12 propostes de voluntariat cultural

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

12 propostes de voluntariat cultural

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Existeixen milers d’entitats dedicades a la cultura. La dinamització, recuperació i difusió de la diversitat cultural pren infinitat de formes en funció del territori, l’impuls i a la creativitat de les persones voluntàries que en formen part.

Als Països Catalans, el voluntariat cultural es vehicula a través de col·lectius dedicats a la preservació del patrimoni cultural, entitats que defensen la llengua catalana, colles que fomenten la cultura popular i tradicional, ateneus i casals, grups d’amics i amigues del cinema, la música, la literatura, …

És una organització de voluntaris que treballa programes educatius i culturals amb les persones refugiades que viuen en camps a Grècia. Formada a l’abril de 2016 com a iniciativa col·lectiva de voluntaris independents al camp d’Idomeni ara tancat, ara fa clases als camps oficials de Cherso i Sounio de diferents matèries, sessions de cinema, performances, nits de micro obert i crea espais segurs per a infants i adults dirigits per les pròpies refugiades.

Anualment impulsa el projecte Recicla Cultura per ampliar els recursos per l’alfabetització de persones en risc d’exclusió. Es tracta d’una iniciativa que fomenta el valor de la lectura i la solidaritat entre les entitats col·laboradores tot convidant-les a viure un Sant Jordi amb valor afegit. Ofereixen la possibilitat de col·laborar amb la compra d’un llibre solidari, donar llibres de segona mà o crear un punt Recicla Cultura.. Recicla Cultura s’ha estès arreu de Catalunya a través d’una vuitantena d’escoles, universitats, biblioteques, entitats i empreses rellevants de la nostra societat. Així, s’ha sensibilitzat entorn a les dificultats que es troben les persones analfabetes en el seu procés d’inclusió social. Aquesta és la tasca que du a terme Servei Solidari des de fa més de 10 anys, que ha impulsat 33 cursos trimestrals d’alfabetització per a 2.000 joves i adults que no sabien llegir ni escriure.

És una associació cultural fundada l'any 1933 que té la voluntat d'agrupar totes aquelles persones entusiastes i sensibles a l'art i a la cultura. Ofereix activitats destinades a promoure i difondre la cultura, mitjançant la col·laboració amb museus i altres institucions. Visites a exposicions, cicles de conferències i seminaris amb especialistes i professors universitaris, visites al patrimoni cultural de Catalunya, viatges culturals arreu d'Espanya, d'Europa i la resta del món… Són membres fundadors de la Federació Mundial d'Amics dels Museus, promotors de la Federació Espanyola d'Amics dels Museus i actualment presideixen la nova Federació Catalana d'Amics dels Museus.

Impulsada a Catalunya el 1997, és una iniciativa d’un grup d’arquitectes, geògrafs, historiadors i diversos professionals que volen obrir canals de participació de la societat en la democratització i control de la gestió del patrimoni cultural. Un patrimoni cultural entès en el sentit més ampli, des de l’historicoartístic tradicional, fins a les noves formes de béns d’interès cultural tant materials com immaterials. Han defensat les escocles modernistes de la Colònia Güell, la conservació de la presó Model de Barcelona i han denunciat enderrocaments d’edifici de notable valor històric.

  • Biblioteques públiques

Alguns s'acosten als matins per obrir les portes, altres recullen paquets i els porten a cases de desconeguts. N'hi ha que prefereixen classificar arxius i ordenar prestatgeries per passar més temps entre els passadissos i fins i tot els qui fan la feina d'organitzar cursets. Tot sense demanar ni un cèntim a canvi. Les biblioteques catalanes han vist els seus voluntaris triplicar-se entre el 2010 i el 2014, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i són al voltant de 700 els ciutadans que dediquen part del seu temps lliure a dinamitzar algun dels 849 centres que hi ha al territori.

  • Protecció i difusió del català

Plantegem dues opcions que poden ser perfectament complementàries: una, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Moviment cívic que aplega i coordina centenars d'associacions i entitats d'arreu dels Països Catalans que treballen per la unitat i l’oficialitat de la llengua catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Ho fan a través de programes o esdeveniments anuals com el Correllengua, els programaes “Xerrem” i “Junts”, l’acció “Empentallengua” o els reconeixements que atorguen als “Premis Joan Coromines”. L’altra, el Voluntariat per la Llengua. Des del 2003, més de 110.000 parelles han passat pel programa impulsat pel Consorci per la Normalització Lingüística que permet practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària que parla català fluidament, i una aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Si parles català habitualment i disposes d’una estona per conversar amb una persona que el vol practicar, pots fer-te voluntari/a i si el que necessites és practicar-lo, fes-te aprenent!

