Guia per a la transformació digital de la vostra entitat - 2a part

Imatge principal a portada: 
Per fer la transformació digital de l'entitat es necessiten moltes eines digitals. Imatge de Lyncconf Games. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Lyncconf Games. Llicència d'ús CC BY 2.0
Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Resum: 

Un cop feta l’estudi de necessitats de la vostra entitat ja podeu començar a pensar en quines eines necessitareu. D’eines n’hi han moltes però és recomanable prioritzar les de programari lliure.

Tal i com vam explicar a la primera part de la guia, el procés de transformació digital és complex. És molt important tenir clares quines necessitats necessiteu per la vostra entitat. Mitjançant aquesta planificació podreu després seleccionar les eines més importants. Penseu que a a vegades, hi han eines que tenen un cost important de diners. I no podeu malgastar en eines supèrflues.

A continuació, i amb consonància amb la primera part d’aquesta guia, us descriurem algunes de les eines que us poden ajudar per al desenvolupament de la vostra entitat.

Imatges secundàries: 
Actualment hi han moltes eines de programari lliure que poden utilitzar les entitats. Imatge de Rawpixel Ltd. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Rawpixel Ltd. Llicència d'ús CC BY 2.0
La gestió de les entitats és una bona porta al programari lliure. Imatge de Quinn Dombrowski. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Imatge de Quinn Dombrowski. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Subtitols: 
Aplicacions de comunicació
Programes de gestió
Programes per arxivar
Continguts: 
 • Socioboard

Socioboard és una plataforma per gestionar diversos comptes de xarxes socials. Socioboard és una eina de programari lliure. Mitjançant Socioboard podreu publicar i programar publicacions, de 9 xarxes socials diferents. A part, Socioboard també té diverses eines que us poden ajudar en el vostre dia a dia. Socioboard és de programari lliure i us el podeu descarregar lliurement.

 • Scribus

Scribus és una eina per a la autoedició de diferents formats impresos. Amb Scribus podreu dissenyar els tríptics o díptics de la vostra entitat, i enviar-los a imprimir directament a la vostra impressora o al vostre servei de copisteria o impremta. Scribus funciona d'una forma professional i us podrà solucionar molts problemes.

Scribus és una eina de programari lliure i us la podeu descarregar lliurement aquí. Podeu consultar aquests manual de Scribus o consultar directament aquest recurs que vam escriure.

 • Inkscape

Inkscape és una eina per poder il·lustrar en vectorial. Però a part de poder il·lustrar, Inkscape també té diverses funcions per poder maquetar i dissenyar diversos tipus de comunicacions. Mitjançant Inkscape podreu dissenyar els cartells dels vostres esdeveniments o els tríptics informatius.

Podeu consultar el recurs que vam fer de Inkscape aquí. Inkscape és una eina de programari lliure i us la podeu descarregar lliurement.

 • LibreOffice Writer i Impress

LibreOffice és un paquet ofimàtic que té diverses eines com Writer, Calc, Impress, Base, Draw i Math. Mitjançant Writer i Impress podreu redactar tot els tipus de documents que necessiteu i dissenyar totes les presentacions que necessiteu presentar.

LibreOffice és un paquet ofimàtic que és programari lliure i us el podeu descarregar aquí.

 • Dolibarr

Dolibarr és un aplicació que permet gestionar entitats o associacions sense ànim de lucre. Dolibarr és un Planificador de Recursos Professionals (ERP) i un Gestor de Relacions amb Clients (CRM). Mitjançant Dolibarr podreu gestionar la vostra entitat.

Dolibarr és una eina de programari lliure i us la podeu descarregar lliurement aquí.

 • Odoo

Odoo és un sistema de Planificador de Recursos Professionals (ERP) i un Gestor de Relacions amb Clients (CRM) que permet gestionar la vostra entitat d’una forma molt professional i efectiva. Mitjançant Odoo podreu gestionar projectes, recursos, personal etc. Odoo té tot un sistema d’extensions que us facilitarà molt la vida.

Odoo té una versió de programari lliure que us la podeu descarregar aquí i instal·lar en un servidor propi.

 • CiviCRM

CiviCRM és una aplicació que és un Gestor de Relacions amb Clients (CRM). Mitjançant CiviCRM podreu gestionar tota la base de clients de la vostra entitat i gestionar tots els donatius de la vostra entitat i els cobraments de la vostra entitat. CiviCRM el podreu integrar al vostre gestor de continguts Drupal, Wordpress o Joomla.

CiviCRM és programari lliure. Podeu testejar CiviCRM aquí.

 • CommonsCloud

CommonsCloud és un servei de núvol corporatiu autogestionat amb programari lliure, ètica i respecte per a la privacitat. Al darrera de CommonsCloud hi ha una cooperativa de serveis. Per fer servir CommonsCloud necessiteu donar-se d’alta a la cooperativa.

field_vote: 

Guia per a la transformació digital de la vostra entitat

Imatge principal a portada: 
El procés de transformació digital de la vostra entitat pot ser un pèl llarg Font: Geralt. Usuari de Pixabay. Llicència free.
Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Resum: 

La transformació digital és un procés que la vostra entitat ha de començar a fer. Per a completar la transformació digital cal estudiar bé tots els processos de la vostra entitat.

Les entitats, les associacions, fundacions o federacions, viuen plenament en un món que està sotmès a un procés de digitalització. Actualment, gairebé la majoria d’entitats tenen presència a les xarxes socials, però tenen digitalitzats la resta de processos? Segurament no.

