Economia solidària a la teva entitat: per on començar?

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Economia solidària a la teva entitat: per on començar?

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Des de les assegurances fins als lots de Nadal, la majoria de productes i serveis que una entitat necessita es poden aconseguir en organitzacions de l’economia social i solidària.

L’economia social i solidària la conformen iniciatives molt diverses de producció, comercialització, consum, inversió, etc. que funcionen amb lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient, el territori... En resum, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.

Una manera de contribuir amb l’economia social i solidària des de la nostra entitat és assegurar-nos que les decisions de compra que es prenen afavoreixen aquest tipus d’organitzacions.

6 consells bàsics a l’hora de comprar

 • Buscar alternatives que minimitzen l’explotació de matèries primeres (intercanvis, segona mà, reparació, reutilització).
 • Plantejar-nos quin tipus de comerç volem afavorir.
 • Assegurar-nos de la qualitat d'allò que comprem de cara a adquirir béns més saludables i duradors.
 • Informar-nos sobre les repercussions socials i mediambientals dels béns i serveis que adquirirem.
 • Portar a terme un bon manteniment dels nostres béns.
 • Quan finalitza la vida útil d’un producte, llençar-lo selectivament de manera que es pugui reciclar el material de què està fet.

10 proveïdors de l’economia social

Serveis financers

 • FIARE: xarxa de persones i organitzacions amb vocació de crear alternatives en el mercat financer, per construir una economia amb altres valors i al servei d'una societat més justa. També actua com agent de Banca Popolare Etica.
 • FETS: el seu objectiu de fons és la transformació social en positiu buscant realitats més justes, sostenibles i més humanes a través de donar a conèixer i fer créixer el projecte de les finances ètiques i solidàries.
 • TRIODOS BANK: ofereix finançament a empreses, entitats i projectes que aporten un valor afegit en el camp social, mediambiental i cultural, gràcies al suport d'estalviadors i inversors que opten per la construcció d'una societat més humana i sostenible.
 • CAIXA D'ENGINYERS: societat cooperativa de crèdit que fomenta valors com l'honestedat, l'equitat, la igualtat, la responsabilitat social, la solidaritat, l'auto-responsabilitat i la transparència. El soci és a la vegada client i propietari de l'entitat.

Energia

 • SOM ENERGIA: cooperativa sense ànim de lucre que té com a principal objectiu reunir milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar plegades per assolir un model 100% renovable.

Assegurances

 • ARÇ: projecte cooperatiu en forma de corredoria d’assegurances especialitzada en el sector de l’economia social i solidària, l'associacionisme i l’assegurança d’energies renovables.

Alimentació i obsequis

 • L'OLIVERA: cooperativa d'integració social que incorpora persones amb dificultats, fonamentalment persones amb discapacitat psíquica, que participen activament en tot el procés del cultiu de les vinyes i oliveres i l'elaboració de vins i olis.
 • MENGEM BAIX i MENGEM BAGES: associats a Frescoop, SCCL, cooperativa mixta de treball i consum de caràcter no lucratiu. Ofereixen productes de primera qualitat, amb mètodes de producció i distribució sostenibles amb l'objectiu d'eliminar intermediaris.

Arts gràfiques, manipulats i altres

 • CEVAGRAF, S.C.C.L.: cooperativa de treball associat des de l’any 1986, dedicada a les arts gràfiques i especialment l’impressió offset. Posen en pràctica la democràcia social, la participació econòmica de tots els socis, la solidaritat, la responsabilitat i l’autogestió en tots els àmbits.
 • FUNDACIÓ GINESTA: organització sense ànim de lucre que treballa per la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. El seu Centre Especial de Treball ofereix serveis de manipulats postals, reprografia, magatzem i picking, subministrament de materials d’oficina i enclavaments laborals.

Per saber-ne més:

Pots complementar aquestes iniciatives amb altres petites accions de caràcter individual. Et recomanem que consultis les 7 propostes per començar el curs de manera justa i solidària.

Afegeix un comentari nou
1

Som un Ateneu d'un poble del Priorat (tarragona) Podria tenir una col·laboració per a organitzar tres conferències informatives: 1- El cooperativisme davant els mercats. Possibilitats i condicions. 2- Ars correduria d'assegurances. 3- Responsabilitat Social.