8 recursos per treballar la banca ètica al cau i a l’esplai

  • Nois i noies d'agrupaments escoltes del Barcelonès. Foto: MEG

    Nois i noies d'agrupaments escoltes del Barcelonès. Foto: MEG

“Sistemes financers”, “beneficis socials”, “rendibilitat econòmica”...  Parlar de banca ètica al cau o a l’esplai pot semblar avorrit o complicat, però amb els recursos que us oferim podreu acostar aquest tema als nois i noies, passar una bona estona... i aprendre com implicar-vos-hi!

Per informar-se prèviament:

1.     Homenatge a Catalunya II: documental sobre la construcció d’una economia sostenible, solidària i descentralitzada. És en Creative Commons i es pot descarregar directament al seu web.

2.     “Banca ètica: Oxímoron o realitat?”: dossier informatiu de FETS i OikoCrèdit amb informació clara i pràctica sobre els valors, objectius i característiques de la banca ètica.

Per jugar i aprendre amb els nois i noies:

3.      “Ethica”, joc de taula per a descobrir, conèixer i aprendre l'impacte social i ambiental de les activitats bancàries, les inversions i els negocis.

4.     “El preu dels diners”: jocs i recursos (memory, test ètic, tires còmiques...) sobre finances i banca ètica, consultables en línia i elaborats per FIARE.

5.     “Que els teus diners pensin com tu”: Guia didàctica amb activitats, on s’analitzen conceptes com el diner, l’estalvi i les entitats bancàries, partint d’elements rellevants relacionats amb el dia a dia dels nois i noies.

6.    De consumus a responsabilus: guia didàctica sobre el consum actual i les seves alternatives per preparar activitats amb nois i noies de 12 a 18 anys aproximadament.

Per passar a l’acció:

7.     Obrir un compte de l’esplai o de l’agrupament a Triodos Bank: un cop hem treballat el tema i hem descobert què s’amaga darrere la banca convencional, què millor que ser coherents i passar-nos a la banca ètica?

8.     Obrir un compte personal a Triodos Bank: conscienciar-nos és important, però allò que marca la diferència és passar a l’acció amb aquelles mesures que tenim a les nostres mans!

I per saber-ne més...

Trobareu aquests recursos i altres l’espai sobre Banca Ètica del web de l’Eix del Curs de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG).  Cada any, aquesta associació tria una temàtica en què sensibilitzar-se i treballar, per tal de donar a conèixer la seva proposta educativa i posicionar-se respecte determinats temes que es volen defensar i en els quals es vol incidir i educar.

Aquest any el tema escollit és “Valor humà, capital social”, que proposa treballar al voltant de quatre grans temàtiques: Som participació (cooperativisme i participació democràtica); Som consum (consum responsable, autonomia energètica, comerç just, autoproducció); Som persones (voluntariat, consciència col·lectiva); i Som alternatives (banca ètica, banc del temps, intercanvis i reciclatge). A la web de l’Eix del Curs hi podeu trobar diferents propostes per treballar-les tant a nivell individual com al cau i en espais d’educació en el lleure.

Comentaris

sóc ex-escolta i no m'agradaria que cap cau o esplai obris res a TRIODOSBANK! Primer de tot banca i ètica mai poden anar juntes igual que no potanar junt la llibertat i la dictadura. Primer de tot cal mirar que la banca sigui 100% ètica segons investigacións TRODOSBANK donen diners a la FUNDACIÓ O'BELÉN (acullen infants) que ha estat acusada de maltrataments a menors. http://www.centrosdemenores.com/?+-Fundacion-O-Belen-+

Afegeix un comentari nou