Imatges secundàries: 
Tots els processos de transformació tenen avantatges i desavantatges. Font: Fondo Antiguo de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla. Llicència d'ús Public Domain Mark 1.0
El procés de transforamció digital s'ha de fer pas a pas. Font: Arild Storaas. Imatge amb llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
Subtitols: 
Què és la Transformació Digital i per què la necessiteu?
Avatatges i desavantatges de la Transformació Digital
Canvi de mentalitat
Les etapes del procés de Transformació Digital
El primer pas
Continguts: 

La transformació digital és un procés que fan moltes entitats i organismes. Aquest procés consisteix a integrar la tecnologia digital en totes les seves àrees. Això significa un canvi profund en la forma que s’opera, que es realitza la feina i la forma que es comunica. Les entitats o associacions, reorganitzen els seus mètodes de treball per incorporar la tecnologia digital.

La transformació digital és necessària en gairebé totes les entitats, ja que actualment vivim de ple en la Societat de la Informació. Cada dia ens comuniquem per mòbil, utilitzem l’ordinador per treballar i enviem documentació a través de correus electrònics. Fins i tot, ja podem actuar a Internet de forma totalment jurídica, mitjançant el certificat digital.

Per tot això és summament important que la vostra entitat comenci a entrar de ple en el món digital.

Efectivament, tot procés de canvi, té certs avantatges i desavantatges. A continuació us els descrivim.

Avantatges
 • Un cop la vostra entitat hagi aconseguit de ple la transformació digital, la vostra comunicació serà molt més ràpida i eficient. Les comunicacions es basaran en l’ús d’Internet i deixareu d’utilitzar telèfons, faxos i correus postals.
 • El fet que estigueu de ple en el món digital, us permetrà augmentar la vostra massa social. Tindreu moltes més eines de comunicació que us permetran seleccionar el vostre públic objectiu i arribar-hi d’una forma molt més ràpida.
 • Tot i que l’ús de les eines no és totalment gratuït, sí que és veritat que mitjançant la transformació digital, podreu estalviar molts diners en enviaments postals, impressió de papereria i cartelleria, transports per presentar papers oficials, etc.
 • L’ús de les eines digitals us permetrà treballar de forma col·laborativa. Actualment hi ha moltes eines que us ajudarà a treballar en documents col·laboratius. Les eines digitals fomenten el treball en equip i promourà la comunicació interna.
Desavantatges
 • Tot i que les eines digitals són eines molt ràpides, això no significa que el procés de transformació també ho sigui. El procés pot arribar a ser lent, i dependrà molt de la magnitud de l’entitat. Quant més gran sigui l’entitat, i més processos tingui, la transformació serà més complexa.
 • Aquest procés requereix que hi hagi persones que el liderin. Necessita un equip que sàpiga dissenyar totes les fases del procés i que estigui constantment revisant si s’està fent bé o no. L’entitat no pot quedar-se aturada.
 • També és necessari que les persones que formin part de l'entitat i que seran usuàries de tots aquests processos digitals, tinguin uns certs coneixements d’alfabetització digital. És necessari una actitud activa i perdre la por al món digital.

Tal com hem esmentat, la transformació digital implica certs canvis metodològics de l’entitat. Això comportarà que haureu de treballar d’una forma totalment diferent de la que estàveu acostumats. I segurament hi haurà gent que posi fre als canvis.

Cal preparar i formar a les persones que gestionen l’entitat. Des de la junta directiva fins a les persones voluntàries. Totes faran ús de les eines digitals que arribaran de nou i això comportarà uns certs requeriments.

Per les persones que no tinguin massa experiència amb l’ús de les tecnologies digitals, pot ser molt interessant fer algun tipus de formació. Una d’aquestes formacions és el certificat ACTIC, que és una acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació.

Mitjançant l’ACTIC estareu ben preparats per poder fer ús de les eines digitals. Hi ha diverses formacions per preparar-se l’ACTIC. També podeu visitar presencialment els Punts Òmnia o els Punts TIC per preparar aquesta formació.

Tal com hem comentat, el procés de transformació digital pot ser lent i pot arribar a costar. És per això que us recomanem que aquest procés el féu per etapes. Mitjançant les etapes, podreu anar complint pas a pas, la transformació digital, i no serà tan dramàtic el canvi general. Penseu que hi haurà persones que canviar d’eina, els pot costar. Per tant, pas a pas.

Les possibles etapes del vostre procés de Transformació Digital, podrien ser aquestes:

 1. Estudi dels processos de la vostra entitat: mitjançant aquest estudi, podreu saber quins són tots els processos de la vostra entitat. Comunicació, gestió, arxiu, etc... Cal detallar-ho tot, perquè fins i tot, el més mínim detall, pot ser un procés
 2. Anàlisi de les eines que poden ajudar els vostres processos. Hi ha moltes eines que poden ajudar-vos a cada procés. Per això cal detectar-les i estudiar bé aquestes eines. En aquest procés, us pot ajudar molt el Servei d’Assessorament de Xarxanet. Caldrà que aquestes eines les proveu.
 3. Implementació de les eines. Un cop detectades les eines i les hàgueu provat, arriba el moment d’instal·lar-les. Aquí és quan s’ha d’estar alerta i detectar si tot funciona correctament.
 4. Formació de les eines: tal com hem comentat, és possible que moles persones que formin part de l’ecosistema de la vostra entitat, no estiguin acostumades a aquest canvi. És en aquest procés, on haureu de donar el màxim suport a aquestes persones.
 5. Anàlisis de la implementació: en aquesta etapa és quan heu de revisar si tot està funcionant com vosaltres pensàveu. També pot ser el moment de decidir de canviar alguna eina per un altre.

