Travessar els Pirineus: un repte per la inclusió

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Travessar els Pirineus: un repte per la inclusió

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Del 11 de juny al 23 de juliol, 300 joves en risc d’exclusió social creuaran els Pirineus del Cap d’Higuer fins al Cap de Creus en la 4a Marxa per la Inclusió Social, organitzada per la Transpirinenca Social i Solidària.

Per quart any consecutiu, el Pirineu serà l’escenari de la Marxa per la Inclusió Social. Durant 42 dies, 300 joves en risc d’exclusió social compartiran les seves experiències, conjuntament amb 200 professionals i organitzacions socials, al llarg de 800 kilòmetres pensats per l’intercanvi i la inclusió, tal com manifesta el lema: “Caminar pels Pirineus per ser part d’un repte per la transformació social”.

Obrint camins

La Marxa per la Inclusió Social és una iniciativa promoguda per la Transpirinenca Social i Solidària (TSS), un projecte que va néixer l’any 2013 de la Fundació Formació i Treball (FiT) per millorar de manera imaginativa la inserció sociolaboral de joves en situació de vulnerabilitat.

La TSS obra els camins per a connectar els joves amb professionals, empresaris i educadors, vivint una experiència transformadora en un entorn privilegiat: els Pirineus. Amb la muntanya com a context, es va teixint una xarxa social i solidària que fomenta la inserció sociolaboral i les oportunitats dels joves. Aquesta iniciativa persegueix diferents objectius, com donar visibilitat a la inclusió social; potenciar valors com l’autosuperació, el talent, la resiliència i el lideratge; generar i compartir relats entre els diferents grups d’interès; construir noves oportunitats professionals i ampliar l’entorn social i l’autonomia dels i les joves participants. El fruit d’aquesta feina s’ha materialitzat en una gran comunitat de transpirinencs.

Durant l’any s’organitzen trobades a l’aire lliure, activitats de caràcter cultural i sortides a la muntanya on participen joves, educadors de les entitats, professionals de sectors diversos, empresaris i amics i amigues del projecte. El punt àlgid del projecte es viu durant els mesos de juny i juliol, quan es porta a terme la Marxa per la Inclusió.

Una armilla salvavides recollida a les platges de Lesbos creuarà tots els Pirineus com a símbol de sensibilització sobre la situació actual.

Durant la Marxa “les entitats poden treballar i conèixer els seus joves des d’una altra perspectiva i poden fer xarxa, compartir experiències amb altres professionals”, segons Irene Zendrera, responsable de comunicació del projecte, “les empreses es sensibilitzen cap aquesta realitat, a més de formar bons professionals, és important formar bones persones”. Zendrera comenta que des dels diferents territoris per on passa la Marxa s’espera els joves amb il·lusió i estan encantats de compartir realitats, cultures i iniciatives que enriqueixen a tothom.

Refugiats, migracions i hospitalitat

Enguany es caminarà sobre l’eix central: “Refugiats, migracions i hospitalitat” i durant el camí s’organitzaran diferents activitats amb la presència de professionals de diferents sectors, com fòrums, master class o tallers. “Al gener vam estar a Lesbos fent un voluntariat, allà vam recollir algunes peces de roba i armilles. Una armilla salvavides recollida a les platges de Lesbos creuarà tots els Pirineus com a símbol de sensibilització sobre la situació actual” explica Irene Zendrera.

Al llarg de l’any s’han organitzat xerrades de sensibilització a les escoles i centres cívics i durant la travessa la temàtica central estarà present en 3 dels 6 fòrums socials que s’organitzaran.

Experiències transpirinenques

Shahid Ashraf

En Shahid Ashraf és un jove paquistanès que el passat 22 de maig va finalitzar la marató de muntanya Zegama-Aizkorri, una de les carreres més emblemàtiques a nivell mundial que està limitada a 500 dorsals, davant les més de 7.000 inscripcions per participar-hi. En Shahid és un jove transpirinenc que va començar a córrer fa 2 anys pel parc de Collserola, va participar a la Transpirinenca 2014 (completant tota la travessa) i va tornar-hi el 2015 com a coordinador de joves. Abans d’instal·lar-se a Barcelona, en Shahid va arribar en avió a Londres i d’allí va creuar a Bèlgica, França i els Pirineus, amagat dins de cotxes i camions. Durant els viatge va complir els 17 anys i un cop a Barcelona va viure durant un any en un centre de menors. Actualment viu en un pis d’autonomia, està estudiant el curs pont per accedir a un Grau Superior i li encanta córrer.

"Per aconseguir metes comunis, no hem de ser iguals, sinó fer l'esforç d'entendre'ns. Hem d'esborrar fronteres, deixar de posar més i més candaus. S'ha d'obrir la motxilla..."

Polina Likhobabina

“La Transpirinenca Social i Solidària és l’oportunitat d’entendre que les motxilles de cadascú són diferents: un porta 3 llibres pesats i una tovallola de platja perquè és més somiador, l’altre porta una farmaciola perquè és més realista i l’importa cuidar als altres i el tercer intenta no portar res innecessari per no complicar-se i ajudar als altres desocupant aquest espai”, escriu la Polina Likhobabina a la web de la TSS. Aquesta jove nascuda a Rússia ha participat en algunes de les etapes de la Transpirinenca perseguint un somni: revolucionar la industria alimentaria per transformar la societat. La Polina conclou: “Per aconseguir metes comuns, no hem de ser iguals, sinó fer l’esforç d’entendre’ns. Hem d’esborrar fronteres, deixar de posar més i més candaus. S’ha d’obrir la motxilla...”.

Mamadou Saliou Diallo

En Mamadou Saliou va arribar a Barcelona des de Senegal l’any 2008 en un vaixell pesquer amb 16 anys d’edat. No coneixia ningú i un compatriota el va acompanyar fins la Creu Roja. Des d’aleshores va passar per diferents centres de menors, però deixats enrere aquests primers anys, es va submergir en l’univers formatiu d’associacions i institucions socials i va viatjar d’intercanvi juvenil i cooperació a Brussel·les, Paris, Bordeus, Berlin, Marroc i la Índia, a més de ser realitzador dels curtmetratges “Y mañana lo mismo”, “Top Manta” i “Si yo sabria, no Vendría”. Actualment ha iniciat el projecte Diandé Africa, que lluita contra l’abandonament escolar a Casamance (Senegal).

Recolzar el projecte

Es pot donar suport al projecte fent difusió, donacions econòmiques o de material de muntanya, suport logístic i voluntariat. S’ha engegat una campanya de micromecenatge per recolzar el projecte i hi ha moltes opcions de col·laboració que queden recollides a la pàgina web.

De moment diferents joves ja s'estan preparant per recórrer algunes de les etapes o completar la travessa en la seva totalitat, el repte queda clar: caminar pels Pirineus per la transformació social.

Afegeix un comentari nou