Convertir el món en una biblioteca

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Convertir el món en una biblioteca

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El BookCrossing ja és un fenomen global i cada cop són més les persones que es sumen a aquest moviment d’alliberació de llibres. Ara, el grup de voluntaris de medi ambient de la Fundació Autònoma Solidària han decidit pujar al carro i impulsar el BookCrossing al campus.

Alliberar llibres per evitar que creïn pols a les prestatgeries i els puguin llegir moltes més persones. Aquesta és la filosofia del BookCrossing, la pràctica de deixar llibres en llocs públics perquè els recullin altres persones que, un cop els hagin llegit, faran el mateix. Tanmateix, el BookCrossingés molt més que això. És una manera original de reciclar i donar una segona vida als llibres de les prestatgeries de casa, als llibres que la gent tira a les escombraries o a la deixalleria, als llibres que les persones s’obliden a bars, parades de bus i bancs del parc... I és precisament aquesta vessant ambiental el que ha cridat l’atenció del recent creat grup de voluntaris de Medi Ambient de la Fundació Autònoma Solidària (FAS). El passat 30 d’octubre, el grup de voluntariat de medi ambient de la FAS va fer el seu primer pas per impulsar el BookCrossinga la Universitat Autònoma de Barcelona. L’activitat, que es preveu que duri tot el curs l’organtizen conjuntament amb l’Oficina de Medi Ambient de la universitat: “Des de l’Oficina ens la van proposar perquè també tenen en marxa la mateixa activitat a la Vila Universitària i treballen amb un grup d’allà”, explica Isabel Gómez, becaria dinamitzadora dels grups de cooperació i medi ambient de la FAS. Si bé l’activitat tot just està en els seus inicis, el grup de voluntaris de medi ambient tenen molt clar el que volen que sigui: “La idea és tenir cada dia un carretó a la Plaça Cívica, davant del local de la FAS, on hi hagi tots els llibres deixats de manera lliure i que tothom vagi canviant-los en la mesura del possible. Cada tres setmanes nosaltres actualitzarem el blog [encara no s'ha creat] amb els llibres nous que vagin apareixent”.

A part d’aquest registre i control que gestionaran els voluntaris de medi ambient de la FAS, els llibres de BookCrossingestan sotmesos a un altre sistema de registre: cada exemplar té un número d’identificació que el propietari anota a l’interior de la coberta en el moment d’alliberar-lo. Aquest codi, que s’atorga des del portal web sense ànim de lucredel BookCrossing, permet que es porti un control dels moviments del llibre. A partir d’aquests dígits, les persones que troben el llibre poden escriure en el seu diari per explicar on el van trobar, què els ha semblat o qualsevol altra anècdota relacionada. El propietari d’aquest llibre, el primer que el va alliberar, pot seguir així els passos de l’exemplar i saber per on viatja. Tanmateix, segons afirma Gómez, de moment els voluntaris de medi ambient encara no s'han proposat identificar de manera completa els llibres tal i com marca el BookCrossing: “Ara al principi serà més com un mercat d'intercanvi que no pas l'acció clàssica del BookCrossing”.

El segon punt de BookCrossing que d'aquí poc entrarà en funcionamenta la UAB està ubicat a la Vila Universitària i s’ha muntat des del projecte de dinamització lúdica i cultural i el Rebost de temps de la Vila, en col·laboració també amb l’Oficina de Medi Ambient de l’Autònoma.

Afegeix un comentari nou