El Raval combat el consum del shabú

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Campanya "Dejar el shabú" Font: Dejar el shabú
Campanya "Dejar el shabú" Font: Dejar el shabú

El Raval combat el consum del shabú

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Una campanya de sensibilització per a la salut comunitària del barri lluita contra la drogodependència a un psicotròpic altament addictiu.

El shabú és clorhidrat de metanfetamina que es fuma, un psicotròpic amb un alt poder d’addicció amb un efecte 15 vegades superior al de la cocaïna. El seu preu al mercat il·legal arriba fins als 500 euros el gram, però la seva distribució és en 0,1 grams a un preu de 50 euros, d’aquí que es conegui com "la droga dels pobres".

El Centre d'Estudis Africans i Interculturals i Eamiss Espai Comú han activat recentment la campanya "Dejar el Shabú es pensar en ti y en los demás". El 16 de juny és la Festa de la Independència de Filipines, un país on està estès el consum del shabú, una droga que recentment s’ha popularitzat a Catalunya. El dia de l'efemèride, al costat dels CAP del Raval, hi haurà una carpa informativa sobre la campanya.

El shabú és un potent estimulant que deixa a la persona que el consumeix diversos dies sense dormir. Algunes persones consumeixen aquesta substància per augmentar la seva capacitat laboral i aguantar jornades excessivament llargues. Provoca esgotament psíquic i físic sever i els símptomes psicòtics poden durar mesos i, fins i tot, anys. Segons l'associació Eamiss Espai Comú, el shagú és consumit per 24 milions de persones. És habitual el consum entre cuiners i mariners filipins, que només desembarcar al port de Barcelona van al Raval on poden adquirir-ne.

Des d’una perspectiva intercultural, la campanya contra la drogodependència treu el focus del consum del shabú en la comunitat filipina i el posa en una nova manera de treballar de l’administració. Promou el protagonisme de la comunitat i hi treballa colze a colze, tot respectant els tempos i lideratges interns de la Comunitat filipina, la qual està molt organitzada i enxarxada.

L’objectiu és millorar l’accés als serveis de salut, partint de la realitat que ens mostra que algunes comunitats amb factors de vulnerabilitat o risc d’exclusió social no tenen el mateix accés o un accés tan directa als serveis de salut com d’altres comunitats. Tot i que l’accés a la salut és universal hi ha unes barreres, que a la pràctica real impideixen o dificulten que totes les comunitats arriben de la mateixa manera als serveis de salut.

Afegeix un comentari nou