Les xarxes socials al cau i a l'esplai: avantatges, precaucions i recursos a tenir en compte

 • Molts joves disposen de telèfons amb accés a internet. Foto:Cibercorresponsales.

  Molts joves disposen de telèfons amb accés a internet. Foto:Cibercorresponsales.

Una eina útil per millorar la comunicació amb els nens i joves o una amenaça de la qual els hem de protegir? Us oferim consells i precaucions per gestionar les xarxes socials i altres eines d’internet al cau i a l’esplai.

 

Tot i que en les nostres activitats els dissabtes, a les excursions o als campaments, optem per un estil de convivència més aviat allunyat de les tecnologies, hem de tenir en compte que els nois i noies hi estan constantment en contacte. Podem aprofitar-ho però, alhora, els haurem d’ajudar a fer-ne un bon ús.

 

En què ens poden ajudar les xarxes socials?

 

 • Mantenir el vincle durant la setmana: comunicar-nos entre el grup de nois i noies i els caps o monitors durant els dies que no ens veiem pot enfortir el sentiment de pertinença cap a un projecte comú.

   
 • Fomentar nous espais de participació: les xarxes socials poden facilitar la interacció i la gestió de propostes de treball conjuntes (discutint propostes en grups tancats al Facebook, recollint fotos penjades a Instagram...).

   
 • Ser un complement d’algunes activitats: encara que siguem partidaris que els nois i noies no utilitzin el mòbil al cau o a l’esplai, puntualment podem preparar alguna activitat on la tecnologia sigui un complement (gimcana amb codis QR, trobar coordenades de GPS...).

   
 • Seguir en contacte amb famílies i ex-membres: si tenim un perfil de l’agrupament o de l’esplai a Facebook o Twitter podem fer que les famílies s’assabentin millor d’allò que fem i compartir experiències amb ex-membres, amics, etc.

   
 • Fer contacte amb altres entitats: les xarxes socials són una bona manera de visibilitzar la nostra feina al poble o barri i entrar en contacte amb altres entitats o associacions de l’entorn o del mateix camp d’actuació.


 

Quines precaucions hem de tenir en compte?

 

 • Edat mínima, 14 anys: l’edat legal mínima per registrar-se a una xarxa social a l’Estat espanyol és de 14 anys. Cal tenir-ho molt present i no fomentar l’ús de les xarxes socials entre infants més petits.

   
 • Atenció amb les fotos de menors: cal que ens assegurem que el permís d’imatge signat per les famílies ens permet penjar fotos i vídeos dels menors d’edat a la xarxa. Per curar-nos en salut és millor penjar només fotos on els infants es vegin de lluny i vigilar amb les fotos “delicades” (en banyador, etc.). També podem optar, per exemple, per àlbums de Facebook amb controls de privacitat, on es pot donar permisos a qui ens interessi que rebi les nostres fotografies, o bé àlbums a Flickr o Picasa accessibles sota contrasenya. En aquest cas, només les persones a qui nosaltres cedim la contrasenya tindran accés als arxius, de manera que en podem tenir un control força estricte.

   
 • Ús saludable: és important que no ens desvinculem d’aquest tipus d’eines i que eduquem els infants en l’ús saludable de les noves tecnologies, transmetent-los unes pautes per a la bona gestió de la pròpia imatge.


 

Recursos sobre menors i noves tecnologies

 

Podem trobar diferents recursos que ens ajudin a gestionar les tecnologies de la informació i la comunicació des de l’agrupament o l'esplai i a integrar-les en la nostra tasca educativa.

 • Activitats amb infants i joves i TIC: el Moviment de Centres d'Esplai Cristians i la Fundació Pere Tarrés ens ofereix un recull d’activitats que podem fer amb els nostres nens i nenes utilitzant i treballant les noves tecnologies, adaptades per a totes les edats.

   
 • Chaval.es: aquest portal web ens dóna informació sobre com gestionar l’ús de les TIC entre el jovent, aportant recursos per a evitar conductes perilloses o una exposició excessiva en algunes edats.

   
 • Presentacions sobre tecnologies i educació en el lleure: en diverses presentacions a Slideshare, la xarxa E-inclusió ens ofereix explicacions sobre com treure el màxim partit de les noves tecnologies i com aplicar-les en l’educació en el lleure, tenint en compte els aspectes que ens interessen com a educadors.

   
 • Llibre d'oci digital: investigació sobre l’ús que els i les joves fan de les noves tecnologies amb conclusions sobre com nosaltres ens hem d’adaptar a aquest entorn.

   
 • 10 eines útils per a la teva entitat que pots trobar a internet: recurs on es recullen diferents eines que ens poden ajudar en la gestió del dia a dia de l'entitat.

Afegeix un comentari nou