El primer que heu de fer és fer un petit estudi de la vostra entitat. Per fer un petit estudi cal pensar molt bé tots els processos que podrien digitalitzar-se. Aquests processos poden ser molts i bastant variats. Per fer aquest petit estudi, podria anar molt bé formular-se les següents preguntes, agrupades en les següents categories:

 • Comunicació
  • Com comuniqueu les vostres activitats als vostres socis i sòcies?
  • Feu algun tipus de revista?
  • Feu tríptics, díptics, fulletons?
  • Feu cartells? On els pengeu?
  • Envieu cartes als vostres associats i associades?
 • Gestió
  • Emeteu algun tipus de factura, albarà o rebut?
  • Com gestioneu la vostra llista d’associats i associades?
  • On anoteu les vostres actes d’assemblees ordinàries i extraordinàries?
  • On guardeu la vostra llista de voluntaris i voluntàries?
  • Com us representeu davant l'administració pública? Presencialment? Digitalment?
  • On guardeu tota la vostra base de dades de la vostra entitat?
  • Com gestioneu els vostres projectes?
 • Arxiu
  • On guardeu tota la documentació referent a la vostra entitat?
  • Digitalitzeu les cartes que rebeu?
  • Teniu firma digital?

Un cop hàgeu recollit tots aquests processos podreu enfocar més bé, on heu de treballar la digitalització de la vostra entitat.

field_vote: 

Alternatives a Whatsapp de programari lliure

Imatge principal a portada: 
Communication in Saint Petersburg. Font: Ivan. Llicència d'ús CC BY 2.0
Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Resum: 

Whatsapp és una eina de missatgeria instantània que gairebé la majoria d’entitats utilitzen. Però a Internet existeixen moltes alternatives a Whatsapp de programari lliure.

Whatsapp és una eina de missatgeria instantània que s’ha popularitzat molt arreu del món. Tothom té Whatsapp i forma part d’algun grup o de diversos grups. Moltes entitats també utilitzen aquesta eina, ja que és molt més ràpida que, per exemple, el correu electrònic.

Imatges secundàries: 
Whatsapp és una eina de missatgeria instantània molt popular Font: Usuari wikicommons Aakashsyadav. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
Riot.Im és una eina de missatgeria instantània que també serveix per treballar en equip. Font: Riot.im
Tox és una eina de missatgeria instantània molt segura. Font: Tox
Xabber és una eina de missatgeria instantània que es pot fer servir en treballs de grup. Font: Xabber
Telegram és l'alternativa de Whatsapp que tothom utilitza Font: Telegram
Subtitols: 
Riot.fm
Signal
Tox
Xabber
Telegram
Continguts: 

Riot.im és eina molt completa de comunicació. Incorpora moltes funcionalitats, com per exemple: missatgeria instantània, intercanvi de fitxers, trucades de veu i videoconferències. Recorda molt a les sales de xat IRC. Té la particularitat de funcionar amb la xarxa Matrix.org, una xarxa totalment segura i descentralitzada, que garanteix total privacitat.

Riot.im està pensat per ser una eina de missatgeria per a grups de treball. Mitjançant l’eina podreu integrar algunes aplicacions com Etherpad o Github. Riot.im està desenvolupat sota llicència de programari lliure. Té aplicació per dispositiu mòbil i es pot utilitzar a través d’un navegador web.

Signal és una aplicació de missatgeria instantània que és considerada de les més segures i privades. Curiosament Whatsapp utilitza el mateix protocol de comunicació que Signal. Mitjançant Signal podreu enviar missatges de text, fer trucades de veu, realitzar videotrucades, compartir missatges i enviar arxius de grans dimensions.

La clau de Signal és la seguretat a l’hora d’enviar tots aquests missatges, ja que no utilitza cap servidor i s’envien punt a punt, de dispositiu mòbil a dispositiu mòbil. També es pot configurar perquè alguns missatges o canals de xat s’esborrin al cap d’unes hores. Signal està disponible per Android, iOS i per navegador d’Internet.

Signal ha estat desenvolupat sota llicència de programari lliure GPLv3.

Tox va néixer al voltant de la filtració que va fer Edward Snowden sobre la vigilància massiva del projecte NSA. A raó d’aquest conflicte, alguns desenvolupadors i desenvolupadores van detectar la necessitat de programar una aplicació per comunicar-se, d’una forma totalment segura. Durant l’estiu del 2013 van desenvolupar el protocol de comunicació Tox.

Tox és un protocol de comunicació descentralitzat i punt a punt. Del protocol de comunicació pengen multituds de clients que són eines de missatgeria instantània, i que amb l’accés al servidor, poden enviar i rebre comunicacions. Té versions per Windows, OsX, GNU/Linux, iOS i Android. Està desenvolupat per voluntaris i voluntàries de tot el món. Podeu accedir al seu codi aquí.

Tox ha estat publicat sota llicència de programari lliure GPLv3.

