Què et pot aportar fer voluntariat al cau o a l'esplai

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
AEiG L'estornell
AEiG L'estornell
Un grup d'infants fent una activitat damunt la gespa
Un grup d'infants fent una activitat damunt la gespa
Un grup de joves jugant amb una bola del món.
Un grup de joves jugant amb una bola del món.
AEiG Montpalau
AEiG Montpalau

Què et pot aportar fer voluntariat al cau o a l'esplai

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Milers de joves a Catalunya dediquen el seu temps lliure a l'associacionisme educatiu per acompanyar infants i joves en l'adquisició de competències i habilitats socials que els facin protagonistes de la seva vida i actius i participatius socialment.

Uns dissabtes a la tarda molt especials

Durant el curs més de 750 centres d’esplai i agrupaments escoltes distribuïts per tot Catalunya fan activitats d’educació en el lleure amb l’objectiu d’acompanyar els infants i joves en el seu desenvolupament com a persones.

Duen a terme la seva activitat els dissabtes (majoritàriament), en el temps lliure d’infants i joves amb una intencionalitat pedagògica fora del currículum escolar i de l'àmbit familiar. A través d’activitats i experiències, l’educació en el lleure ajuda a infants i joves a adquirir competències i habilitats socials, fent-los protagonistes de la seva pròpia vida i actius i participatius socialment.

Els monitors/es o caps d’aquests grups són persones voluntàries que precisament dediquen el seu temps lliure a viure i a fer viure experiències significatives, autèntiques i de creixement vital.

Un altre model de voluntariat

En general, les entitats d’educació en el lleure compten amb un voluntariat continuat basat en una activitat associativa habitual, i no en el voluntariat assistencial i puntual. De fet, segons càlculs del moviment escolta i guia, cada cap (monitor/a) dedica aproximadament més de 1.300 hores a l’any a l’agrupament i l’entitat on col·labora. Això només s’aconsegueix amb un compromís voluntari i convençut.

L’associacionisme educatiu promou, doncs, un voluntariat compromès que s’implica amb la seva realitat local i que des de la perspectiva de la gratuïtat dedica dia rere dia el seu temps lliure a autogestionar els projectes del grup i de l’entitat sense esperar res a canvi. I el compromís és un dels elements essencials del procés educatiu de l’associacionisme juvenil que es reflecteix directament sobre la motivació i l’actitud dels seus membres.

Els i les caps, i els monitors/es desenvolupen la seva tasca educativa i associativa per voluntat pròpia, de forma lliure i gratuïta, i estimulen els infants i joves a fer també les seves pròpies contribucions altruistes envers la comunitat i l'entorn natural per tal de despertar el seu interès pels altres, el sentit crític, la sensibilitat i la voluntat de participar en causes diverses.

A l’esplai el joc és la metodologia principal (també compartida amb l’escoltisme i guiatge). Permet treballar valors, competències i habilitats com la convivència, el creixement personal, l’autonomia, el consum responsable, la solidaritat, la cooperació, etc.

Què et poden aportar el cau i l’esplai:

  • Oportunitats excepcionals de gaudir, de compartir, de créixer i d'aprendre acompanyant a infants.
  • Fer arribar els valors del voluntariat més enllà, de mostrar-los i compartir-los amb la societat per tal que siguin assumits per la resta de la ciutadania.
  • Formar part d'un grup estable d’amics i amigues i participar cada dissabte a la tarda en activitats, excursions que organitzaràs i gaudiràs juntament amb altres voluntaris (monitor/es i caps).
  • Contribuir a la transformació social, esdevenint agent de canvi.
  • Rebre aprenentatges, experiències, amistat, amor, lliçons de vida... recompenses no tangibles. Vivències que t’engrescaran i t’il·lusionaran a implicar-t’hi altruistament cada vegada més.
  • Organitzar activitats, sortides de cap de setmana, descobertes, campaments i un llarg etcètera amb intencionalitat educativa.

Consulta quin esplai o agrupament et queda més a prop per fer voluntariat.