Aprendre llegint: 5 temes socials, 15 propostes de lectura

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart
Portada del llibre 'Tienes derecho a permanecer gorda'
L'escriptor Josep maria Espinàs, autor de 'L'ecologisme és egoisme'
L'activista Angela Davis
L'autora de 'Sobre els perills dels tòpics' Chimamanda Ngozie
L'autor del llibre 'El precariat', Guy Standing

Aprendre llegint: 5 temes socials, 15 propostes de lectura

Autor/a: 
Joana Rafart
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Si t’agrada l’assaig, aquí et recomanem 15 llibres diferents per fomentar el pensament crític sobre gènere, ecologisme, antiracisme, economia i educació.

Gènere i feminismes

 • ‘Tienes derecho a permanecer gorda’, Virgie Tovar: La sexòloga i activista signa aquest llibre, tot un manifest a favor dels cossos no normatius i en contra la ‘gordofòbia’, una reivindicació del plaer i el cos per viure la sexualitat lliurement.
 • ‘Morder la manzana’, Leticia Dolera: L’actriu Leticia Dolera és molt activa en la lluita feminista denunciant públicament violències masclistes sobretot a les xarxes. I enguany ha publicat aquest llibre que explica per què totes les dones haurien de ser feministes.
 • ‘La mare de totes les preguntes’, Rebecca Solnit: Amb aquesta obra, l’escriptora parteix d’una experiència personal per analitzar temes com la pressió que reben les dones per ser mares, el silenci imposat a les veus femenines durant segles o les continuades violències masclistes de la nostra societat.

Ecologisme

 • ‘L’ecologisme és un egoisme’, Josep Maria Espinàs: Publicat el 1993, Espinàs analitza lúcidament la relació entre humans i natura i defensa un ecologisme antiespecista i antiandrocèntric.
 • ‘Ecofeminismo para otro mundo possible’, Alicia H.Puleo : En aquesta obra, l’autora presenta l’ecofeminisme com una forma de pensar globalment des del respecte la relació entre persones i entre aquestes i la terra. Feminisme, ecologisme i lluita contra les desigualtats.
 • ‘El imposible capitalismo verde’, Daniel Tanuro: El capitalisme verd es defineix com la incorporació de l’ecologisme a les idees de l’economia de mercat i el neoliberalisme. Tanuro, enginyer agrònom i militant ecosocialista, explica que aquest concepte és un oxímoron i advoca per un ecologisme de base, lligat a dinàmiques comunitàries i de redistribució de la riquesa.

Antiracisme

 • ‘Sobre el perill dels tòpics’, Chimamanda Ngozie Adichie: Aquesta escriptora nigeriana, famosa per la xerrada i posterior llibre ‘Tots hauríem de ser feministes’, publica ara aquest nou text en què reflexiona sobre els perills socials que té explicar al realitat des d’un únic prisma i amb un únic relat.
 • ‘La libertad es una batalla constante’, Angela Davis: Davis, referent del feminisme contemporani, l’antiracisme i l’anticolonialisme, en aquesta obra repassa les connexions que existeixen entre diferents lluites contra les opressions i violències estatals arreu del món i remarca la importància de seguir lluitant per la llibertat, la dignitat i els drets socials.
 • ‘Papá, ¿qué es el racismo?’, Tahar Ben Jelloun: Aquest llibre va sorgir-li a Ben Jelloun arran de la pregunta que dóna títol el llibre que li va fer la seva filla de deu anys. Reflexions sobre el racisme i sobre com dur a terme pràctiques antiracistes.

Educació i pedagogies alternatives

 • Ensenyar com a Finlàndia, Timothy D.Walker: El mestre Tim Walker recull tot el que ha après després d’haver marxat dels Estats Units a Finlàndia, el país amb el millor sistema educatiu, a treballar en una escola.
 • La equidad y la educación’, José Saturnino Martínez: Una obra per pensar i aprendre sobre per què falta equitat en el sistema educatiu de l’Estat espanyol mitjançant una anàlisi de dades i fets molt rigorós.
 • ‘Armas de instrucción masiva’, John Taylor Gatto: Després de ‘Dumbing Us Down’ (traduït aproximadament com ‘atontant-nos’), John Taylor Gatto segueix disparant àcidament contra models educatius massa rígids i deslligats de l’aprenentatge significatiu i experiencial.

Economia crítica

 • Otra economía es possible, Manuel Castells: El reputat sociòleg i economista Manuel Castells va publicar aquest 2017 un assaig que explora les possibilitats que ofereixen les noves economies que s’allunyen del capitalisme. Aquests obra examina noves formes d’organització del treball i la vida sorgida arran de la crisi com cooperatives, xarxes de suport, bancs del temps, etc.
 • ‘Asociarse para el bien común’, Jean-Louis Laville: El catedràtic d’economia solidària escriu aquesta obra per expressar la preocupació que li suposa el sistema econòmic globalitzat i neoliberal i les democràcies que no posen límits a l’economia salvatge. Per a Laville, la solució és l’organització civil i l’associacionisme, el tema que vehicula tot l’escrit.
 • ‘El precariado’, Guy Standing: Llibre indispensable i ja un clàssic per entendre la conformació de les noves classes socials en l’era postmoderna. Standing dissemina ‘el precariat’, la nova classe social caracteritzada per viure sempre al límit de la pobresa i l’exclusió social.