Xabber és una aplicació de missatgeria instantània creada per l’empresa RedSolutions. L’objectiu de Xabber és tenir una aplicació totalment estable i segura. Per això la van desenvolupar sota llicència de programari lliure. Mitjançant Xabber podreu enviar i rebre missatges de text, enviar arxius multimèdia i fer videoconferències.

I per últim, Telegram. Telegram és l’eina que tothom utilitza quan Whatsapp no està actiu. Té les mateixes funcionalitats que Whatsapp. Permet crear llistes de difusió i grups de conversa. Hi ha una diferència molt gran comparant amb Whatsapp, a Telegram les converses xifrades s’han d’activar manualment. En canvi Telegram permet missatges que s’esborren al cap d’un temps determinat.

Telegram ha estat desenvolupada sota llicència de programari lliure GPLv2 i GPLv3. Està disponible per Android original, Android Wear, iOS, per escriptori de Windows, Mac i GNU/Linux i per navegador web.

field_vote: 

5 alternatives a Flickr de programari lliure

Imatge principal a portada: 
Àlbum de fotografies de l'usuari de Flickr Needle & Awl. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Needle & Awl
Autor/a: 
Colectic
Resum: 

A Internet existeixen moltes aplicacions de programari lliure per arxivar i consultar en línia les fotografies. Totes aquestes aplicacions poden considerar-se una bona alternativa a Flickr.

El passat 13 de novembre Flickr va comunicar que modificaven les condicions d’ús del compte gratuït de Flickr. Concretament, d’1 TB gratuït ara només deixarà guardar 1000 fotos o vídeos sense tenir en compte la mida dels arxius. Això ha provocat que molts usuaris i usuàries s’hagin replantejat mantenir el seu compte a Flickr o no.

1000 fotografies són moltes imatges, però si organitzes molts esdeveniments a la setmana i de cada setmana fas 25 fotografies, en un any superes les 1000 imatges. A part també s’ha de tenir en compte si Flickr fa ús de les imatges que es guarden o no.

Imatges secundàries: 
Flicrk ha reduït les prestacions del compte gratuït. Font: Flickr
Mitjançant Photonic de Wordpress podrem Font: Photonic
Piwigo és una eina per desar i visualitzar fotografies. Font: Piwigo
Coppermine és una eina que permet crear galeries d'imatges. Font: Coppermine
Subtitols: 
Wordpress + Photonic
Piwigo
Coppermine Gallery
MediaGoblin
ZenPhoto
Continguts: 

Una solució que moltes entitats tenen a l’abast, ja que moltes associacions tenen la web feta amb Wordpress i allotjada en un servidor. Aquestes associacions només hauran d’instal·lar l’extensió Photonic, pensada per visualitzar les vostres fotografies i vídeos des del navegador.

Mitjançant Photonic podreu connectar amb Flickr, Google Photos, SmugMug, Zenfolio i Instagram. Però també podreu visualitzar les fotografies de la mediateca del vostre lloc web. Depèn del servei extern que connecti amb Photonic, és podran veure fotografies o galeries. També podreu inserir galeries d’imatges a les vostres entrades i pàgines de Wordpress.

Piwigo és una eina de programari lliure per desar fotografies i visualitzar-les des d’Internet. S’instal·la en un allotjament web. Moltes vegades s’instal·la des d’un clic, mitjançant instal·ladors d’aplicacions web. Un cop configurada és molt senzilla d’utilitzar. Es pot arrossegar les fotografies del vostre dispositiu o ordinador cap a la carpeta del vostre navegador web, i automàticament ja tindreu les fotografies a Piwigo.

Piwigo permet afegir títols i descripcions. També permet activar les puntuacions, els comentaris i la taxonomia. Una altra particularitat de Piwigo és que permet integrar-se dins d’una instal·lació Wordpress. Piwigo té una extensió a Wordpress que permet fer aquesta integració des d’un simple clic.

Coppermine Gallery és una aplicació de programari lliure per a servidor que permet guardar fotografies i vídeos, i visualitzar-les des de qualsevol navegador web. Amb només un servidor web que suporti PHP i tingui una base de dades MySQL, podreu instal·lar aquesta aplicació.

Coppermine Gallery permet gestionar les fotografies en àlbums, afegir informació a cada fotografia, crear usuaris per a visualitzadors d’àlbums, establir claus de pas per a àlbums protegits, fer canvis a les fotografies, comentaris d’usuaris i està traduït al català.

MediaGoblin és una altra eina de programari lliure que s’instal·la en un servidor web i que us permetrà guardar les vostres fotografies i visualitzar-les des de qualsevol navegador. Amb MediaGoblin podreu crear àlbums, col·leccions, i no només de fotografies. També podreu crear recopilatoris d’arxius de so, vídeos, llibres, presentacions, models 3D i arxius ASCII-Art.

MediaGoblin té la característica que té una gran comunitat que va demanant i afegint novetats al projecte. Aquesta comunitat s’estructura al voltant d’una wiki, la qual permet estar en contacte i discussió permanent per la millora del projecte.

ZenPhoto és un gestor de continguts de programari lliure ideat per guardar imatges, fitxers de so i vídeos. També permet crear pàgines i blogs, crear usuaris i usuàries i administrar-los. Pensat per artistes, fotògrafs o fotògrafes, ZenPhoto també pot ser una bona opció per mostrar tot el treball del sector artístic.

