Aprendre llegint: 5 temes socials, 15 propostes de lectura

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart
 Font: Alibri
Font: Alibri
 Font: Gerió digital
Font: Gerió digital
 Font: La nación
Font: La nación
 Font: Cadena SER
Font: Cadena SER
 Font: Guy Standing
Font: Guy Standing

Aprendre llegint: 5 temes socials, 15 propostes de lectura

Autor/a: 
Joana Rafart
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Si t’agrada l’assaig, aquí et recomanem 15 llibres diferents per fomentar el pensament crític sobre gènere, ecologisme, antiracisme, economia i educació.

Gènere i feminismes

  • ‘Tienes derecho a permanecer gorda’, Virgie Tovar: La sexòloga i activista signa aquest llibre, tot un manifest a favor dels cossos no normatius i en contra la ‘gordofòbia’, una reivindicació del plaer i el cos per viure la sexualitat lliurement.
  • ‘Morder la manzana’, Leticia Dolera: L’actriu Leticia Dolera és molt activa en la lluita feminista denunciant públicament violències masclistes sobretot a les xarxes. I enguany ha publicat aquest llibre que explica per què totes les dones haurien de ser feministes.
  • ‘La mare de totes les preguntes’, Rebecca Solnit: Amb aquesta obra, l’escriptora parteix d’una experiència personal per analitzar temes com la pressió que reben les dones per ser mares, el silenci imposat a les veus femenines durant segles o les continuades violències masclistes de la nostra societat.

Ecologisme

  • ‘L’ecologisme és un egoisme’, Josep Maria Espinàs: Publicat el 1993, Espinàs analitza lúcidament la relació entre humans i natura i defensa un ecologisme antiespecista i antiandrocèntric.
  • ‘Ecofeminismo para otro mundo possible’, Alicia H.Puleo : En aquesta obra, l’autora presenta l’ecofeminisme com una forma de pensar globalment des del respecte la relació entre persones i entre aquestes i la terra. Feminisme, ecologisme i lluita contra les desigualtats.
  • ‘El imposible capitalismo verde’, Daniel Tanuro: El capitalisme verd es defineix com la incorporació de l’ecologisme a les idees de l’economia de mercat i el neoliberalisme. Tanuro, enginyer agrònom i militant ecosocialista, explica que aquest concepte és un oxímoron i advoca per un ecologisme de base, lligat a dinàmiques comunitàries i de redistribució de la riquesa.

Antiracisme

  • ‘Sobre el perill dels tòpics’, Chimamanda Ngozie Adichie: Aquesta escriptora nigeriana, famosa per la xerrada i posterior llibre ‘Tots hauríem de ser feministes’, publica ara aquest nou text en què reflexiona sobre els perills socials que té explicar al realitat des d’un únic prisma i amb un únic relat.
  • ‘La libertad es una batalla constante’, Angela Davis: Davis, referent del feminisme contemporani, l’antiracisme i l’anticolonialisme, en aquesta obra repassa les connexions que existeixen entre diferents lluites contra les opressions i violències estatals arreu del món i remarca la importància de seguir lluitant per la llibertat, la dignitat i els drets socials.
  • ‘Papá, ¿qué es el racismo?’, Tahar Ben Jelloun: Aquest llibre va sorgir-li a Ben Jelloun arran de la pregunta que dóna títol el llibre que li va fer la seva filla de deu anys. Reflexions sobre el racisme i sobre com dur a terme pràctiques antiracistes.

Educació i pedagogies alternatives

  • Ensenyar com a Finlàndia, Timothy D.Walker: El mestre Tim Walker recull tot el que ha après després d’haver marxat dels Estats Units a Finlàndia, el país amb el millor sistema educatiu, a treballar en una escola.
  • La equidad y la educación’, José Saturnino Martínez: Una obra per pensar i aprendre sobre per què falta equitat en el sistema educatiu de l’Estat espanyol mitjançant una anàlisi de dades i fets molt rigorós.
  • ‘Armas de instrucción masiva’, John Taylor Gatto: Després de ‘Dumbing Us Down’ (traduït aproximadament com ‘atontant-nos’), John Taylor Gatto segueix disparant àcidament contra models educatius massa rígids i deslligats de l’aprenentatge significatiu i experiencial.

Economia crítica

  • Otra economía es possible, Manuel Castells: El reputat sociòleg i economista Manuel Castells va publicar aquest 2017 un assaig que explora les possibilitats que ofereixen les noves economies que s’allunyen del capitalisme. Aquests obra examina noves formes d’organització del treball i la vida sorgida arran de la crisi com cooperatives, xarxes de suport, bancs del temps, etc.
  • ‘Asociarse para el bien común’, Jean-Louis Laville: El catedràtic d’economia solidària escriu aquesta obra per expressar la preocupació que li suposa el sistema econòmic globalitzat i neoliberal i les democràcies que no posen límits a l’economia salvatge. Per a Laville, la solució és l’organització civil i l’associacionisme, el tema que vehicula tot l’escrit.
  • ‘El precariado’, Guy Standing: Llibre indispensable i ja un clàssic per entendre la conformació de les noves classes socials en l’era postmoderna. Standing dissemina ‘el precariat’, la nova classe social caracteritzada per viure sempre al límit de la pobresa i l’exclusió social.

Afegeix un comentari nou