Recollida de signatures per lluitar contra la contaminació a Barcelona

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Campanya de recollida de signatures per millorar la qualitat de l'aire a Barcelona
La campanya reclama que s'actui per millorar la qualitat de l'aire de Barcelona
Les entitats reclamen a la ciutat de Barcelona que posi en marxa mesures com les que apliquen més de 200 ciutats europees
Les entitats reclamen a la ciutat de Barcelona que posi en marxa mesures com les que apliquen més de 200 ciutats europees
El transport terrestre és el principal causant de contaminació de l'aire
El transport terrestre és el principal causant de contaminació de l'aire

Recollida de signatures per lluitar contra la contaminació a Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Les xifres certifiquen que a Barcelona es superen els nivells de contaminació definits per la UE i per l'OMS. Ara una plataforma de 75 entitats ha llançat una campanya de recollida de signatures per sol·licitar a l'ajuntament més mesures d'actuació

Formen part de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire entitats ambientals com Depana, Limnos, Greenpeace, el Centre de Sostenibilitat Territorial o Ecologistes de Catalunya; la Federació d'Associacións de Veïns i Veïnes de Barcelona, Ampes, consultories; i organismes com el Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris, l'Associació Catalana de Comunicació Científica o l'Associació Catalana de Ciències Ambientals.

Han decidit fer una crida a la ciutadania per exigir a l'ajuntament que prengui mesures orientades a millorar la qualitat de l'aire que respiren les persones que resideixen, treballen o visiten la ciutat de Barcelona. Tot i algunes de les actuacions que s'han dut a terme en la ciutat, les entitats consideren que Barcelona va endarrerida en posar marxa pràctiques ja molt consolidades en centenars de ciutats europees.

Un problema de salut pública: víctimes mortals i un cost sanitari 6.400 milions d'Euros.

L'aire contaminat és invisible, fet que dificulta que s'assimili la gravetat de la situació. Però les dades científiques de les analítiques de l'aire (Agència de Salut Pública) que la ciutat de Barcelona -i l'àrea metropolitana- presenten, en canvi, són explícites: es sobrepassen habitualment els límits de contaminació admissibles. La contaminació de l'aire és un problema ambiental i també el repte més gran per a la salut pública de la ciutat: està relacionada directament amb malalties respiratòries -com l'asma, la bronquitis, emfisemes pulmonars-, i amb problemes cardíacs, ictus, malalties renals i diversos tipus de càncer. Es considera causa de 3.500 defuncions prematures a l'any. La contaminació comporta a més a més un cost sanitari públic de 6.400 milions d'Euros a l'any.

Qualitat de l'aire i nombre de vehicles: una relació directa

Atès que el principal causant de la contaminació de l'aire en la ciutat de Barcelona és el transit rodat, la campanya reclama que s'acompleixi el Pla de Mobilitat Urbana 2013-18, que indicava la necessitat de reduir en un 30% el transit privat a Barcelona. De fet Barcelona és la ciutat amb més densitat de vehicles per Km2, motiu pel qual té el doble de pol·lució que París o Londres. Aquesta informació indica que és en el trànsit allà on cal incidir, i per això les entitats han anomenat la campanya #menyscotxesméssalut

En particular, es demana implementar també a Barcelona les mesures que ja s'apliquen en altres 230 ciutats europees, com Lisboa, Londres, Atenes, Milà, Estocolm, Berlín, Amsterdam, París, Rotterdam, o Roma entre d'altres: la zona de baixa emissió, i un peatge de congestió, que limita l'accés a l'àrea metropolitana dels vehicles més contaminants.

Es pot signar la petició a l'Alcaldessa a través de la plataforma Avaaz i obtenir més informació en el vídeo tot seguit i en la pàgina de la campanya.

Comentaris

S'ha de millorar la qualitat de l'aire que respiren les persones que resideixen, treballen o visiten la ciutat de Barcelona.

Afegeix un comentari nou