ZenPhoto permet crear àlbums de fotografies, vídeo i fitxers de so. Permet canviar de disseny amb un sol clic, gràcies a la incorporació de plantilles de disseny. També disposa de galeries de presentacions, estadístiques, votacions, etiquetes i comentaris.

field_vote: 

10 eines digitals per organitzar el 2019

Imatge principal a portada: 
Imatge que representa un quadre organitzatiu. Imatge de Yaniv Golan. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Yaniv Golan
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

Començar l’any amb una bona organització digital és començar l’any amb bon peu. Mitjançant totes aquestes eines podreu organitzar correctament la vostra associació.

El 2019 ja ha començat i segurament heu repetit un mantra que us segueix de fa anys: «ens hem d’organitzar millor». I és que pel correcte funcionament de les associacions, és cabdal que tingueu una bona organització. Que sigueu ordenats i ordenades, vaja! Tenir tota la documentació arxivada, tenir una agenda per anotar les dates claus de les activitats o tenir llibretes per anotar anotacions, idees o pensaments.

Imatges secundàries: 
Google Calendar Font: Tony Hirst
Captura de pantalla de CalDavZap Font: CalDavZap
Imatge promocional de Google Tasks Font: Google Tasks
Mitjançant Trello podreu gestionar les vostres tasques i classificar-les en columnes. Font: Trello
Taskboard és una bona eina de programari lliure per gestionar tasques. Font: Taskboard
Wekan permet crear accions per fer seguiments de tasques. Font: Wekan
Logotip de Google Drive Font: Google Drive
Subtitols: 
Calendaris digitals
Llistes de tasques a fer
Eines per guardar documentació
Continguts: 

Apuntar les activitats, informar o enviar recordatoris als socis i sòcies. Avui en dia és molt important tenir un calendari digital, ja que mitjançant els dispositius mòbils es poden consultar a tot arreu. D’eines de calendari digitals n’hi han moltes, però volem destacar-ne els que estan vinculats als serveis de Google, Outlook i algunes alternatives de programari lliure.

Google Calendar és una eina que permet crear calendaris, anotar-hi esdeveniments, tasques i recordatoris. Tots els calendaris que creeu els podeu compartir amb altres usuaris de Google i els hi podeu assignar permisos de visualització o modificació del calendari. Totes les anotacions que feu en el calendari, podreu afegir-hi recordatoris. Aquests recordatoris s’envien per correu electrònic o per avís emergent al vostre dispositiu mòbil.

Una altra eina que us permet gestionar un calendari és el Calendari de l’Outlook. Per fer servir aquest calendari heu de disposar d’un compte Hotmail o Outlook. Podreu crear calendaris, compartir-los amb les persones que voleu, i anotar esdeveniments. Aquests esdeveniments podreu afegir-hi alarmes com a recordatoris.

Però si el que voleu és una alternativa de programari lliure que la podeu instal·lar al vostre servidor, una de les recomanacions és CalDavZAP. Mitjançant aquesta eina podreu crear calendaris, gestionar anotacions i d’aquestes, crear tasques. Totes les anotacions i les tasques que creeu, podreu afegir-hi recordatoris per tal que estigueu al cas de tot. Si voleu provar aquesta eina, abans d’instal·lar-la al vostre servidor, podeu provar la versió de prova aquí.

Una altra tipus d’aplicació interessant per a una bona organització personal o de l’entitat, són les llistes de tasques a fer. Mitjançant aquestes llistes podreu anotar totes les tasques a realitzar i saber en quin estat estant. D’aquest tipus d’eines n’hi han moltes, però destaquem les úniques que tenen versió per a dispositius mòbils i ordinador.

Google Tasks és l’aplicació que permet una gestió de les tasques i que està vinculat a un correu de Gmail. Mitjançant Google Tasks podreu crear i gestionar tasques. Cada tasca té una descripció i se li pot afegir una data límit. Una de les particularitats de Google Tasks és que té diverses llistes de tasques, permeten gestionar-ne vàries a la vegada. Google Tasks està disponible per iOS, Android i versió per navegador.

Outlook també té la seva aplicació per gestionar tasques. Tasques de l’Outlook permet anotar, esborrar o modificar tasques. Aquestes tasques estan classificades per llistes de tasques personalitzables. A les tasques li podeu afegir recordatoris, dates de venciments i adjuntar fitxers. Com a diferència destacable de Google Tasks, mitjançant Tasques de l’Outlook podreu subdividir una tasca en diverses tasques petites.

Trello també és una bona eina per crear tasques i llistes de tasques. L’aplicació té una versió gratuïta molt completa i una versió de pagament amb més funcionalitats. Trello segueix la filosofia «kanban» un mètode d’organització basat en un sistema d’informació. En el cas de les tasques, el mètode kanban es diferencia per classificar les tasques en les següents columnes: tasques per fer, tasques que s’estan fent i tasques fetes. Trello permet afegir més columnes. També permet afegir recordatoris a les tasques. Trello té versió per aplicació de mòbil i versió navegador web.

En la versió programari lliure també teniu diverses aplicacions per gestionar les tasques. Una d’elles és TaskBoard. TaskBoard s’instal·la en un servidor. Un cop instal·lat en el servidor, podreu utilitzar l’aplicació des d’un navegador web. Funciona amb el sistema kanban i té la mateixa classificació de tasques. A diferència de les altres eines, permet afegir punts a les tasques. Abans d’instal·lar l’aplicació podeu provar l’eina aquí.

