Fer turisme a Barcelona: Horta-Guinardó la ciutat de l’aigua

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fer turisme a Barcelona: Horta-Guinardó la ciutat de l’aigua

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El potencial turístic de Barcelona és ben sabut, però més enllà dels monuments reconeguts internacionalment, la ciutat amaga racons que mereixen una atenció especial. La proposta del Districte d’Horta-Guinardó recorre aquest heterogeni barri de Barcelona seguint un eix vertebrador: l’aigua, però també remarca la presència de les entitat culturals i dels moviments associatius.

Crear un producte atractiu, interessant i satisfactori per atreure a la gent al Barri d’Horta per coneixen les característiques que el fan especial dins de la ciutat de Barcelona i permetre’n el desenvolupament turístic, cultural i de revitalització econòmica. Així va néixer l’estratègia de promoció turística i cultural del barri d’Horta – Guinardó amb el nom de “La Ciutat de l’aigua” i emmarcada dins de les línies estratègiques del Pla d’Actuació Turístic i Cultural de Barcelona.

L’objectiu del projecte “La Ciutat de l’aigua” tal i com explicava Francina Vila, regidora del Districte, pretén impulsar la superació de l’actual conjuntura de crisi, la generació de riquesa i la millora de les condicions de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes a través del turisme.

Els principis de “La Ciutat de l’Aigua” parteixen de la constatació de que Barcelona “és una ciutat que ofereix al visitant propostes turístiques conegudes internacionalment, però també d’altres que no ho són tant i que mereixen una atenció especial”. Precisament el barri d’Horta-Guinardó, és un territori heterogeni però amb el denominador comú de l’aigua com a eix vertebrador, i amb les característiques històriques, panoràmiques i mediambientals i arquitectòniques per convertir-lo en un espai atractiu.

Amb la finalitat de donar a conèixer aquest potencial, el Districte ha posat en marxa un portal www.laciutatdelaigua.cat que serveix de marc per la promoció amb el suport d’Internet i les xarxes socials. També s’ha desenvolupat una aplicació per telèfons mòbils per realitzar diferents rutes, editar plànols turístics en diferents idiomes, etc. Les rutes s’han treballat en diferents temàtiques en consonància amb els diferents col·lectius del barri.

Un dels col·lectius amb el que es treballa són els ateneus centenaris del barri: el Foment Hortenc, els Lluïsos d’Horta i l’Ateneu Hortenc. Com explica Francina Vila: “Aquests tres equipaments són una referència per a Horta-Guinardó, ens parlen del dinamisme cultural que hi ha hagut des de sempre al territori, i precisament per això cal que tinguin l’espai que es mereixen dins aquesta fita de donar a conèixer el que el Districte ofereix als visitants.”

El Districte també està en contacte amb la Federació d’Ateneus de Catalunya que desenvolupa un projecte de turisme ateneístic al barri d’Horta. El projecte de la Federació d’Ateneus té com a objectiu conèixer aquest barri i la seva història partint de les associacions culturals centenàries que en formen part.

Des del Districte es considera aquest projecte molt interessant pel nou enfocament que se li dóna al turisme i una iniciativa molt positiva que permet “contemplar ben vivament un espai geogràfic a partir d’unes entitats fortament arrelades al seu territori. Aquesta forma de visitar ens fa sentint-nos protagonistes dels llocs, superant la perspectiva d’espectadors del turisme tradicional”. Per aquest motiu dins de les rutes de La ciutat de l’aigua s’inclouran els ateneus dins els punts d’obligada visita de la ruta històrica.

Aquesta complementació de les rutes permetrà que el turista vagi “una mica més enllà, complementant les referències històriques amb aquelles del món associatiu, buscant el màxim grau de satisfacció del usuaris de les rutes.

El Barri d’Horta -Guinardó

El Districte compta amb el vuitè nucli de població de tot Catalunya, amb més de 170.000 habitants. Es caracteritza per ser un barri amb una gran vitalitat i una vida associativa i cultural excepcionals.

Des del Districte s’està fent un gran esforç per posar al mapa el barri a través dels canals de comunicació, i tal i com diu Francina Vila “no defallirem en aquest afany, tot esperant que Horta i el Districte en general, siguin coneguts i gaudits amb intensitat per als qui ens visiten”.

Podeu veure l’entrevista completa amb Francina Vila a www.ateneus.cat

Afegeix un comentari nou