Núria Gràcia: “El Tercer Sector té molts prejudicis per canviar de model de finançament”

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
JAD Co.Productions org ajuda entitats del Tercer Sector a fer realitat els seus projectes. Font: Núria Gracia
JAD Co.Productions org ajuda entitats del Tercer Sector a fer realitat els seus projectes. Font: Núria Gracia

Núria Gràcia: “El Tercer Sector té molts prejudicis per canviar de model de finançament”

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La fundadora de JAD Co.Productions.org dóna suport a projectes per al desenvolupament de joves, adolescents i dones, creant oportunitats i facilitats reals per a la seva independència econòmica i personal.

La missió del servei 'Helping Finance Service' que oferiu és ajudar a tirar endavant projectes sense ànim de lucre. Què vol dir exactament això?

Hem creat aquest servei perquè volem que totes aquelles persones que tinguin ganes d'engegar un projecte o idees per construir un món millor, tinguin l’oportunitat de fer-ho. Ens trobem en un moment en què no ens podem permetre el luxe de perdre pel camí a més organitzacions petites que tantes coses fan però que no tenen recursos per poder mantenir-se. Cal que cadascú aporti tot allò que sap, que cadascú ocupi el seu lloc i que avancem junts.

Podríem dir que es tracta d’un 'coaching' professional traslladat al Tercer Sector?

Sí... tot i que jo diria que va més enllà d’això. El 'coaching' és una eina més dins de tot l’engranatge i de tot el conjunt d'eines que calen per arribar a materialitzar una idea o un projecte.

Posa’m un exemple d’un cas real o hipotètic de com funcioneu.

Em trobava a Perú en una llar per a nenes i nens i vaig aprofitar per posar-me en contacte amb altres entitats que tenien escoles per a adolescents repartides per tot el territori, des de l’alta regió andina fins a la selva. Una de les dificultats que hi havia era pujar des de l'ultim racó de la selva a la capital. Per tant, hi havia molt problemes de comunicacions i transport.

I què va passar?

Aquesta llar funcionava a través de donatius però tenia moltes dificultats per recaptar i per trobar finançament regular. Després de fer un estudi de mercat molt exhaustiu vaig arribar a una solució: fer melmelades. És un producte que no caduca i, per la qual cosa, soluciones el problema del transport i de les hores que t’has de passar travessant els camins de la selva. També és un producte assumible, és a dir, només necessites una olla, foc i aigua.

Vas tenir la idea de fer melmelades... I problema arreglat?

La idea no acabava fent melmelades, és clar. Implicava haver de formar la gent, crear cèl·lules de produccions i tenir una plataforma comercial. La idea era assolir una alta qualitat en la producció i vendre melmelades amb la filosofia de diferenciar-les pel seu valor. Per tant, no podíem vendre-les a mercats i ens vam dirigir als grans xefs. És molt fàcil fer melmelades però després s'han de saber col·locar i obtenir resultats. La idea és captar la necessitat i acompanyar tot el projecte fins al final.

Com va sorgir la idea del servei HFS de JAD Co.Productions.org?

De veure i d'escoltar les preocupacions i problemes que tenien les organitzacions petites i mitjanes. De veure, com, algunes d’elles, tenien prejudicis a tot allò que s’entén per sistema empresarial. És a dir, creences creuades o contraposades d’allò que se suposa que cal que hagin de ser els projectes socials i d’allò que cal que hagin de ser els projectes empresarials. La idea va sorgir, també, de veure la necessitat dins el Tercer Sector de crear un nou model per finançar-se, un nou concepte i manera de fer i de funcionar. Encara hi ha molt prejudicis.

Creus que molts projectes socials acaben sense poder veure la llum?

Sí, precisament per aquestes creences, per la manca de finançament i pel fet de dirigir-se cap a uns objectius mal vehiculats.

A què ho atribueixes?

A diverses coses. Per exemple, a l’angoixa que es passa per trobar el “com tirem endavant”. A la idea errònia que es té sobre la manera d'aconseguir diners. És a dir, a la idea preconcebuda que està contraposada al fet d’obtenir diners amb el fet d’ajudar. En definitiva, a la idea de què s'ha de dependre de donacions.

Què més falla?

Tampoc no es té en compte el factor de “com ens mantindrem”. Desconeixem què implica realment dur a terme un projecte perquè hi ha confusió. Això ho veig al Tercer Sector però també en l’àmbit de l’emprenedoria. És increïble com es distorsiona el discurs, els diners que la gent arriba a llançar i les pautes errònies que es donen!

Intenta convèncer-me del per què hauria de “contractar” la teva organització si volgués tirar endavant un projecte social..

No t’intentaria convèncer. Si estàs patint per aconseguir diners, nosaltres et facilitem que els puguis aconseguir. El nostre projecte consisteix a crear ingressos regulars de manera simple i clara. Volem la teva independència perquè facis allò que vols, allò que et mou. Només si ho necessites i vols, volem parlar-ne i valorar si podem treballar junts. És una manera nova de fer les coses amb una visió àmplia i això comporta formar part d’un nou model, d’una nova manera de fer. Es tracta de fer-ho adaptat a tu, en harmonia amb tu i sense res que tu no puguis fer o estigui fora de tu.

Comentaris

moltes gràcies Laura❣️ ha estat tot un plaer ;)

Afegeix un comentari nou