Una altra eina de programari lliure que podeu gestionar tasques és Wekan. Wekan també funciona amb el sistema d’organització tauler kanban. Amb aquesta eina podreu gestionar les tasques i classificar-les en columnes personalitzables. Una de les particularitats de Wekan és que permet gestionar accions. Mitjançant les accions podreu crear avisos quan una persona mogui una acció en una columna. Podeu descarregar-vos Wekan d’aquesta pàgina o podeu provar una versió de prova aquí.

Tot i que encara rebem la documentació oficial de les entitats en paper, hem de guardar una còpia digital de la documentació per si mai l’hem d’utilitzar en algun tràmit. D’eines d'emmagatzematge n’hi han moltes però us en volem destacar dos.

Dropbox és una eina que us permet allotjar documents al núvol. L’eina és accessible des de qualsevol dispositiu mòbil o ordinador. Una de les particularitats de Dropbox és la possibilitat de sincronitzar carpetes dels vostres dispositius. Així podreu gestionar la vostra documentació allà on sigueu. Dropbox té una versió gratuïta de 2GB. Suficient per guardar la informació bàsica de la vostra entitat.

Google Drive és l’eina de Google que us permet allotjar els vostres fitxers al seu núvol. Amb Google Drive podreu guardar fins a 15GB de documentació. Una de les particularitats de Google Drive és la seva connexió amb Google Docs, Google Sheets o Google Slides.

field_vote: 

Correctors i traductors automàtics de llengua catalana

Imatge principal a portada: 
Queden ja molt lluny aquells diccionaris de paper Font: Max Pixel
Resum: 
Els correctors i els traductors automàtics són unes eines que tenim al nostre abast i que, tot i les seves limitacions, ens poden servir de gran ajuda en les tasques d'escriptura que duem a terme a la nostra entitat.

Aquests programes els podem utilitzar normalment tant a l'ordinador i com en dispositius mòbils. Poden ser serveis en línia que només requereixen un dispositiu connectat a Internet, un programa que tinguem instal·lat al nostre ordinador, o bé un complement d'un altre programa que doni la possibilitat de traduir o corregir text quan estem utilitzant, per exemple, un processador de text o un navegador web.

Imatges secundàries: 
Queden ja molt lluny aquells diccionaris de paper Font: Max Pixel
field_vote: 

Com crear enquestes en línia

Imatge principal a portada: 
Realitzar enquestes a través d'Internet és molt fàcil! Font: Maxpixel
Resum: 

Una de les millors maneres d'obtenir un 'feedback' sobre la nostra entitat, un projecte, activitat o qualsevol altra qüestió sobre la què vulguem recaptar informació de manera col·lectiva és fer una enquesta 'online'.

Les enquestes ens possibiliten fer consultes a les persones que tenim associades, a les que participen com a usuàries a les nostres activitats o a totes aquelles sobre les quals ens interessi conèixer les seves opinions, els problemes amb què es troben, les seves motivacions... I això es pot fer també de manera anònima.

Imatges secundàries: 
Realitzar enquestes a través d'Internet és molt fàcil! Font: Maxpixel
Survey Monkey és una de les opcions que tenim al nostre abast per fer enquestes online Font: Survey Monkey
Subtitols: 
Subscriure's a Survey Monkey
Crear una enquesta
Plantilles predefinides
"Mis encuestas"
"Panel de control"
Analitzar resultats
Continguts: 

Per crear un compte d'usuari o usuària a Survey Monkey accedirem a la LUR http://surveymonkey.com i clicarem el botó "SUSCRÍBETE" de dalt a la dreta.

Subscripció Survey Monkey

Tot seguit emplenarem el formulari de subscripció, escollint en la segona pàgina del procés l'opció "Sin fines de lucro":

Subscripció Survey Monkey

Per començar a crear la nostra enquesta farem clic al botó "COMENZAR DESDE CERO":

crear enquesta Survey Monkey

Introduirem un nom per a l'enquesta i triarem una categoria per classificarla. A continuació ja podrem començar a confeccionar el qüestionari posant un títol i una descripció (si així ho volem) a la pàgina de l'enquesta i escrivint les preguntes, una per una.

Podem escollir entre diversos formats de resposta a partir del menú desplegable que es veu a la dreta de cada pregunta i que ens mostra diferents opcions, com ara "Opción múltiple", "Casilla de verificación", "Valor con estrellas", etc. En el primer cas ens trobarem amb el següent:

crear enquesta Survey Monkey

Podem fer servir l'opció "RESPUESTAS EN CANTIDAD" per introduir moltes preguntes de manera molt fàcil i ràpida.

També tenim la possibilitat d'establir valors per a les preguntes, quan es tracta d'un test, amb la casella de verificació "Calificar esta pregunta".

Per últim, comptem també amb l'opció "Agregar una opción de respuesta 'Otra' o un campo para comentarios", que ens permet crear un camp per què la persona enquestada pugui introduir alguna cosa no contemplada en les opcions mostrades, o bé aportar-hi detalls.

Survey Monkey ens ofereix algunes plantilles ja fetes que ens poden servir d'inspiració i que podem modificar adaptant-les a les nostres necessitats. Les trobarem a la pàgina que ens donava l'opció de crear una nova enquesta:

plantilles predefinides Survey Monkey

D'altra banda, i des de la mateixa pàgina, també podem crear una enquesta a partir d'una altra feta per nosaltres a partir del botó "COPIAR UNA ENCUESTA EXISTENTE".

