Acosta’t a l’univers de la mitologia i literatura catalana. 7, 8 i 9 de gener de 2011 a l’Auditori de BCN

Acosta’t a l’univers de la mitologia i literatura catalana. 7, 8 i 9 de gener de 2011 a l’Auditori de BCN

Resum: 

Els dies 9,10 i 11 de gener de 2011, a l’Auditori de BCN, l’Esbart Sant Martí “Ballet Folklòric dels Països Catalans” presentarà la nova proposta PYRENE. L’obra té els seus inicis i les seves arrels en la relació amb l’actriu i narradora Jordina Biosca arran de la creació de l’espectacle “Cançons d’Ariadna” que està elaborant l’esbart.

Amb la constant intenció d’actualitzar la dansa folklòrica catalana PYRENE no només és un espectacle de ball, sinó una fusió entre el teatre, la mitologia popular i la dansa. Hi ha la interrelació entre l’actriu i els dansaires amb la narració de contes per a adults, tant d’autors actuals com de llegendes i rondalles dansades amb la visió que sempre ha tingut l’Esbart Sant Martí de Barcelona de respecte i conservació de les nostres danses.

L’espectacle té dues parts: En la primera es veuran tot un seguit de danses tradicionals i de creació dels tres darrers espectacles que ha anat presentant l’Esbart Sant Martí en aquests darrers anys, com " REVOLTA", "ROSA DELS VENTS" i "MEDITERRÀNIA". Aquí volen mostrar com des de la rigorosa tradició es pot anar evolucionant cap a una contemporització de la dansa popular.

En la segona part: estrena de PYRENE aquesta nova proposta d’espectacle que barreja “narració, mitologia i dansa”. Ofereix una narració mitològica com és la de la creació dels Pirineus (Pyrene), dos contes un de Mn. Cinto Verdaguer i un altre d’un autor contemporani (Joan Esculies – Premi Mercè Rodoreda 2005). Per finalitzar una reflexió de la seva manera de ser i de ballar a partir d’una composició musical del mestre Joan Lluís Moraleda

Després de la creació del món, van sorgir els animals i els vegetals i finalment els homes. Hi va haver un rei, anomenat Tubal, amb una filla, PYRENE. Gerió, un rei de terres llunyanes, monstruós i amb tres cossos i el poder de volar, va pretendre endur-se Pyrene a les seves terres del sud. La negativa de la noia i del seu pare feren enfurismar Gerió de tal manera que destruí la zona i matà el rei i la seva filla.

Hèrcules, venjador de a tragèdia, matà l’assassí i amb les mans despullades, cavà la tomba de Pyrene. Sobre el sepulcre hi posà tantes i tantes roques per tal que ni home ni bèstia profanessin mai aquell cos,que sense adonar-se’n, Hèrcules, construí els Pirineus

L’Esbart Sant Martí fundat el 1945 (66 anys ininterromputs al servei de la dansa catalana) ha fet més de 3000 recitals, dels quals més de 1000 han estat fora de les nostres fronteres i gires per 26 països. Durant els darrers 10 anys, porta una mitjana de 60 actuacions anuals arreu de les nostres terres i en diferents festivals internacionals.

Tot això, és manté amb un equip amateur envoltat del recolzament de professionals especialitzats en els diferents àmbits i d’una escola de dansa clàssica i dansa catalana amb 150 alumnes.

Més informació :
Tel. 932 311 098 i e-mail: josepflo@cconline.e (Josep Flores) i agrupament@agrupament.com . T. 686 068 600 (Andreu Garcia)
www.esbartsantmarti.com www.pyrene.cat

Afegeix un comentari nou
0