10 festes que no us podeu perdre durant el mes d’abril

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 festes que no us podeu perdre durant el mes d’abril

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L'esclat de la primavera ve cada any acompanyat d'un calendari farcit pel mes d'abril, on hi tenen cabuda tota mena d'actes.

Amb la primavera estrenada, el mes d’abril omple l’agenda d’actes de fires i festes vinculades al canvi de temps, actes religiosos al voltant de la Setmana Santa, Tres Tombs en diverses poblacions, Sant Jordi i mostres culturals de tota mena. Un ampli ventall que us resumim amb alguns esdeveniments destacats dins del món associatiu que no us podeu perdre:

El mes d’abril comença amb la cita imprescindible a la escenificació de la passió i mort de Crist, representada per més de tres-cents veïns de la població, i declarada bè d’interès públic (1969) i tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra (2009). Les escenificacions es remunten al segle XV, pel que esdevenen de les més antigues d’Europa, i ostenten unes grans dimensions i una àmplia configuració.

La Festa Major de Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) està vinculada a l’antiga Festa de l'Arbre de Maig, en commemoració de l’arribada de la primavera i de l’esclat de la natura simbolitzada per l’arbre, conegut popularment com el maig. Malgrat el seu nom, els actes s’inicien el Divendres Sant, quan es localitza un arbre, generalment un àlber o un pollancre. Es talla i es porta fins al poble on es situa a la plaça Major. El Dilluns de Pasqua aquest nou exemplar d’arbre substitueix a l’arbre de l’any anterior que durant tot l’any ha presidit inalterable la plaça. Els veïns guarneixen l’arbre amb banyes d’animals i una senyera al capoll, i l’aixequen al centre de la plaça.

Més d'una vintena d'espectacles de titelles de totes les tècniques entretindran el públic de la MITMO. Una desena d'establiments del centre de la ciutat exposaran als seus aparadors les diferents produccions i titelles que la companyia Galiot Teatre ha construït al llarg dels seus anys de vida. Les pastisseries de la ciutat participaran a la Mostra amb l'elaboració dels Mollets, les galetes artesanes pròpies de la ciutat, que decoraran en color blau en honor al Mollet Mullat, la mascota de la Mostra.

El tret diferencial del Festival de la Imatge de Calella és que incorpora activitats tant de cinema com de fotografia, característica que el fa ser únic a Espanya i el converteix en un referent de la imatge tant fixa com en moviment. L’altre particularitat que el defineix és que en la seva celebració hi participa tot el municipi. Diversos espais de la ciutat i diferents sectors cedeixen els seus locals per exposicions, tallers i passes. El festival aplega tres certàmens de reconegut prestigi: Trobada Internacional de Cinema 9,5, Trofeu Torretes de Curtmetratges i Certamen de Fotografia Trofeu Torretes.

És una fira d’espectacles en la que els creadors ofereixen la seva feina als programadors que visiten la ciutat, com també a tot el públic d’Igualada i comarca que hi participa. Aquesta serà la 26ena edició i, anualment, esdevé un espai per a l’exhibició, la compravenda d’espectacles i un punt de trobada per a l’intercanvi professional entre artistes, companyies, programadors teatrals, productors i institucions.

Enmig de la multitud d’actes que es realitzaran per la Diada de Sant Jordi, destaquem la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a Montblanc (Conca de Barberà), organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, . La festa dedica tota una setmana a celebrar una gran varietat d’actes centrats en la vida medieval i en la figura del patró de Catalunya. Aquest certamen lliga una visió del passat amb un profund sentiment d’auto estima col·lectiva. No es tracta d’una visió religiosa o folklòrica, sinó històrica, situada al segle XIV, l’època daurada de la Vila Ducal.

I ja que estem viatjant amb la màquina del temps, el mateix mes d’abril podrem fer un salt fins l’època de l’Emperador August. Del 22 al 26, Badalona reeditarà el Magna Celebratio. Aquest festival romà resulta ser un punt de trobada obligatori per a tots aquells amants de la cultura romana i de la reconstrucció històrica. Al voltant del Museu de Badalona, tallers i recreacions romanes es converteixen en un referent en aquesta temàtica, de la mà de centenars de figurants, entre ells membres de l’Associació de Voluntaris de Badalona.

El certamen es celebra el segon cap de setmana després de Setmana Santa, i l’organitza l’Ateneu de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) amb la col·laboració de l’Ajuntament des de l’any 1992. Durant aquests dos dies, el mussol, símbol identificatiu del poble, pren protagonisme, ja que les diverses activitats que s’organitzen giren en torn aquesta au. Cada any s’hi apleguen col·leccionistes de mussols d’arreu, que poden degustar els tradicionals pastissos de mussol i els “mussolets”.

La Confraria de Campaners de Catalunya organitza aquesta tradicional trobada cada any per retre homenatge a tots els Campaners, que amb la seva il·lusió i esforç permeten mantenir viu aquest ofici tan arrelat a casa nostra.

Per últim, de fires i jornades medievals en tenim un bon grapat al país, però destacarem el certamen que es celebra entre la vall del Corb i la vall del Boixeró, la Trobada de Grups de Recreació Medieval a Ciutadilla. El cap de setmana del 25 i 26 d’abril, aquest poble urgellenc acull els afers quotidians de la vida medieval amb representacions, desfilades de les tropes hospitalàries, tallers de danses medievals, l’assalt al castell, campionat de tir amb arc i un torneig d’esgrima.

Afegeix un comentari nou