Barcelona impulsa el Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia

  • Presentació del pla

    Presentació del pla

  • Sessió de retorn del pla a entitats, experts i grups de treball al Pati Llimona

    Sessió de retorn del pla a entitats, experts i grups de treball al Pati Llimona

Aquesta iniciativa, pionera a l'Estat espanyol, té com a objectiu enfortir la cohesió social a la ciutat. Sorgeix d’un procés de consulta amb entitats i comunitats musulmanes que ha posat l’èmfasi a la veu de dones i joves.

El Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia de l'Ajuntament de Barcelona vol protegir els drets humans en un context en què han augmentat els delictes d’odi, sobretot envers la comunitat islàmica, segons entitats socials, estudis acadèmics i la Fiscalia. En aquesta ciutat s'han incrementat un 19% en relació a 2014, i un 40% respecte 2013.

Aquest pla de xoc s'ha articulat des de l’àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència a partir d’una perspectiva intercultural per treballar principalment en dues línies d’actuació: la sensibilització i la garantia de drets.

El Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia reforça l’Oficina per la No Discriminació (OND) com a centre neuràlgic que permet rebre informació, formació i assessorament sobre els delictes i els discursos d’odi. També contempla la creació de l’Observatori de delictes i discursos d’odi per monitorar pràctiques islamòfobes i crear un arxiu sobre aquest tipus de delictes.

El pla parteix d’una diagnosi prèvia feta per un grup d’investigació vinculat al Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona (UB) i al col·lectiu Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya (SAFI). Després de l'anàlisi es va dur a terme un procés de consulta a persones i entitats que treballen en aquest àmbit.

També ha comptat amb l’assessorament d’una quinzena d’experts i expertes, com ara Santiago Alba Rico, Tariq Ramadan, Jordi Moreras o Saloua El Gharbi.

Afegeix un comentari nou