El testimoni de persones sense llar arriba a la Universitat de Barcelona

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El testimoni de persones sense llar arriba a la Universitat de Barcelona

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Arrels Fundació i Voluntariat UB han engegat aquest octubre un seguit d'activitats per apropar l'experiència de persones sense llar a la comunitat universitària i oferir-los recursos pràctics.

El nombre de persones que avui no poden gaudir d'una llar a Barcelona arriba quasi a les 3.000, segons els informes del Servei d'Inserció Social (SIS) i els recomptes de la Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL). D'aquestes, vora 900 dormen al carrer; quasi 600, en assentaments temporals i més de 1.400 ho fan en centres públics i privats de la ciutat. Els casos de persones sense sostre a Barcelona han crescut, des del 2008, un 54,8%.

La Universitat de Barcelona (UB), a través de Voluntariat UB i la Fundació Arrels -que durant els darrers 25 anys ha atès més de 7.500 persones sense llar-, van signar el passat setembre un acord de col·laboració per unir esforços i sensibilitzar la comunitat universitària en favor de les persones sense sostre de Barcelona, iniciativa que donarà embranzida a la campanya d'Arrels "Ningú dormint al carrer".

La iniciativa s'ha engegat aquest mes d’octubre de la mà de l'il·lustrador Miquel Fuster, que va oferir la primera xerrada sobre la seva experiència vivint al carrer durant més de 15 anys. A les conferències, però, s’hi afegeixen altres activitats de conscienciació com passejades per Barcelona per acostar-se en primera persona a una altra realitat. Les properes caminades seran el dia 19 de novembre a les 10h i el dia 20 a les 16h.

Paral·lelament a la tasca de sensibilització, el projecte impulsat per la UB i Arrels dóna recursos pràctics per a les persones sense llar: d'una banda, s'han col·locat àrees de recollida de roba i sabates a diferents facultats de la UB. Segons Enrique Garcia, responsable de Voluntariat UB, "la iniciativa està tenint molt bona rebuda a nivell universitari, tant per assistència als esdeveniments com per la roba i sabates recollides, que ja han desbordat els primers contenidors facilitats a les facultats".

D'altra banda, Arrels ha posat a disposició dels qui ho necessitin i a través de la Fundació Josep Finestres, serveis d’atenció bàsica d’odontologia i podologia. Maria Pomés, de la Fundació Arrels, explica que malgrat que el programa tot just s'ha encetat i, per tant, cal esperar per veure'n el veritable impacte, "ja han començat a rebre les primeres visites als centres, la qual cosa indica que, poc a poc, va quallant".

Enrique Garcia explica que la tasca de la Fundació Solidaritat UB creix gràcies a l'activitat conjunta i la col·laboració amb entitats properes com la Fundació Arrels, unió d'esforços que permet acostar-se i intervenir en els àmbits d’extrema pobresa de Barcelona.

Afegeix un comentari nou