.

Per fer una caràtula de text, heu d'afegir la caràtula i el text a la safata del projecte i, posteriorment, arrossegar-los a la línia de temps.

Heu de seguir les següents passes:

  1. Afegir clip de color i clip de títol des del desplegable que hi ha al costat del botó per afegir clips.
  2. Indicar la durada del clip de color i del clip de títol.
  3. Escriure el text al clip de títol.
  4. Els clips quedaran guardats a la safata del projecte.
  5. Arrossegar els clips a la línia de temps on voleu que es mostrin.

Per afegir una pastilla amb text per, per exemple, fer un 'chyron' o posar-hi un subtítol, podeu utilitzar l'efecte 'text dinàmic', que permet inserir textos d'una sola línia i aplicar un color de fons.

Al menú de composicions i efectes que trobem entre la safata i el monitor hi veureu les transicions, entre les quals hi ha les més clàssiques com ara 'Dissoldre' o 'Cortineta'. Al contrari que en d'altres programes d'edició, Kdenlive necessita que les transicions ocupin una pista paral·lela als clips afectats.

Hi ha diverses maneres d'agregar una transició:

  1. Seleccionant les cantonades inferiors del clip de la línia de temps ens inserirà automàticament la transició per defecte, que és 'Dissoldre'.
  2. Arrossegant la transició a sobre de la pista que volem afectar. Recordem que ha d'anar situada al final d'un clip i a l'inici d'un altre perquè durant el clip no tindrà l'efecte desitjat.
  3. Clicant amb el botó dret sobre el clip de la línia de temps i seleccionar 'Afegir transició'.

Sobre els efectes, també podeu triar entre les següents formes d'aplicar-los:

  1. Seleccionar les cantonades superiors del clip de la línia de temps i arrossegar cap a un costat. Ens inserirà automàticament l'efecte per defecte, que és el fos a negre.
  2. Arrossegar l'efecte a sobre de la pista que volem afectar. Per editar aquest efecte haurem d'obrir el quadre 'Propietats' des del menú 'Vista'. Des d'aquest quadre és d'on podrem establir 'keyframes' d'opacitat o de posició per animar les imatges o els textos.
  3. Clicar amb el botó dret sobre el clip de la línia de temps i seleccionar 'Afegir efecte'.

Aquest programa disposa d'efectes de vídeo que permeten retallar els clips, modificar-ne la velocitat i aplicar filtres d'imatge i retocs de color, i d'àudio per apujar volums i retocar el so.

Quan ja teniu tots els talls fets de vídeo, les caràtules i els textos afegits i el so i la música, ja podeu exportar el projecte. Per exportar-lo, però, primer és fonamental renderitzar-lo. Per fer-ho, només heu de clicar el botó vermell de 'Renderitzar' que us surt al menú.

Renderitzar els vídeos és un pas crucial en la producció audiovisual, ja que aquest procediment converteix els arxius editats en un format final compatible amb reproductors i plataformes de visualització. Aquest procés optimitza el vídeo per a diferents dispositius, millora la seva qualitat, aplica efectes i correccions, i accelera el flux de treball en generar arxius independents del projecte original.

Com ja s'ha mencionat en l'apartat anterior, el darrer pas del procés d'edició amb Kdenlive és exportar el vídeo. Per a exportar vídeos amb Kdenlive, només cal decidir i seleccionar la part de la seqüència o rang específic que es vol exportar, o bé, no seleccionar res si es vol exportar el projecte complet. Un cop s'ha seleccionat, cal dirigir-se al menú 'Projecte' i triar l'opció 'Exportar'.

A continuació, s'obrirà una finestra de configuració on es poden ajustar les diverses opcions d'exportació, com ara el format de sortida, la qualitat, la resolució, etc. En aquest punt es poden utilitzar les configuracions ja establertes o escollir d'altres segons les nostres preferències. Una vegada que s'ha configurat el format de sortida del vídeo, només cal assignar un nom a l'arxiu i localitzar la carpeta on el volem desar.

field_vote: