'Patis oberts' perquè infants i joves no hagin de jugar al carrer

Colectic - Comunitari
Els 'Patis oberts' compten amb un equip d'animació amb una certa vinculació al centre educatiu Font: Ajuntament de Barcelona
Els 'Patis oberts' compten amb un equip d'animació amb una certa vinculació al centre educatiu Font: Ajuntament de Barcelona
Aquesta iniciativa es duu a terme a moltes poblacions, com Montornès del Vallès Font: Ajuntament de Montornès del Vallès
Aquesta iniciativa es duu a terme a moltes poblacions, com Montornès del Vallès Font: Ajuntament de Montornès del Vallès

'Patis oberts' perquè infants i joves no hagin de jugar al carrer

Colectic - Comunitari

Resum: 

A diverses poblacions s'està oferint una alternativa de lleure en un context segur i de proximitat, que optimitza l'ús dels centres escolars i potencia la seva vessant educativa i social amb la participació del teixit associatiu.

Entre els municipis que s'han sumat a aquesta iniciativa, que vetlla per un dret tan bàsic com el joc, es troben Barcelona, Mataró, Terrassa, Cerdanyola, Viladecans, Cubelles i moltes altres. Hem contactat amb dos dinamitzadors que treballen a la ciutat de Barcelona perquè ens expliquin què s'entén per 'patis oberts', com es gestionen aquest espais i què hi té a veure el teixit associatiu.

Víctor Richarte és dinamitzador territorial del programa Patis Escolars Oberts al Barri (PEOB) als districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Gràcia i Sarrià Sant Gervasi, a Barcelona. "Aquest programa inclou l'impuls d'activitats de dinamització educativa (cultural i artística, esportiva, familiar i maletes pedagògiques), amb la implicació de la xarxa socioeducativa dels barris, que afavoreixin les relacions intergeneracionals, la convivència i la cohesió social", ens comenta.

A la ciutat de Barcelona és un servei municipal impulsat per la regidoria d'Educació i Universitats, a través de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona que "busca fomentar la relació entre els usuaris, enfortir el teixit associatiu i crear nous espais públics per a ús ciutadà", afegeix Richarte. Per a aconseguir-ho, compta amb el suport dels districtes de la ciutat, del Consorci d'Educació de Barcelona i amb la col·laboració de diverses entitats educatives i socials de la ciutat, com ara les AMPA, associacions esportives, culturals, de lleure, etc.

Per la seva banda, Otger Cano, dinamitzador comunitari al barri barcelonès de Trinitat Nova ens explica que "els patis escolars de la ciutat s’obren com a espai d’ús públic per a famílies, infants i adolescents fora d’horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolars". Les activitas que s'hi duen a terme són obertes i gratuïtes.

Aquest dinamitzador comunitari expressa també que "amb els 'Patis oberts' es vol reconèixer i potenciar el valor educatiu i socialitzador de les activitats de temps lliure, vetllant pel dret d’accedir-hi de tots els infants, joves i famílies de la ciutat". I continua dient que "les propostes de dinamització converteixen el pati de l’escola, a través del joc, en un espai de veritable diàleg i reconeixença com a membres d’una comunitat de veïns i veïnes, i són plantejades com una invitació lliure i oberta a tothom".

El funcionament dels 'Patis oberts'

Cada pati escolar obert compta amb un servei de monitoratge que l'obre i el tanca dins els horaris establerts. Aquest equip s'encarrega de que es faci un bon ús de les instal·lacions, de recollir indicadors d’ús i d'establir dinàmiques de relació entre els infants i joves. El perfil dels monitors i monitores correspon principalment a persones vinculades al projecte educatiu del centre, com poden ser monitors i monitores de menjador, ex alumnes, etc.

Otger manifesta també que aquestes iniciatives "ajuden a superar les mancances que pot tenir el barri pel que fa a infraestructures de lleure, com poden ser els parcs i les instal·lacions esportives, per tal que joves del barri que fins ara havien de saltar la reixa per poder-hi jugar a pilota no hagin de fer-ho".

D'altra banda, els 'Patis oberts ofereixen l'oportunitat de que els infants i joves del barri que no estudien als entres educatius en els quals juguen puguin conèixer l’escola de la mà dels seus veïns i veïnes que hi estudien.

Otger ens explica també que "a Trinitat Nova comptem amb diferents entitats del barri que han aprofitat un espai com aquest per a fer-ne un bon ús, com per exemple el Club de Futbol Sala Trinitat Nova o el mateix Cau La Trini".

Afegeix un comentari nou