110 anys de l'Ateneu Enciclopèdic

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

110 anys de l'Ateneu Enciclopèdic

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Per commemorar l’efemèride es va inaugurar el passat 1 de juny l’exposició “110 Aniversari Ateneu Enciclopèdic Popular, cent deu anys de combat pel coneixement i la rauxa”. Un recorregut a través d’un centenar d’imatges per la seva historia.

Fa 110 anys naixia l’Ateneu Enciclopèdic Popular quan, un grup de joves van decidir que necessitaven formar-se per que no es repetís el desastre de la vaga general que havia tingut lloc aquell any. Es fundava així un ateneu que va exercir d’espai d’ensenyament per a obrers i joves d’esquerres i que en els seus millors moments va arribar a comptar amb més de 35.000 socis. Al 1939 l’Ateneu va ser clausurat per les tropes franquistes i l’edifici requisat. Però als anys 80 es va voler recuperar l’Enciclopèdic, i després de la refundació, encara avui esperen que l’Ajuntament els concedeixi una seu pròpia ja que estan instal·lats en un pis del passeig de Sant Joan.

Les coses han canviat molt, però en Manel Aisa, president actual de l'entitat, creu que la situació que estem vivint és encara comparable a la del començament del segle XX. “L’Ateneu sorgí d’una necessitat de coneixement de les classes populars en un moment que a aquestes els hi calien mecanismes per enfrontar-se políticament i social amb altres sectors de la societat que s’aprofitaven d’ostentar el poder. La situació avui, a l’any 2012, és potser la mateixa que a inicis del segle XX amb els petits o grans matisos fruit del temps transcorregut”.

La primera etapa de l’aniversari de l’Ateneu Enciclopèdic s’ha desenvolupat principalment a la seu del CSIC Residència d’Investigadors, on es va presentar l’exposició que constava de més de 100 fotografies i textos que recollien la història; i també en aquest espai és on van tenir lloc la majoria dels debats, però també en seus d’antres entitats com l’Ateneu Rosa de Foc i el Centre Social Sant Pere Apòstol.

Les temàtiques escollides per organitzar el cicle de debats es va centrar en el present i en el passat. Es van poder veure a figures com Joan Serra, biògraf de Joan Amades que parlà de la seva trajectòria dins de l’ateneu enciclopèdic; es va comptar amb els “Amics del Sol”, un grup encara actiu avui dia; l’Enric Duran va explicar els projectes de cooperativisme social que actualment la Cooperativa Integral Catalana està duent a terme; en Rodrigo Rosa, procedent del Brasil, va parla de la pedagogia ahir i avui a les escoles brasileres; i el professor Jose Luis Oyón va recollir la biografia de Elisé Reclus i la seva aportació a la Geografia Universal i les aportacions del geògrafs a les ciutats. A més d’altres activitats com el programa especial per commemorar els 110 anys de l’Enciclopèdic de la ràdio RSK o la col·laboració entre el Museu Picasso i el grup Sitesize amb un recorregut per les seves implicacions cultural i artístiques a partir de les orientacions de l’ateneu.

Els assistents als actes, que van començar el dia 16 de maig i es van allargar fins el 16 de juny, no van ser pocs, una mitjana de 35 persones, però els organitzadors es senten insatisfets però a la vegada estimulats a continuar insistint per què "creiem que una entitat com la nostra té molt a dir en aquesta societat que estem vivim”.

Afegeix un comentari nou