  • Ateneus i casals

La societat catalana no es podria comprendre avui sense 200 anys precedents de tasca associativa d’ateneus, casals, casinos, grups culturals… i una diversitat de denominacions amb un mateix propòsit: viure la cultura al territori. Actualment existeixen uns 400 ateneus a Catalunya i són part d’una extensa xarxa que arriba fins a les 4.000 associacions. Són entitats formades per socis que impulsen, sense ànim de lucre, espais d’interrelació sociocultural a través d’activitats vinculades a la formació, l’accés a la cultura, la difusió i la defensa de la llengua, la cohesió i la integració social, la solidaritat i l’acolliment. 170 d’aquestes entitats estan associades a la Federació d’Ateneus de Catalunya.

  • Coordinadores de colles de cultura popular i tradicional

La cultura popular viu de la voluntat de transmetre una diversitat molt àmplia de manifestacions a casa nostra: balls, entremesos, bestiari, ...Algunes de les colles i/o grups posen la seva tasca en xarxa a través de coordinadores per trobar suport mutu, preservar i difondre el seu espectacle o imatgeria, en diferents àmbits territorials. Així, per exemple, hi ha la Federació Sardanista de Catalunya, la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i un etcètera extens.

“Sense la participació dels voluntaris any rere any, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil no seria possible”, remarca l’organització de la Mostra. La implicació al certamen brinda l’oportunitat de viure des de dins i participar activament en l’organització de la fira (tenir els professionals del sector a l’abast –artistes, tècnics, programadors, etc.–, veure què es cou entre bambolines…) i conéixer persones amb inquietuds culturals comunes. Es pot col·laborar des de control d’espais a punts d’informació. La Mostra será del 30 de març al 2 d’abril.

És un festival de músiques del món que té la intenció de generar i difondre la cultura, a través d’un espai de reflexió, un espai per la transformació social del món i un espai amb música i activitats per a totes les edats, gèneres i condicions. Esperanzah! es construeix des de la implicació de molts col·lectius. L’associació GATS porta 15 anys treballant per la transformació social del Prat de Llobregat i fomentant el desenvolupament comunitari al barri de Sant Cosme, des de diversos àmbits, i el de mobilitzar-nos a través de la cultura.

És un programa de voluntariat artístic de l'entitat Justícia i Pau que es desenvolupa en centres penitenciaris com el de Lledoners, al Bages. Les persones privades de llibertat tenen l'oportunitat de participar a tallers culturals de fotografia, pintura, cinema, ceràmica, dansa, etc. Els i les artistes s'obren portes enfora. Per fer un voluntariat cultural a centres penitenciaris cal tenir un mínim de 18 anys i coincidir amb l’ideari de l’entitat que l’impulsa.

Una mirada sense apriorismes ideològics, una crida a la solidaritat humana i al compromís amb la construcció d’un món millor, una “excusa” per gaudir de l’art cinematogràfic com a transmissor de valors, no només estètics. L’organització del Festival, que es farà entre Navarcles i Manresa del 27 d’abril al 7 de maig, fa una crida a la participació de voluntariat per a la seva 14a edició, amb el títol “Herois de la Salut” com a eix central de reflexió i debat. El festival busca persones voluntàries per a difondre el festival, rebre i acompanyar els espectadors, donar suport tècnic o vincular-se a l’entitat organitzadora de forma estable.

Malgrat l’alegria no és suficient per guarir malalties, pot ajudar a passar-les amb menys dolor. Pallapupas treballa perquè hi hagi espai per al riure durant el procés de la malaltia, i així convertir els hospitals en espais més amables i plens de vida mitjançant actuacions artístiques, amb un mètode artístic propi, orientades a infants i gent gran, en estreta col·laboració amb el personal sanitari. Els actors i actrius fan la seva feina als hospitals però qui ho vulgui, pot ser voluntari/a difonent la tasca de Pallapupas a través d’internet, ajudant amb el disseny de material gràfic o col·laborant en esdeveniments fora dels hospitals.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou