Barcelona impulsa una campanya sobre el dret a l’avortament entre la joventut

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Barcelona impulsa una campanya sobre el dret a l’avortament entre la joventut

FCVS

Resum: 

La iniciativa “L’avortament: una opció i també un dret” posa l’accent en la prevenció d’infeccions de transmissió sexual, dels embarassos no desitjats i de la violència sexual.

L'Ajuntament de Barcelona ha llançat una campanya basada en els drets humans, la perspectiva de gènere i el respecte a la diversitat sexual i funcional amb l'objectiu de corregir la desinformació de la joventut sobre els seus drets sexuals i reproductius.

La campanya neix després de detectar que un 80% de les dones barcelonines desconeix que l'avortament està inclòs en els serveis de la sanitat pública i és gratuït. A més, la meitat de les dones de menys de 30 anys no sap que es pot avortar per decisió pròpia, i un 30% creu que només poden fer-ho quan es tracta d'una violació, una malformació del fetus o una situació de risc per a la mare.

Així mateix, segons l’última enquesta de l’Ajuntament, feta el 2015, un 11,6% de la joventut d’entre 15 i 34 anys no utilitza cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals, i fins a un 34,4% han utilitzat en alguna ocasió la píndola de l'endemà. Aquesta proporció va ser més baixa en l’enquesta del 2002, quan un 22,6% de les noies van afirmar haver utilitzat aquest mètode d’urgència per evitar un possible embaràs. Pel que fa a la taxa d'embarassos no desitjats o no planificats de joves d'entre 15 i 19 anys és de 19,1 casos per cada 1.000 dones.

La campanya recorda que les menors d’edat poden rebre atenció als quatre centres específics d’atenció a la salut sexual i reproductiva per a menors de 18 anys, ubicats als centres d’atenció primària Manso, Pare Claret i Sant Andreu i al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS).

"L’avortament: una opció i també un dret" consistirà bàsicament en el repartiment de tríptics informatius, i s'emmarca dins de l'Estratègia compartida de salut sexual i reproductiva, on s'abordaran altres temes com la prevenció de malalties de transmissió sexual. L’estratègia compartida s’ha dissenyat conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i diverses entitats socials i científiques.

Desigualtat entre barris

Les dades mostren una desigualtat socioeconòmica entre les dones que es troben amb un embaràs no desitjat, perquè la taxa augmenta considerablement als barris de Ciutat Vella, on arriba a 26,3 casos, i de Nou Barris, amb 29,2 casos. Aquestes xifres deriven d'una enquesta realitzada a més de 200 dones barcelonines d'entre 14 i 30 anys, realitzada pel Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. El CJAS, que atén cada any prop de 200 noies embarassades, s’adreça exclusivament a menors de 30 anys i dona una atenció gratuïta, anònima i confidencial.

Comentaris

Que es pugui avortar és una opció. No entenc, però, que pugui esdevenir un dret. Una opció que tingui unes limitacions ben determinades i de consens. I si es fa opció d'avortar que es faci amb les màximes garanties sanitàries i amb el màxim assessorament sòcio-psico-mèdic. Les afectacions no seran mai les mateixes per a totes les persones. Avortar no és equivalent a treure les amígdales o l'apèndix. I pel que fa a la gratuïtat, entenc que hauria de ser-ho d'acord amb les rendes personals i familiars.

Afegeix un comentari nou