“Busquem que els participants puguin viure experiències diferents i innovadores que després els converteixin en actius socials per al canvi”
Comparteix
Parlem amb l’Agrupament Escolta i Guia Sant Cugat de Salt, que del 5 al 19 d’agost organitza el camp de treball internacional “Wild Jump (Un Salt salvatge)” per recuperar els espais naturals de la conca del Ter.
En què consisteix el camp de treball internacional “Wild Jump (Un Salt salvatge)”?
Hem enfocat el camp de treball de manera que els participants ajudin a la recuperació d’espais naturals de la conca del Ter al seu pas per Salt. Salt és un poble petit en superfície i bastant dens en habitants, a la part nord hi ha les Deveses, que és un espai natural a les ribes del Ter que ocupa aproximadament un terç de la superfície del poble, i que compartim amb Girona i Bescanó. El treball tècnic el faríem aquí, recuperant algunes basses que reben aigua segons l’època de l’any i eliminant espècies invasores com el cranc americà. A part d’això, intentarem que el camp fomenti la interrelació de cultures i la coneixença del poble de Salt, amb activitats voluntàries de descoberta de diferents entitats i excursions per l’entorn.
D’on sorgeix la iniciativa?
La iniciativa va sorgir fa uns quatre anys per part d’un grup de caps de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Cugat de Salt i dels caps d’agrupament del moment amb la intenció de col·laborar amb el projecte “Juguem?”, que consistia en dinamitzar patis i places del poble.
Quants anys fa que s’organitza i quina durada té?
Com a camp de treball internacional serà el segon any (l’any passat es va organitzar per primera vegada), però abans ja havíem organitzat camps de treball per a joves. El camp d’aquest any durarà dues setmanes.
Quins són els vostres eixos de treball i proposta educativa?
El camp de treball es basa en un treball tècnic que es realitzarà durant els matins, i a les tardes es proposaran activitats voluntàries. Estarem oberts a propostes dels participants per poder satisfer les seves inquietuds i interessos.
Busquem que els participants puguin viure experiències diferents i innovadores que després els converteixin en actius socials per al canvi, fomentant l’esperit crític perquè en treguin profit tant durant l’estada aquí com a la tornada al seu país d’origen.
Quines activitats es realitzaran?
Com a treball tècnic tenim dues tasques principals que són la recuperació de basses i canalitzacions de rec i la recuperació de zones d’observació (guaites), que combinarem amb altres activitats secundàries com mantenir plantacions fetes pel projecte LIFE Riparia-Ter i la captura d’espècies invasores.
També hem preparat un seguit d’activitats voluntàries per fer a les tardes relacionades amb el poble de Salt. Aquestes serien tallers de cistelleria, descobertes de granges, tallers amb bandes de percussió locals, descoberta dels Diables d’en Pere Botero i dels Marrecs de Salt i una recepció oficial a l’ajuntament. També tenim planejat pujar a alguns turons pròxims i anar a Girona i a Barcelona.
Qui hi pot participar?
Hi poden participar joves de tot el món que tinguin entre 18 i 29 anys.
Quin és el paper de l’Agrupament Escolta i Guia de Salt en l’organització del camp de treball?
A part del suport material de l’agrupament, que proporcionarà les eines i el material necessari, tots els líders del camp de treball formen part actualment de l’agrupament com a caps de diferents unitats. Com a responsables del camp també intentem que els participants coneguin l’escoltisme i el guiatge i intentem fomentar els nostres valors.
Quines altres entitats estan implicades?
Tenim la implicació del Consorci del Ter i de l’Ajuntament de Salt. També del cisteller de Salt, de la Sorellona, de bandes de percussió com Pere Botero i la Banda del Rec, de l’associació Oudiodial i Casumaï i també del Blauet.
Quina és la valoració de l’experiència fins al moment?
Valorem l’experiència d’altres anys molt positivament, tant per la feina feta de recuperació a les Deveses, com pels vincles que es formen a nivell personal. Aquest any de moment hem estat treballant amb la paperassa, però també ens serveix per fer grup dins de l’agrupament.
Com ho viu la població de Salt i les persones que participen al camp?
Jo crec que la població de Salt ho viu amb sorpresa, ja que pot sobtar que un grup de joves de molts països diferents s’interessin per Salt, i amb agraïment, ja que les feines que es realitzen ajuden a protegir un espai com les Deveses que està molt concorregut per tots els ciutadans de Salt. Els participants del camp ho viuen com una descoberta i, pel que vam veure l’any passat, amb il·lusió i ganes de treballar i fer coses.
En quines dates tindrà lloc aquest 2017 i quines temàtiques abordarà?
El camp de treball serà del 5 al 19 d’agost i la temàtica és de medi ambient.
Afegeix un nou comentari