La segona opció de dalt a l'esquerra ens dona la possibilitat d'organitzar i administrar les enquestes que haguem creat:

"Mis encuestas" Survey Monkey

Les columnes per a cada enquesta ens permeten:

 • Títol de l'enquesta.
 • Saber la data de l'última modificació.
 • Conèixer el número de respostes que ha tingut l'enquesta.
 • Continuar creant la nostra enquesta.
 • Recopilar les respostes per poden enviar l'enquesta creada i que es pugui respondre.
 • Analitzar resultats en qualsevol moment del procés de recopilació.

Aquesta opció, la darrera que ens hem trobart en l'anterior apartat, ens permet:

 • Veure un resum de les dades.
 • Examinar les respostes de manera individual.
 • Utilitzar regles de filtrat.
 • Comparar i mostrar per analitzar vistes i segments específics de dades.
 • Veure i categoritzar respostes de format obert.
 • Crear i exportar gràfiques dinàmiques.
 • Descarregar fàcilment els resultats en diferents formats.analizar resultados Survey Monkey
field_vote: 

CommonsCloud: serveis al núvol i cooperació

Imatge principal a portada: 
Fer el salt cap a una plataforma oberta i col·laborativa no és tant difícil Font: CommonsCloud
Resum: 

Coneixes aquesta plataforma alternativa a Google Drive, iCloud i OneDrive? Ofereix tot un seguit de serveis que permeten treballar dins la vostra entitat i col·laborativament amb d'altres.

Sí. CommonsCloud és una plataforma basada en el software lliure, la col·laboració i la descentralització. Això vol dir que queda molt lluny de la lògica del software privatiu, com la que segueixen Google Drive i altres.

Imatges secundàries: 
Fer el salt cap a una plataforma oberta i col·laborativa no és tant difícil Font: CommonsCloud
Un alternativa a Google Drive i alters serveis de programari privatiu Font: CommonsCloud
Subtitols: 
Crear un compte
Oficina
Projectes
Agora
Continguts: 

'CommonsCloud people' són aquelles persones que han creat un compte què permet accedir a alguns serveis de la plataforma. Per crear-lo s'ha de carregar al navegador el web de CommonsCloud (https://www.commonscloud.coop) i clicar sobre "Registre".

Accedir a CommonsCloud

Seguidament haurem d'omplir el formulari de registre:

formulari registre CommonsCloud

'CommonsCloud members' són les persones que poden accedir als serveis contractats i participar al Grup d'Activitat Cooperativitzada (GAC). Per a ser menbre s'ha de fer una contribució mínima retornable de 10 euros al capital social de la cooperativa FemProcomuns, i escollir una quota en funció dels serveis que es vulguin gaudir. Accedeix al web de contribucions.

Es pot treballar amb l'Oficina de CommonsCloud a partir de la pàgina web o bé d'aplicacions que permeten sincronitzar els diferents objectes d'aquesta eina amb l'ordinador o un dispositiu mòbil (telèfon o tablet).

Per accedir a Oficina clicarem "Login" a la part superior dreta de la pàgina principal, introduirem les dades d'accés que vam crear en el procés de registre i s'obrirà així la pàgina del nostre perfil que ens mostrarà diferents enllaços entre els què farem clic a l'últim (https://oficina.commonscloud.coop):

accés a Oficina

La primera vegada que fem això s'haurà de tornar a introduir les dades d'accés, i tot seguit podrem veure aquesta pantalla:

Vista Oficina CommonsCloud

Des d'aquí podrem guardar i compartir arxius i carpetes, veure els últims canvis de tots els arxius i dels que s'han compartit, sincronitzar les carpetes i els arxius amb altres ordinadors i dispositius mòbils, sincronitzar contactes i calendaris... Coneix més a la pàgina d'ajuda de CommonsCloud.

Des de la pàgina del nostre perfil farem clic al tercer enllaç (https://projectes.commonscloud.coop) i accedirem així a l'eina Projectes:

Aspecte Projectes Commonscloud

El que en realitat hem fet és accedir a la plataforma Phabricator que ens permet gestionar tasques i projectes. D'aquesta manera podrem autogestionar col·lectius que poden créixer en escala i complexitat.

Consulta la documentació a la pàgina de suport de Projectes.

Accedim a l'eina Agora a partir del segon enllaç de "Your websites" al nostre perfil (https://agora.commonscloud.coop):

Aspecte Agora CommonsCloud

l’Agora és la plataforma de debat i presa de decisions. Està basada en Discourse, una plataforma de fòrums en línia molt sofisticada però a l'hora molt senzilla, i és per això que s'ha convertit en la plataforma de debat 'online' de referència a moltes comunitats.

Serveix per a debatre entre els usuaris i usuàries sobre el projecte i les eines, resoldre dubtes, oferir ajuda mútua... Amplia informació sobre Agora al web de suport.

field_vote: 

Va.cat, una alternativa a Wetransfer.com per compartir arxius pesants

Imatge principal a portada: 
Va.cat és una iniciativa de la Fundació puntCat Font: Fundació puntCat
Resum: 

Aquest nou servei, gratuït i en català, ens permet compartir per Internet arxius de fins a 2GB fent servir les adreces de correu electrònic i amb algunes opcions de configuració per personalitzar la tramessa.

La Fundació puntCAT i l'empresa Dinahosting han llançat Va.cat, un servei molt semblant al que ofereix el ben conegut Wetransfer.

