Quan el lideratge és un risc

Ídem TV
Autor/a: 
Carme Porta Abad
 Font: Maria CK
Les organitzacions i espais de la comunitat LGTBI són, també, focus dels atacs d’odi. Foto: Maria CK

Quan el lideratge és un risc

Autor/a: 
Carme Porta Abad
Ídem TV

Resum: 

La violència contra persones i organitzacions LGTBI és un contínuum malgrat les lleis, gràcies el lideratge que exerceixen moltes persones.

Les agressions per motiu d’orientació sexual i identitat i expressió de gènere són una constant arreu del món. Malgrat els avenços legislatius i institucionals, ens trobem davant d’agressions i assassinats considerats crims d’odi que es porten a terme, sovint amb impunitat. Podem posar sobre la taula algunes dades, segons l’Observatori de Persones Trans Assassinades, en el darrer any hi hagut 331 persones trans i de gènere divers assassinades arreu del món, i un total de 3.314 homicidis en 74 països des de l’any 2008. La xifra és esfereïdora.

El lideratge en l’activisme LGTBI és un risc i així ho mostren els assassinats de diferents líders arreu. El passat 25 de novembre l’activista pels drets LGTBI a Haití, Charlot Jeudy, va ser trobat mort a Port-au-Prince, la capital del país. Fou el fundador de l'associació Kouraj, una organització creada per defensar les persones LGTBI. És el darrer assassinat que s’ha produït i encara no s’han aclarit les circumstàncies del crim.

Les xifres de la violència LGTBIfoba indiquen que 4 de cada 10 víctimes són agredides per persones del seu entorn i es donen a tots els països del món. Les lesbianes són un col·lectiu important dels feminicidis i agressions sexuals. Les violacions correctives que es porten a terme en alguns països són un exemple terrible.

Múltiples casos arreu del món

A l’estat Espanyol aviat farà un any de l’assassinat d’un dels pioners de la lluita pels drets LGTBI al País Valencià, Fernando Lumbreras. Fer-se visible i liderar el moviment pels drets de les persones LGTBI és un risc per a moltes i molts. Anant anys enrere torbem un dels pioners del moviment a Sud-Amèrica, Benhur León Adalberto Zuleta Ruiz, va ser assassinat a Medellín l’agost de 1993. Estava vinculat a Amnistia Internacional i era un conegut defensor de DDHH, impulsor a Antioquia del moviment LGBTI, fundador del diari El Otro i un dels organitzadors de la primera marxa LGTBI a Colòmbia. El seu assassinat es va vincular a grups paramilitars.

A Argentina, un altre pioner Carlos Jáuregui, va ser assassinat l’agost del 1996. Jauregui va ser fundador de l'organització Gais pels Drets Civils va aconseguir encapçalar la primera marxa d'orgull gai-lèsbic a Argentina. Va ser l’iniciador de la col·laboració amb el moviment Trans i va formar part de la iniciativa del primer projecte d'unió civil i la inclusió de l'orientació sexual a la clàusula anti-discriminatòria de la Constitució argentina.

Les organitzacions i espais de la comunitat LGTBI són, també, focus dels atacs d’odi. Només cal recordar el tiroteig esdevingut a la discoteca Pulse, d’ambient LGTBI, a Orlando, Florida, el juny del 2016 en el que 50 persones van morir i 53 van ser ferides. Aquesta va ser una de les més grans massacres contra el col·lectiu als Estats Units. A Camerun el passat mes de febrer van atacar les instal·lacions de l’únic grup de defensa dels drets LGTBI del país, l’Asociation Jeunes Solidaires de Garoua –ASJG-, que també lluita pels drets de les persones amb VIH, és membre de la Plataforma UNITY, una xarxa de 20 entitats de drets humans.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou