Assignatura pendent: a Catalunya encara no s’etiqueta en català!

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Assignatura pendent: a Catalunya encara no s’etiqueta en català!

Resum: 

La Normalització Lingüística no ha arribat encara a l’àmbit comercial. Els catalans no podem exercir el nostre dret a rebre en català la informació necessària per al consum.

El 20 de juliol de 2010 es va aprovar la normativa del Codi de Consum que estableix que a Catalunya l'etiquetatge dels productes ha de ser, almenys, en català. Es va preveure un període d’adaptació d’un any per a les petites i mitjanes empreses i de sis mesos per a les grans empreses. A hores d’ara ja ha passat un any i mig i de les 30 marques més venudes a l’Estat només una s’ha adaptat a la normativa i etiqueta els seus productes en català. A part del què ens diuen les dades oficials, nosaltres mateixos podem constatar que no s’acompleix la normativa en gairebé cap dels productes que podem trobar a la prestatgeria de qualsevol botiga. Llevat de casos molt concrets, gairebé ningú fa servir el català per a l’etiquetatge.

Segons Plataforma per la Llengua, en tota la Unió Europea no hi ha cap llengua que tingui tants parlants com el català que no sigui d’ús obligatori en l’etiquetatge. Amb la normativa aprovada el juliol de 2010 es pretenia acabar amb aquesta situació i potenciar la normalització de la nostra llengua en l’àmbit del consum, però la realitat ens mostra que l’incompliment d’aquesta llei està a l’ordre del dia i que el català està lluny encara de la seva normalització en l’àmbit socioeconòmic.

Donada la lentitud en l’acatament d’aquesta llei, Plataforma per la Llengua ha demanat al Govern de la Generalitat que “faci els passos pertinents per fer acomplir la normativa aprovada pel Parlament de Catalunya, que té com a objectiu equiparar els drets lingüístics dels consumidors catalans als de la resta de consumidors europeus”.

Plataforma per la Llengua és una ONG que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social, a través de les més de 20 entitats que la conformen. D’entre moltes de les seves actuacions, nosaltres en destaquem el "Lipdub per a la Llengua".

Afegeix un comentari nou