Imatges secundàries: 
Va.cat és una iniciativa de la Fundació puntCat Font: Fundació puntCat
Va.cat és una iniciativa de la Fundació puntCat Font: Fundació puntCat
Va.cat és una iniciativa de la Fundació puntCat Font: Fundació puntCat
Subtitols: 
Accedir a Va.cat
Introduir les adreces de correu electrònic
Arrossegar arxius
Acceptar les condicions i... VA!
Descarregar arxius
Opcions avançades
Continguts: 

Per poder fer servir aquest servei accedirem a la seva pàgina web escrivint la LUR "va.cat" a la barra d'adreces i prement la tecla "Intro". Com ja vam comentar més a dalt, no cal que creem un compte.

Captura Va.cat

El segon pas serà introduir, en primer lloc, la nostra adreça de correu electrònic perquè Va.cat pugui tenir constància de qui està compartint els arxius, enviar-li notificacions i fer saber a la persona destinatària quina és la remitent.

En segon lloc, i per raons òbvies, escriurem també l'adreça (o adreces) electrònica de la persona a qui 'enviem' els arxius.

Captura Va.cat

Ara només hem d'arrossegar les icones dels arxius a l'espai que apareix requadrat amb una línia discontínua per tal de compartir-los.

captura Va.cat

Aquest pas és també indispensable per poder fer l'enviament dels arxius, ja que hem d'acceptar les condicions del servei, com acostuma a passar també en altres serveis.

Una vegada acceptades fent clic a la casella de verificació en forma de puntet, farem clic al botó "VA!" i els arxius seran compartits amb la persona de l'adreça de correu que haguem especificat.

captura Va.cat

Al cap d'alguns minuts rebrem una notificació a la nostra safata de correu electrònic que ens confirmarà l'enviament dels arxius, i ens permetrà descarregar-los o bé eliminar-los.

captura Va.cat

La persona destinatària rebrà igualment un missatge de correu electrònic a la seva bústia que l'informarà de l'adreça electrònica de la persona remitent i que li mostrarà el botó "Enllaç De Descàrrega".

captura Va.cat

Fent clic a "Opcions avançades" es desplegaran algunes opcions que ens poden resultar interessants:

captura Va.cat

 • Missatge: podem escriure un missatge que rebrà la persona destinatària a la seva bústia electrònica juntament amb els enllaços per a la descàrrega.
 • Privacitat: ens permet xifrar els arxius o bé protegir l'accés amb una contrasenya.
 • Caducitat: per escollir quan volem que la descàrrega deixi d'estar disponible (avui, demà, en una setmana o en 15 dies).
 • Nombre de descàrregues: podrem limitar el nombre de vegades que els arxius es descarreguen (il·limitada, 1, 5, 10 o 20 descàrregues).
field_vote: 

Escurça les LUR web amb ‘Ja.cat’

Imatge principal a portada: 
L'aspecte i el funcionament de Ja.cat no difereix gaire d'altres escurçadors LUR Font: Ja.cat
Resum: 

Et mostrem com funciona un servei en català que ens permet fer més amigables les adreces de les pàgines web quan les volem compartir.

Un Localitzador Uniforme de Recursos (LUR), que en anglès coneixem com a ‘URL’, és una adreça formada per caràcters alfanumèrics que indica als servidors la localització d'un fitxer o d'un directori a Internet per poder accedir-hi i mostrar-nos la pàgina web a què respon. D’això s’encarreguen els servidors i nosaltres només hem d’introduir l’adreça web (quan la coneixem) a la barra d’adreces i pulsar la tecla ‘Intro’.

Imatges secundàries: 
L'aspecte i el funcionament de Ja.cat no difereix gaire d'altres escurçadors LUR Font: Ja.cat
Subtitols: 
Accedeix al web de 'Ja.cat'
Enganxa la LUR llarga
Retalla la LUR
Personalitza la teva LUR
Registra't a 'Ja.cat'
Continguts: 

En primer lloc, dirigeix-te a la barra d'adreces del teu navegador i escriu la LUR "ja.cat" per carregar la pàgina web una vegada premis la tecla 'Intro'.

Copia al porta-retalls la LUR llarga que vulguis escurçar i enganxa-la a l'entrada de text que hi ha a l'esquerra de les tisores.

Fes clic al botó que mostra unes tisores vermelles.

Tot seguit podràs veure la nova LUR que s'haurà creat automàticament i podràs escurçar una de nova amb el botó "Escurxa'n un altre".

Si vols escurçar una LUR escollint el que apareixerà al final de l'adreça (després de "https://ja.cat"), fes clic a "Opcions de l'enllaç". La finestreta es farà més gran i mostrarà una nova entrada de text on podrem introduir el final que volem per la LUR.

Després clicarem a "Comprova'n la disponibilitat" i si ens diu que està disponible prodrem procedir a l'escurçament. Si no, haurem de triar un altre final per la LUR.

Per fer servir 'Ja.cat' no cal registrar-s'hi, però si ho fem podrem administrar les LUR que haguem escurçat a partir del "Panell".

A la part superior dreta trobarem "Registra't" i "Inicia la sessió".

Una vegada haguem completat el procés de registre i iniciat la sessió podrem accedir a algunes opcions d'administració i configuració.

"Enllaços" ens permetrà veure les LUR que hem escurçat i deshabilitar-les o eliminar-les.

A partir de "Configuració" podrem canviar la nostra contrasenya.

field_vote: