El 37% de les discoteques limiten l'accés per origen o ètnia

 Font:
Font:

El 37% de les discoteques limiten l'accés per origen o ètnia

Resum: 

No estar a la llista és la raó que al·leguen les discoteques per a no deixar entrar a persones d'altres orígens. Així ho desvetlla una acció realitzada per SOS Racisme a diferents ciutats de l'estat.

La federació estatal de SOS Racismo ha desenvolupat una "testing night" a diverses ciutats de l'estat, entre elles Barcelona. Persones de diferents orígens intenten accedir a una discoteca i s'analitza el tracte que reben. En el cas de Barcelona, tres dels cinc locals en què s'ha intentar entrar han impedit l'accés de joves "pel seu origen, ètnia o color de pell, al·legant l'existència de llistes o altres pretextos".

La "testing night" s'ha portat a terme el divendres 6 i el dissabte 7 de juny a Barcelona, Madrid, Sant Sebastià, Saragossa i la Corunya, amb l'objectiu de veure si es discrimina l'accés amb un criteri racista i, en cas que així sigui, pressionar els locals perquè no portin a terme polítiques racistes i les administracions perquè penalitzin aquestes pràctiques.

El 37% dels locals visitats a tot l'estat van denegar l'accés a les persones d'altres orígens o ètnies o van imposar requisits diferencials per a aquests col·lectius.

A Barcelona tres de cinc locals han discriminat

Un grup format per cinc parelles de diferents orígens i ètnies, diversos testimonis i periodistes va sortir el divendres 6 de juny a mitjanit a recórrer cinc locals d'oci nocturn al centre de Barcelona (Ciutat Vella). Les parelles eren joves d'origen equatorià, marroquí, subsaharià (Senegal i Camerun), d'ètnia gitana i persones catalanes no pertanyents a cap minoria. Tots anaven vestits de la mateixa manera, sense sabates esportives, ni texans ni cap altra indumentària que pogués servir com a pretext per no deixar-los entrar.

L'acció ha comptat a Barcelona amb la col·laboració de Fedelatina, l'Associació Cultural de Reyes i Reinas de Catalunya-Latin Kings, Unión Romaní i l'Associació Gitana.

A dos dels locals van poder accedir totes les persones que participaven a l'acció sense problemes, però els altres tres van posar traves a totes o algunes de les persones d'origen o ètnia diferent. Ho feien argumentant que "s'havien d'apuntar a una llista que hi havia a Internet". SOS Racisme ha consultat els portals citats i ha descobert que la inscripció a aquestes llistes "només garanteixen la gratuïtat de l'accés, sense afectar a les persones que durant la nit vulguin entrar abonant la corresponent entrada".

Dos d'aquests locals ja van presentar casos de discriminació en l'accés a una acció similar que es va realitzar l'any 2011. SOS Racisme va establir un diàleg amb les direccions dels locals, "però com s'ha comprovat al 2014, es continuen produint situacions de discriminació". Ara l'entitat antiracista estudiarà si tira endavant alguna reclamació administrativa cap als locals que han discriminat i alhora reclamarà a les administracions que penalitzin aquestes pràctiques.

Afegeix un comentari nou