L'IVA no té a veure amb l'Impost de Societats, són impostos diferents que tenen diferents causes o fets impositius.

El primer que cal per poder calcular i fer l'impost és portar una comptabilitat oficial. Això ho pot fer l'entitat directament, si en té coneixements, o bé una gestoria o algun voluntari que li doni un cop de mà.

A continuació, cal analitzar els ingressos que té l'entitat per saber si són dels que tributen o no tributen en impost de societats. No tributen donatius, subvencions i quotes de socis. Si només es tenen aquest tipus d'ingressos, no es pagarà res per aquest impost, però si que caldrà fer la declaració.

Per fer-la, hi ha un programa d'ajuda, similar al PADRE de la Renda de les Persones físiques, que s'omple amb la informació que es treu de la comptabilitat. Però és un model que no és massa senzill, possiblement necessitareu l'ajut d'algú especialitzat en impostos, i això si que tindrà un cost, que haureu d'acordar amb la pròpia assessoria.

Des de Xarxanet anirem elaborant recursos al llarg de 2015 per tal de, en la mesura del possible, facilitar la tasca a les associacions que volgueu fer el model pel vostre compte.