SOS Racisme denuncia la invisibilització i normalització del racisme a Catalunya

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

SOS Racisme denuncia la invisibilització i normalització del racisme a Catalunya

Resum: 

L'entitat que treballa per la igualtat de drets des de fa més de 25 anys ha presentat el seu 6è informe sobre l'estat del racisme. De cara al 2015 alerta del perill dels discursos racistes amb finalitats electorals.

Des del 2009 SOS Racisme publica cada any un informe sobre l'estat del racisme a Catalunya. Es tracta d'un document d'anàlisi i de denúncia de les diverses causes, manifestacions i situacions de racisme i xenofòbia i es basa en les dades recollides pel seu Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SaiD), que durant el 2014 ha atès 468 persones.

D'aquestes 468, 333 són persones que s'han adreçat a SOS Racisme per primer cop, de les quals 141 han estat situacions de racisme. El SaiD ha pogut actuar en 92 d'aquests casos, però en 49 ocasions la discriminació no ha estat denunciada.

Això suposa que el 35% de les situacions de racisme que arriben a l'entitat no s'acaben denunciant. D'aquí sorgeix una de les grans preocupacions de SOS Racisme: la invisibilització del racisme o el que han anomenat el "racisme invisible".

En la majoria dels casos (53%) és la pròpia víctima qui decideix no denunciar. La por, la desconfiança en el sistema, l'augment dels problemes que l'envolten... poden ser algunes de les causes que els porten a no continuar.

A més, SOS Racisme denuncia que "la quotidianitat amb la que es donen les discriminacions fa que aquestes situacions es normalitzin", fins al punt de tenir dubtes de que siguin casos que es puguin denunciar.

Criminalització de les persones estrangeres

Per tipologies de discriminació, les agressions i abusos de cossos de seguretat pública ocupen el primer lloc, amb el 34% dels casos nous atesos pel SaiD. En la presentació de l'informe, que va tenir lloc el passat 20 de març, la directora de l'entitat, Alba Cuevas, i la coordinadora del SaiD, Alicia Rodríguez, van assenyalar que no es tracta d'un fet excepcional o puntual i que "és una pràctica que s'està fent crònica entre els cossos de seguretat".

La font principal d'aquestes discriminacions són "les identificacions per perfil ètnic que es donen constantment al carrer, i que per motius diversos, desemboquen en agressions o vulneracions de drets". SOS Racisme denuncia que el fet que aquestes actuacions policials es donin en espais de convivència, "provoquen una criminalització del col·lectiu estranger, que té efectes negatius en l'opinió pública".

Increment del racisme social i en en l'accés a drets socials

SOS Racisme identifica com elements del racisme social tres tipologies de discriminació: les agressions i discriminacions entre particulars (el 21% dels casos), la discriminació en l'accés a serveis privats (16%) i les agressions i abusos de la seguretat privada (4%). Sumant, representa el 41% dels casos nous assumits el 2014, un increment important respecte el 34% que van representar el 2013.

Les discriminacions en l'accés a drets socials suposen el 16% dels casos atesos per l'entat antiracista, que inclou les discriminacions en l'accés a l'educació, la sanitat o l'habitatge.

El perill del discurs racista i islamofòbic

SOS Racisme denuncia que a les societats europees s'estan consolidant i normalitzant el discurs racista i la islamofòbia. A més, veu un "fort perill" d'ús d'aquest discurs com a via per guanyar vots en les properes convocatòries electorals, sobretot en les eleccions municipals.

Per fer-hi front, aposta per donar més visibilitat a les víctimes i les denúncies, insistir en la transversalitat de la lluita i construir alternatives.

Afegeix un comentari nou