En temps de crisi, treballem en xarxa!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En temps de crisi, treballem en xarxa!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El XXVIII Fòrum La Primavera de les Associacions va tancar dissabte passat amb èxit de participació. La crisi ha donat lloc a noves formules de finançament, però també a més professionalitat, més formació, més transparència i més unió i treball en xarxa entre entitats.

Més d’un centenar d’entitats, representades per 150 persones, van estar presents al 18è Fòrum La Primavera de les Associacions que va tenir lloc els dies 1 i 2 de juny a Torre Jussana. Unes jornades que van penjar el cartell de complert dies abans que es tanquessin les inscripcions. La clau de l’èxit? Parlar d’un tema que interessa a totes les entitats: el finançament.

Durant els dos dies es va parlar del model econòmic de les entitats i de com aquest s’ha d’adaptar a les noves oportunitats que ofereix la crisi, com optimitzar els seus recursos i les seves perspectives de futur. Per fer front a aquests grans dilemes es van plantejar nous sistemes i d’altres de no tant nous com són el mecenatge, el fundraising, la captació de fons a la xarxa o la banca ètica.

El primer dia es va inaugurar el Fòrum amb una taula – debat sobre el mecenatge i la nova reforma d’aquesta llei que actualment està gestant el Congrés. Hi van participar Carles Campuzano, diputat per CIU i un dels impulsors de l’avantprojecte de llei, Elena Lauroba, exdirectora de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat i professora de Dret Civil a la UB, i Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya. Sobre la nova Llei de Mecenatge, Campuzano va dir que no solucionarà els problemes del tercer sector tot i els esforços per tenir-la i Elena Lauroba va recordar que és una llei arbitrària. En aquest sentit, per obtenir-ne beneficis fiscals adquireix protagonisme el fet de ser declarat d’Utilitat Pública, que tal i com va recordar Salvador Casals, és un reconeixement que tenen molt poques entitats, menys de 10 de les més de 150 sòcies de la Federació d’Ateneus. Tots van coincidir en que la clau per no desaparèixer recau, sobretot, en treballar en xarxa i unificar esforços.

L’endemà dissabte va tenir lloc una conferència sobre reptes i oportunitats del finançament associatiu, a càrrec d’Irene Borràs experta en màrqueting, finançament i comunicació, que va tornar a fer èmfasi en el fet de treballa conjuntament perquè: “si vols anar ràpid, ves-hi sol; si vols anar lluny, ves-hi acompanyat”. També va parlar de l’esforç, ja que per poder tenir continuïtat les entitats necessiten dedicar més temps i energies als resultats, les coses no canvien per si soles.

Durant el dissabte també es van presentar tres experiències relacionades amb el treball en xarxa, la captació de fons i la banca ètica. El Fòrum va tancar amb la intervenció de Carles Agustí, Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona i Montse Balaguer, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona.

Totes les jornades es van poder seguir en directe a través d’Internet i a través del twitter #18forum.

Afegeix un comentari nou