Què cal saber per evitar riscos durant els campaments d'estiu

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Campaments d'estiu Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Campaments d'estiu Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Campaments d'estiu de l'AEiG Montpalau Font: AEiG Montpalau
Campaments d'estiu de l'AEiG Montpalau Font: AEiG Montpalau

Què cal saber per evitar riscos durant els campaments d'estiu

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Campaments i Més, la central de reserves de terrenys més gran de Catalunya, fa un recull de mesures de prevenció que cal tenir en compte durant aquests campaments d'estiu.

  • Onades i cops de calor: és molt important disposar de beguda i menjar així com protegir-se del sol i la calor. És necessari beure aigua i sucs amb freqüència, tot i no tenir set, i evitar les begudes alcohòliques. També cal evitar menjar calent i molt calòric. D'altra banda, és millor buscar zones amb ombra, fresques i amb ventilació, sobretot les hores de més calor i evitar el sol directe. És recomanable evitar l'activitat física i començar les excursions ben d'hora, portar roba lleugera, ampla, amb colors clars i remullar-se constantment la roba i la cara.
  • Cremades pel sol: cal fer servir crema fotoprotectora d’índex 30 com a mínim durant les hores de sol i després del bany. És recomanable utilitzar barret, ulleres de sol i evitar anar amb el tors nu, a menys que sigui necessari, per evitar cremades a la pell i a la vista.
  • Mals de ventre i vòmits: tenir precaució amb l'aigua que es fa servir per beure i cuinar i també tenir en compte la higiene a l'hora de cuinar minimitza considerablement el risc de tenir mal de ventre i vòmits.
    • No beure mai aigua de font natural llevat que es tingui la certesa que l’aigua estigui controlada. Tampoc s’hi han de rentar els aliments. En general, val la pena desconfiar de qualsevol font natural, ja que alguns comportaments incívics fan desaparèixer les indicacions d’aigua potable, així que davant de qualsevol dubte millor no arriscar-se.
    • En cas de necessitat d’abastir-se d’aigua d’una font no controlada, cal desinfectar l’aigua. Hi ha varies opcions com bullir l’aigua o afegir-hi unes gotes o pastilles de desinfectant especial apte per a la potabilització, o bé posar-hi unes gotes de lleixiu apte per a la desinfecció de l’aigua de beure, seguint les indicacions de l’etiqueta.
    • A la cuina cal mantenir el menjar protegit dels insectes, rosegadors i altres animals. No s’ha d’utilitzar maionesa d’elaboració pròpia; s’han de consumir els aliments immediatament després de cuinar-los; s’ha de llençar el menjar que sobri fet amb ou o llet; la carn i el peix han d’estar completament descongelats abans de cuinar-los, les verdures es poden coure sense descongelar, emmagatzemar els aliments en llocs que siguin amb ombrívols i frescs, amb poca humitat i tenir en compte les dates de caducitat.
  • Picades de mosquits: és recomanable evitar els llocs calorosos, humits, amb aigües estancades i tenir les obertures de les tendes amb les mosquiteres posades durant tot el dia. També ajuda portar roba de màniga llarga, pantalons llargs, mitjons i repel·lents d'insectes.
  • Butllofes als peus: per prevenir la seva aparició durant les caminades cal controlar:
    • La humitat: cal mantenir els peus secs i sense ferides. És recomanable aprofitar els descansos per treure’s les botes i ventilar els mitjons.
    • Les arrugues: és molt important que no quedi cap arruga als mitjons. Per escollir uns mitjons adequats es pot optar per unes mitges gruixudes de trekking o uns mitjons gruixuts de cotó col·locats sobre uns de prims de niló. Es recomana no estrenar les botes de muntanya el mateix dia que comencen els campaments, és millor portar-les durant algunes setmanes abans, per anar-les estovant per a què agafin la forma del peu.

Afegeix un comentari nou