Núria Lacasa: "L'ampliació de l'escola s'ha pogut realitzar gràcies a l'organització veïnal"

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Núria Lacasa: "L'ampliació de l'escola s'ha pogut realitzar gràcies a l'organització veïnal"

Resum: 

L'Escola Jacint Verdaguer del barri del Poble-sec de Barcelona ha començat el curs 2015-2016 estrenant unes instal·lacions reivindicades des de feia temps pel barri. La seva directora ens parla sobre la implicació de la comunitat.

En què han consistit les obres que s'han fet a l'edifici de l'Escola Mossèn Jacint Verdaguer?

Fira Barcelona ha cedit l'espai suficient per poder construir un edifici destinat a iniciar les reformes que han de solucionar la manca d'espai i adequar l'escola a les necesitats del segle XXI. L'edifici consta d'una primera planta amb un gimnàs/teatre-auditori amb els seus vestidors, d'una segona amb les sis aules d'educació infantil i amb lavabos i sanitaris per cada aula, i també d'una tutoria per al professorat d'infantil. Sobre les aules hi ha un terrat que servirà d'espai de jocs i de magatzem.

A més, s'ha rehabilitat la façana, obra de l'artista Francesc Canyelles. Durant les vacances de Nadal s'adequaran els patis amb tres espais diferenciats: pista de jocs esportius, sorral i jocs infantils, i espai més verd amb algunes taules.

Quines eren o són les vostres necessitats d'espai i com heu fet per satisfer-les?

Encara falta remodelar a finals de juny del 2016 els espais de l'edifici històric per poder ubicar el menjador, la cuina, un aula de plàstica i una altra d'idiomes. Destinem mitja aula a la biblioteca i mitja a l'AMPA i l'Aula d'acollida a la vegada. La biblioteca és un referent per als projectes d'aula i perquè els nens i nenes se sentin motivats a llegir. Hem dividit una altra aula per poder fer també acollida, ja que el barri acull moltes famílies immigrants.

Una tercera aula la dividim per atendre els nens i nenes d'educació especial a un costat i a l'altre els que assisteixen a classes de religió. L'escola és inclusiva i alguns infants necessiten en certs moments una atenció especialitada. L'aula de música no està insonoritzada i no té prou espai. L'escola desenvolupa un projecte on la música n'és l'eix transversal. No teníem gimnàs i al pati es trobaven alhora els nens i nenes d'educació infantil jugant i els mestres d'educació física impartint les seves respectives classes.

Considereu que l'ampliació de l'escola ha estat també una victòria dels veïns i les veïnes del barri. De quina manera s'han implicat en la seva ampliació?

La Coordinadora d'Entitats del Poble-sec de seguida es va fer càrrec de les necessitats que tenia l'escola i quan l'edifici dels bombers, al costat, va quedar buit el van reivindicar assumint que prioritzava aquestes necessitats. Moltes de les entitats adherides a la Coordinadora van col·laborar-hi. Un pare de l'escola forma part d'Unió d'Associació de Veïns del Poble-sec i també es van afegir a la reivindicació. Junts vam portar la sol·licitud formal al Districte de Sants-Montjuïc i els grups parlamentaris també van assumir les reivindicacions que el veïnat i l'escola formulàvem. Considero que l'ampliació s'ha pogut realitzar gràcies a l'organització veïnal del barri que ha fet possible que els representants polítics puguessin fer realitat el projecte.

L'escola és un espai obert al veïnat. Quin paper juga a nivell comunitari?

Participem en els projectes educatius que es treballen al barri. Una mestra de l'escola fa l'enllaç entre el que es planteja en grups on cooperen entitats, Salut, Educació, etc., i el que es pot treballar a l'escola o es pot informar per tal que les famílies hi puguin participar. A més, estem col·laborant amb diverses entitats i projectes: Castellers del Poble-sec, Geganters i Grallers del Poble-sec, CERHISEC, Pla d'Acollida del Poble-sec, l'Espai de joves 12@16... Per a nosaltres és imprescindible per tal que els nens i nenes i les seves famílies es puguin sentir acollits i formin part d'un col·lectiu on la diversitat és un element enriquidor.

De quina manera afavoreixen les noves instal·lacions la comunitat? Què li aporten?

Les pistes d'esports amb els vestidors i l'auditori/teatre crec que seran els espais més sol·licitats per les associacions culturals i esportives del barri. Són espais als quals s'hi pot accedir directament des del carrer, entrant als patis. Actualment l'espai 12@16 els fa servir de dilluns a divendres. Els castellers ens han demanat poder fer servir l'espai d'auditori per a poder fer una trobada. I desitgem que el Districte obri les portes dels patis dissabtes i diumenges perquè els nens i nenes del barri i les seves famílies els puguin fer servir com a espai lúdic.

Teniu prevista una inauguració conjunta amb el veïnat. Quan serà i què hi fareu?

La inauguració d'aquests nous espais tenim previst fer-la després de Nadal, quan ja tinguem els patis arreglats. Hem de dissenyar què farem però hi ha entitats que ja s'han ofert a participar-hi. Volem que les entitats sentin els espais de l'escola com a propis.

Afegeix un comentari nou