Què et pot aportar fer voluntariat al cau o a l'esplai

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
AEiG L'estornell Font: AEiG L'estonell
AEiG L'estornell Font: AEiG L'estonell
Un grup d'infants fent una activitat damunt la gespa Font: Esplac
Un grup d'infants fent una activitat damunt la gespa Font: Esplac
Un grup de joves jugant amb una bola del món. Font: Esplac
Un grup de joves jugant amb una bola del món. Font: Esplac
AEiG Montpalau Font: AEiG Montpalau
AEiG Montpalau Font: AEiG Montpalau

Què et pot aportar fer voluntariat al cau o a l'esplai

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Milers de joves a Catalunya dediquen el seu temps lliure a l'associacionisme educatiu per acompanyar infants i joves en l'adquisició de competències i habilitats socials que els facin protagonistes de la seva vida i actius i participatius socialment.

Uns dissabtes a la tarda molt especials

Durant el curs més de 750 centres d’esplai i agrupaments escoltes distribuïts per tot Catalunya fan activitats d’educació en el lleure amb l’objectiu d’acompanyar els infants i joves en el seu desenvolupament com a persones.

Duen a terme la seva activitat els dissabtes (majoritàriament), en el temps lliure d’infants i joves amb una intencionalitat pedagògica fora del currículum escolar i de l'àmbit familiar. A través d’activitats i experiències, l’educació en el lleure ajuda a infants i joves a adquirir competències i habilitats socials, fent-los protagonistes de la seva pròpia vida i actius i participatius socialment.

Els monitors/es o caps d’aquests grups són persones voluntàries que precisament dediquen el seu temps lliure a viure i a fer viure experiències significatives, autèntiques i de creixement vital.

Un altre model de voluntariat

En general, les entitats d’educació en el lleure compten amb un voluntariat continuat basat en una activitat associativa habitual, i no en el voluntariat assistencial i puntual. De fet, segons càlculs del moviment escolta i guia, cada cap (monitor/a) dedica aproximadament més de 1.300 hores a l’any a l’agrupament i l’entitat on col·labora. Això només s’aconsegueix amb un compromís voluntari i convençut.

L’associacionisme educatiu promou, doncs, un voluntariat compromès que s’implica amb la seva realitat local i que des de la perspectiva de la gratuïtat dedica dia rere dia el seu temps lliure a autogestionar els projectes del grup i de l’entitat sense esperar res a canvi. I el compromís és un dels elements essencials del procés educatiu de l’associacionisme juvenil que es reflecteix directament sobre la motivació i l’actitud dels seus membres.

Els i les caps, i els monitors/es desenvolupen la seva tasca educativa i associativa per voluntat pròpia, de forma lliure i gratuïta, i estimulen els infants i joves a fer també les seves pròpies contribucions altruistes envers la comunitat i l'entorn natural per tal de despertar el seu interès pels altres, el sentit crític, la sensibilitat i la voluntat de participar en causes diverses.

A l’esplai el joc és la metodologia principal (també compartida amb l’escoltisme i guiatge). Permet treballar valors, competències i habilitats com la convivència, el creixement personal, l’autonomia, el consum responsable, la solidaritat, la cooperació, etc.

Què et poden aportar el cau i l’esplai:

  • Oportunitats excepcionals de gaudir, de compartir, de créixer i d'aprendre acompanyant a infants.
  • Fer arribar els valors del voluntariat més enllà, de mostrar-los i compartir-los amb la societat per tal que siguin assumits per la resta de la ciutadania.
  • Formar part d'un grup estable d’amics i amigues i participar cada dissabte a la tarda en activitats, excursions que organitzaràs i gaudiràs juntament amb altres voluntaris (monitor/es i caps).
  • Contribuir a la transformació social, esdevenint agent de canvi.
  • Rebre aprenentatges, experiències, amistat, amor, lliçons de vida... recompenses no tangibles. Vivències que t’engrescaran i t’il·lusionaran a implicar-t’hi altruistament cada vegada més.
  • Organitzar activitats, sortides de cap de setmana, descobertes, campaments i un llarg etcètera amb intencionalitat educativa.

Consulta quin esplai o agrupament et queda més a prop per fer voluntariat.

Afegeix un comentari nou